ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γκάρι Ρόσινγκτον: Πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Lynyrd Skynyrd

Ο Γκάρι Ρόσινγκτον, κιθαρίστας των Lynyrd Skynyrd και τελευταίο επιζών αρχικό μέλος του συγκροτήματος, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Δεν έχει γνωστή η αιτία θανάτου του, ο οποίος πέθανε την Κυριακή, σχεδόν τέσσερις μήνες πριν το συγκρότημα ξεκινήσει την επόμενη περιοδεία του.

Ο κιθαρίστας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εδώ και δεκαετίες, μεταξύ των οποίων μια καρδιακή προσβολή το 2015 και μια επείγουσα εγχείρηση καρδιάς το 2021.

Σε επίσημη ανακοίνωσή τους, οι Lynyrd Skynyrd έγραψαν: «Με βαθύτατη συμπάθεια και θλίψη πρέπει να ενημερώσουμε, ότι χάσαμε σήμερα τον αδελφό, φίλο, μέλος της οικογένειας, τραγουδοποιό και κιθαρίστα μας, Gary Rossington. Ο Gary είναι τώρα με τους αδελφούς του Skynyrd και την οικογένειά του στον ουρανό και παίζει όμορφα, όπως κάνει πάντα».

Το 2016, ο Ρόσινγκτον δήλωσε στο περιοδικό Billboard ότι είχε αποφασίσει να συνεχίσει να παίζει, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

«Είναι απλά στο αίμα μου, καταλαβαίνεις;» είχε πει. «Είμαι απλά ένας παλιός κιθαρίστας και έχουμε περάσει όλη μας τη ζωή και τις 10.000 ώρες δουλειάς για να καταλάβουμε πώς να παίζουμε και να το κάνουμε. Οπότε νομίζω ότι όταν έχεις κάτι να κάνεις για τον εαυτό σου, πρέπει να το συνεχίσεις και να συνεχίσεις την τέχνη σου. Όταν αποσυρθείς, τι ακολουθεί; Μου αρέσει να ψαρεύω, αλλά πόσα από αυτά μπορείς να κάνεις, σωστά;».

Γεννημένος στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα το 1951, ο Ρόσινγκτον είναι στο συγκρότημα από το 1964, όταν ήταν τρίο με το όνομα Me, You, and Him, με τον μπασίστα Λάρι Τζούνστρομ και τον ντράμερ Μπομπ Μπερνς. Ο Ρόσινγκτον ήθελε να γίνει παίκτης του μπέιζμπολ, αλλά αφού άκουσε τους Rolling Stones, στράφηκε στη μουσική.

Το μπέιζμπολ όμως οδήγησε στους Lynyrd Skynyrd: Ο Rossington, ο Burns και ο Junstrom γνώρισαν τον τραγουδιστή Ronnie Van Zant, ο οποίος έπαιζε σε μια αντίπαλη ομάδα μπέιζμπολ, σε έναν αγώνα και έκαναν τζαμάρισμα μαζί στο υπόστεγο του σπιτιού των γονιών του Burns.

Μετά από μερικές αλλαγές στο όνομα, τελικά κατέληξαν στο Lynyrd Skynyrd, που πήρε το όνομά του από τον Leonard Skinner, έναν αυστηρό δάσκαλο στο σχολείο του 16χρονου Rossington. Ο Skinner είχε πολιτική μηδενικής ανοχής για τα αγόρια με μακριά μαλλιά - όπως ο Rossington, ο οποίος αποβλήθηκε και σύντομα εγκατέλειψε το σχολείο.

Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 1973 και περιείχε το εννιάλεπτο κομμάτι Free Bird, το οποίο έγινε ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια των Skynyrd. Ο Ρόσινγκτον συνυπογράφει το Sweet Home Alabama, μια επιτυχία από το δεύτερο άλμπουμ τους, καθώς και πολλά άλλα κομμάτια των Skynyrd, όπως τα I Ain't The One, Things Goin' On, Don't Ask Me No Questions και Gimme Back My Bullets.

Το 1977, ένα αεροπλάνο που μετέφερε το συγκρότημα, συνετρίβη στο Μισισιπή, σκοτώνοντας τον Van Zant, τον κιθαρίστα Steve Gaines, την αδελφή του και εφεδρική τραγουδίστρια Cassie Gaines, τον βοηθό road manager Dean Kilpatrick και τους δύο πιλότους. Είκοσι άτομα στο αεροπλάνο επέζησαν, συμπεριλαμβανομένου του Ρόσινγκτον, ο οποίος έπεσε αναίσθητος- ξύπνησε με την πόρτα του αεροπλάνου πάνω του.

Πηγή: The Guardian

Διαβάστε επίσης

Όσκαρ 2023: H Ακαδημία τίμησε την Ειρήνη Παππά και τον Βαγγέλη ΠαπαθανασίουΠολιτισμός

Κατά τη διάρκεια της 95ης απονομής των Όσκαρ η Ακαδημία μέσα από την ειδική ενότητα «In Memoriam» απέτισε φόρο τιμής σε όλες τις προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, που...

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Αξίζει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για τα Γλυπτά του ΠαρθενώναΠολιτισμός

«Εμείς τα μέλη του ΔΣ (του Βρετανικού Μουσείου) εξετάζουμε μαζί με τους Έλληνες αν υπάρχει τρόπος να επιλυθεί η 200 ετών διαμάχη, ώστε τα γλυπτά (του Παρθενώνα) να μπορούν να εκτίθ...

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Έγκλημα και Τιμωρία: Αθήνα σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη ( trailer)Πολιτισμός

  ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ   Έγκλημα και Τιμωρία: Αθήνα Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης   Το έργο του Ντοστογιέφσκι, λαϊκό νουάρ στο σήμερα 22.03 - 09.04.2023 | Κεντρική Σκηνή | 2...

Εverything Everywhere All at Once: Η ζωή ως ένα αχανές πολυσύμπαν - Το απόλυτο φαβορί των φετινών ΌσκαρΠολιτισμός

  Μεγάλος νικήτης των  βραβείων SAG  στις 26 Φεβρουαρίου αναδείχθηκε η  ταινία  «Everything Everywhere All at Once»  («Τα πάντα όλα»), η οποία σάρωσε στις βασικές κατηγορίες και εδ...