ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Ελλάδας – Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σε μια σκληρή διαπραγμάτευση φαίνεται πως εξελίσσονται οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής και βρετανικής πλευράς για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

 

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ότι εδώ και ένα χρόνο διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσαν αίσθηση.

Το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», που ήρθε λίγες ημέρες μετά τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανία, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία για μια win-win λύση, με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας Μπεν Μπράντσο να επιβεβαιώνει τις διαπραγματεύσεις.

Στην επιβεβαίωση των διμερών επαφών για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα έπειτα από πολυετείς συζητήσεις προχώρησε μιλώντας σε βρετανικό μέσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου» επιβεβαίωσε στον βρετανικό Guardian ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Οι συνομιλίες είναι σε προχωρημένο στάδιο και… ναι, έχω συναντήσει τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν» τόνισε.

 

Αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ

Μάλιστα, στο αποκλειστικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» αναφέρθηκαν και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το «The Art Newspaper» υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, με τα Γλυπτά να μπορούν να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης ακόμα και στις αρχές του 2023.

Όπως αναφέρει, το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν το μοναδικό που υπήρχε στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν στο Λονδίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Σύμφωνα με το «Politico» που αναπαρήγαγε την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ», η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί κατά 90% και απομένουν οι τελικές επαφές για το 10% που παραμένει άλυτο.

Στο ρεπορτάζ του ο «Guardian» υπογραμμίζει πως το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» επιβεβαιώνει και ο κ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας πως ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του 5ου αιώνα π.Χ. στην Αθήνα είναι πιο πιθανός από ποτέ άλλοτε.

Τέλος, στα Γλυπτά που αποτελούν κεντρικό κομμάτι της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου από το 1816 αναφέρθηκε και το «Bloomberg», τονίζοντας την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για την αλλαγή της βρετανικής στάσης σχετικά με την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

 

 

 

 

Διαψεύδουν οι Βρετανοί

Μερικές ημέρες μετά το δημοσίευμα, η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στη διάψευσή του, υποστηρίζοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τις συλλογές του.

Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλούν με όποιον θέλουν, σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Όμως δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει».

Με βάση έναν νόμο του 1963 το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπεται να μεταβιβάζει ή να πουλάει αντικείμενα υπό αυστηρά περιορισμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις στις οποίες η διεύθυνσή του κρίνει ότι «το αντικείμενο είναι ακατάλληλο για τις συλλογές του μουσείου και ότι μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς να πληγούν τα συμφέροντα των μελετητών».

Σε μια ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαίωσε ότι θέλει «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα» και ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει με την Αθήνα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Ωστόσο ενεργούμε στο πλαίσιο του νόμου και δεν θα διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας που αφηγείται μια μοναδική ιστορία για την ανθρωπότητά μας», πρόσθεσε.

 

 

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ τιμά τον Άλκη Αλκαίο, τον ποιητή, τον αγωνιστή, τον μαχητή της ζωήςΠολιτισμός

«Το ΚΚΕ τιμά τον ποιητή, τον αγωνιστή, τον μαχητή της ζωής, τον σύντροφο που γεννήθηκε στιχουργικά στις σελίδες της εφημερίδας μας, του Ριζοσπάστη, και υπηρέτησε την προοδευτική τέ...

Η δολοφονία του Παζολίνι μπορεί να σχετίζεται με κλοπή κινηματογραφικού του υλικούΠολιτισμός

Σύμφωνα με την ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της μαφίας και με έρευνα που διεξήγαγε, η δολοφονία του Πιερ Πάολο Παζολίνι μπορεί να συνδέεται με κλοπή αποσπασμάτων κινηματογ...

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χορού για εφήβουςΠολιτισμός

Δύο Χοροί: ένας Χορός βατράχων και ένας Χορός ιερών μυστών. Δύο παράξενοι ταξιδιώτες στον Άδη: ένας θεός αφέντης και ένας θνητός δούλος.   Δύο Ηρακλείς: ποιος είναι όμως ο πραγματι...

Μαρία Κάλλας: Υπό την αιγίδα της UNESCO o εορτασμός της επετείου για τα 100 χρόνια της κορυφαίας σοπράνοΠολιτισμός

Μετά από πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού - Τί θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων του 2023   Η UNESCO θα τιμήσει επισήμως, το 2023, την επέτειο ...

Θάνος Μικρούτσικος: Συγκίνησε η κόρη του Αλεξάνδρα όταν ερμήνευσε υπέροχο τραγούδι του παίζοντας πιάνο (βίντεο)Πολιτισμός

Τον Θάνο Μικρούτσικο τίμησε χθες βράδυ το “Μουσικό Κουτί” στην ΕΡΤ1.   Οι παρουσιαστές της εκπομπής, Νίκος Πορτοκάλογλου και Ρένα Μόρφη υποδέχτηκαν στο πλατό την Αλεξάνδρα Μικρούτσ...

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Αφιέρωμα στο έργο του Παντελή ΒούλγαρηΠολιτισμός

Τιμητικό αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη με ρετροσπεκτίβα των ταινιών μυθοπλασίας του, διοργανώνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 8 με 15 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την Ταινιοθ...

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την 1η Δεκεμβρίου	Πολιτισμός

Για ακόμη μία χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φορά τα γιορτινά του και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Το Παγοδρόμ...