ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Αθήνα ο Νταβίντ Ντεσόλα: Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας, σεναριογράφος του «Τhe Platform», συζητά με το κοινό

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Νταβίντ Ντεσόλα έρχεται στην Αθήνα με αφορμή το θεατρικό του που παίζεται στο θέατρο Επι Κολωνω.

Ο Ισπανός συγγραφέας του βραβευμένου έργου (Βραβείο Lope de Vega 2007) «Η Σιωπηλή Λίμνη» που παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του Επί Κολωνώ, Νταβίντ Ντεσόλα, έρχεται στην Αθήνα και θα παρακολουθήσει στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ελλάδα την παράσταση της Ομάδας Νάμα την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου στις 21.15. Αμέσως μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό παρουσία του συγγραφέα, των συντελεστών της παράστασης καθώς και της μεταφράστριας του έργου Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.
Συγγραφέας με πλούσιο έργο

Γεννημένος στη Βαρκελώνη το 1971, ο Νταβίντ Ντεσόλα, είναι θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχει γράψει μόνος του, αλλά και συνεργαζόμενος, 14 θεατρικά έργα πολλά από τα οποία έχουν βραβευτεί («Πλακάκια», Βραβείο Marques de Bradomin 1999, το μεγαλύτερο βραβείο για νέους δραματουργούς στην Ισπανία), «Η σιωπηλή λίμνη» (Βραβείο Lope de Vega 2007) κ.α.

Τα έργα του έχουν γνωρίσει επιτυχία σε πολλές ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Παναμά, Ουρουγουάη, Κολομβία) και έχουν παρασταθεί επίσης στη Σουηδία και τις ΗΠΑ (στην ισπανική γλώσσα). Η πρώτη φορά που μεταφράστηκε έργο του σε ξένη γλώσσα ήταν «Η σιωπηλή λίμνη» στην ελληνική.

Για τον κινηματογράφο έχει γράψει τα σενάρια για 3 ταινίες μεγάλου μήκους και 5 ταινίες μικρού μήκους που έχουν προβληθεί και διακριθεί σε πολλά φεστιβάλ εντός και εκτός Ισπανίας.

Η ταινία κοινωνικής επιστημονικής φαντασίας «The Platform» (2019) στην οποία συνυπογράφει μαζί με τον Πέντρο Ριβέρο το σενάριο προβάλλεται στο Netflix και συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες ταινίες του με εκατομμύρια προβολές μέχρι σήμερα.

Η παράσταση «Η Σιωπηλή Λίμνη» παρουσιάζεται με επιτυχία τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, από την Ομάδα Νάμα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Χατζηνικολάου. Τους τρεις αινιγματικούς ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι Παναγιώτα Βλαντή, Θανάσης Κουρλαμπάς και Χάρης Τσιτσάκης.

Κάποιες φορές η ζωή μοιάζει με ένα παιχνίδι. Ένα απεγνωσμένο παιχνίδι ρόλων με την ελπίδα να δοθεί πνοή σε ό,τι θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας. Σε ό,τι έχουμε ανάγκη για να υπάρξουμε ή για να αντέξουμε το γεγονός της ύπαρξής μας. Πότε όμως αυτό το παιχνίδι αντικαθιστά την πραγματικότητα και σε πόσο επικίνδυνα μονοπάτια μπορεί να μας οδηγήσει; Ο Ισπανός θεατρικός, κινηματογραφικός συγγραφέας αλλά και τηλεοπτικός σεναριογράφος Νταβίντ Ντεσόλα με το έργο του «Η Σιωπηλή Λίμνη» (2006) φέρνει στην επιφάνεια, μέσα από μία ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το υπαρξιακό δράμα, τις άμυνες των ηρώων της απέναντι σε μια σύγχρονη αδυσώπητη κοινωνία.
παρασταση
«Η Σιωπηλή Λίμνη» στο θέατρο Επι Κολωνώ

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Όσκαρ (Θανάσης Κουρλαμπάς), ένας καθηγητής που δεν διδάσκει πια εξαιτίας μιας τραυματικής εμπειρίας στο σχολείο που εργαζόταν, δέχεται μετά από παρότρυνση ενός αγαπημένου του δασκάλου (Χάρης Τσιτσάκης) να αναλάβει τη μελέτη ενός μαθητή, παιδιού μιας παράξενης και γοητευτικής γυναίκας που προσπαθεί κι εκείνη να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα (Παναγιώτα Βλαντή). Η εξέλιξη όμως δεν θα είναι η αναμενόμενη και οι ιστορίες των τριών αυτών ηρώων θα συναντηθούν με φόντο μια σιωπηλή λίμνη.

Κείμενο: Νταβίντ Ντεσόλα / Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ / Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη / Σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου / Κοστούμια: Μαρία Αναματερού
Παναγιώτα Βλαντή, Θανάσης Κουρλαμπάς
Παναγιώτα Βλαντή, Θανάσης Κουρλαμπάς

Θέατρο Επί Κολωνώ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίουστις 21.15

Διαβάστε επίσης

Νίκος Κούρκουλος: 15 χρόνια χωρίς τον γόη του ελληνικού σινεμά, τον παθιασμένο θεατράνθρωποΠολιτισμός

Μπορεί η ταινία που είχε τον πρώτο σημαντικό του πρωταγωνιστικό ρόλο να είχε τίτλο "Ο Κατήφορος", αλλά για τον Νίκο Κούρκουλο αποτέλεσε το ελατήριο που εκτόξευσε τη δημοφιλία του, ...

Στο φως απολιθωμένο μπουμπούκι, ηλικίας 164 εκατομμυρίων ετώνΠολιτισμός

    Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αποκάλυψαν στην περιοχή της κινεζικής Εσωτερικής Μογγολίας ένα απολίθωμα φυτού ηλικίας 164 εκατομμυρίων ετών, το οποίο περιλαμβάνει το αρχαι...

Προχωρά η αποκατάσταση του Αρχαίου Διόλκου, από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο Πολιτισμός

  Ομόφωνα θετική ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί των μελετών για την αποκατάσταση του Αρχαίου Διόλκου, ενός από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχα...

Έκθεση με αδημοσίευτες φωτογραφίες από την τελευταία ανολοκλήρωτη ταινία του Θόδωρου ΑγγελόπουλουΠολιτισμός

Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, με τα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο «Η Άλλη Θάλασσα» παρουσιάζονται στο Πολιτισ...