ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ταινίες του Χόλιγουντ που γυρίστηκαν στην Ελλάδα – Σοφία Λόρεν, Άντονι Κουίν στα ελληνικά νησιά (Εικόνες)

Το ασύγκριτο σκηνικό της Ελλάδος, έτσι όπως το χάρισε η φύση, με τα πανέμορφα τοπία, την θάλασσα και τον ήλιο, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσα από τις κινηματογραφικές αίθουσες και τις χολιγουντιανές ταινίες που γυρίστηκαν στην χώρα μας ήδη από τη δεκαετία του ’50.

 Σοφία Λόρεν, Άντονι Κουίν, Αντζελίνα Τζολί και Ρότζερ Μουρ, έπαιξαν σε μεγάλες παραγωγές που γυρίστηκαν σε ‘Υδρα, Ρόδο, Κέρκυρα, Σαντορίνη και Μετέωρα, προβάλλοντας τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο.

 Το παιδί και το δελφίνι (Boy On A Dolphin), 1957

Το «παιδί και το δελφίνι» είναι μια ρομαντική ταινία, παραγωγής 1957, που διαδραματίζεται στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστούν η Σοφία Λόρεν, ο Άλαν Λαντ και ο Κλίφτον Γουέμπ. Η ταινία αποτελεί την πρώτη αμερικανική παραγωγή στον ελλαδικό χώρο.

 Η Σοφία Λόρεν υποδύεται τη Φαίδρα, μια νεαρή Υδραία, η οποία μετά από μία κατάδυση στο βυθό της Ύδρας, ανακαλύπτει τυχαία ένα αρχαίο άγαλμα που απεικονίζει ένα παιδί πάνω σε ένα δελφίνι. Η ανακάλυψη θα της αλλάξει τη ζωή.

 H ταινία γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με το ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού να πρωτοστατεί. Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και στην Αθήνα, τη Ρόδο, την Επίδαυρο και τα Μετέωρα. Η Ύδρα έγινε παγκοσμίως γνωστή και το τοπίο της γοήτευσε όσους την επισκέφθηκαν.

 Tα κανόνια του Ναβαρόνε (1961)

Τα Κανόνια του Ναβαρόνε (The Guns of Navarone) είναι πολεμική περιπέτεια αμερικανο-βρετανικής παραγωγής του 1961, σε σκηνοθεσία Τζέι Λι Τόμσον.

 Βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άλιστερ Μακλήν, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη Μάχη της Λέρου, κατά τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Πρωταγωνιστούν οι Γρέγκοροι Πεκ, Ντείβιντ Νίβεν και Άντονι Κουίν.

 Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, το 1943, οι Γερμανοί ελέγχουν μια περιοχή στο Αιγαίο, όπου έχουν κρυμμένα, κάτω από τη γη, υπερσύγχρονα κανόνια.

 Μια ομάδα Άγγλων και Ελλήνων κομάντος, προσπαθούν να διεισδύσουν στο φρούριο, για να το καταστρέψουν.

 Το πολυπόθητο γερμανικό οχυρό βρίσκεται στο ελληνικό νησί Ναβαρόνε.

 Φυσικά, τέτοια νησί δεν υπάρχει, αλλά η Ρόδος αντεπεξήλθε άριστα στις ανάγκες του «ρόλου» της.

 Άλλωστε, μετά τη διανομή της ταινίας, ο τουρισμός στο νησί αυξήθηκε κατακόρυφα.

 Ο στρατός βοήθησε στην ολοκλήρωση της ταινίας, με στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό, προκειμένου το σκηνικό να είναι ρεαλιστικό και το κόστος ελεγχόμενο.

 Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γυριστούν ταινίες στη Ρόδο.

 Tζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο (1981)

Στη δωδέκατη ταινία του, ο Πράκτορας 007, Ρότζερ Μουρ, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο της ανατίναξης ενός πλοίου, στα ανοιχτά της Κέρκυρας, το οποίο μετέφερε υψηλό τεχνολογικό υλικό που, αν έπεφτε στα χέρια των Σοβιετικών, οι συνέπειες, φυσικά, θα ήταν ολέθριες για τη Δύση.

 Η ταινία γυρίστηκε μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου.

 Ο Τζέιμς Μποντ γνωρίζει την πανέμορφη Μελίνα Χάβελοκ (Καρόλ Μπουκέ), η οποία εμπλέκεται στην ιστορία για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα της και γοητεύεται από τον απόλυτο πράκτορα της Δύσης.

 Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο Τζέιμς Μποντ και η συμπρωταγωνίστριά του εξερευνούν το νησί της Κέρκυρας και αρκετά από τα αξιοθέατά του, όπως την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, το βενετσιάνικο Παλαιό Φρούριο και το Παλάτι Αχίλλειον.

 Από τα γυρίσματα δεν έλειψαν και τα απρόβλεπτα, καθώς η ψιλή άμμος των παραλιών δυσκόλεψε την κίνηση τόσο των ανθρώπων, όσο και των μηχανημάτων, ειδικά όταν φυσούσε αέρας.

 Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων στην Κέρκυρα, ο Μποντ και η ομάδα του μεταφέρθηκαν στα Μετέωρα.

 Mediterraneo (1991)

Το Μεντιτερανέο (Mediterraneo) είναι ιταλική κινηματογραφική ταινία του 1991, η οποία κατέκτησε το χρυσό αγαλματίδιο, ως η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στην τελετή των Όσκαρ της ίδιας χρονιάς.

 Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, ξεχωρίζει η συμμετοχή της Ελληνίδας, Βάνας Μπάρμπα.

 Η πλοκή εξελίσσεται κατά τον Β/ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα νησί του Αιγαίου, ξεχασμένοι από τον πόλεμο και αλληλεπιδρούν με τους ντόπιους.

 Η κινηματογράφηση έγινε στο Καστελόριζο και η ταινία σημείωσε εισπρακτική επιτυχία. Το άγνωστο, μέχρι τότε, ακριτικό νησάκι έγινε γνωστό διεθνώς.

 Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001)

Η διάσημη ταινία «Το Μαντολίνο του Λοχαγου Κορέλι» έφερε το Χόλιγουντ στην Ελλάδα και, ειδικότερα, στην Κεφαλονιά.

 Πρωταγωνιστούν οι Νίκολας Κέιτζ και Πενέλοπε Κρουζ.

 Πρόκειται για ρομαντικό δράμα, που εκτυλίσσεται το 1942, κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής.

 Στην ταινία, ο πρωταγωνιστής, Νίκολας Κέιτζ, ερωτεύεται την Πενέλοπε Κρουζ και την κατακτά παίζοντας μαντολίνο.

 Οι περισσότερες σκηνές γυρίστηκαν στην παραλία Χοργοτά της Κεφαλονιάς, η οποία βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού και είναι ακόμα και σήμερα γνωστή, ως «η παραλία του Λοχαγού Κορέλι».

 Η ταινία είναι, κατά πάσα πιθανότητα, εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία αγάπης. Ο Ιταλός τηλεγραφητής Βάλτερ Γκόρνο γνώρισε την Ελληνίδα μαθήτρια, Έλλη Φωκά και την κάλεσε να της μάθει να χορεύει τους ρυθμούς που έπαιζε με το ακορντεόν του.

 Παρά την εξόντωση των Ιταλών από τους Γερμανούς μετά τη συνθηκολόγηση της χώρας τους, κατάφεραν να μείνουν μαζί και το 1944 να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους.

 Λάρα Κροφτ: Το λίκνο της ζωής (2003)

Η Σαντορίνη είναι το ιδανικό τοπίο για τουρισμό και θέαση. Το νησί φιλοξένησε μία από τις αποστολές της διάσημης Βρετανίδας αρχαιολόγου, την οποία ενσαρκώνει η Αντζελίνα Τζολί.

 Σύμφωνα με το σενάριο, ένας σεισμός στη Σαντορίνη αποκάλυψε την ύπαρξη ενός αρχαίου ναού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έκρυψε ένα ολόγραμμα – μυστικό χάρτη, για το πού βρίσκεται κρυμμένο το κουτί της Πανδώρας.

 Τα γυρίσματα έγιναν στην Οία και η Σαντορίνη, που ήδη ήταν κορυφαίος τουριστικός προορισμός, έγινε μόδα σε όλο τον κόσμο.

 Mamma Mia! (2008)

To επιτυχημένο κινηματογραφικό μιούζικαλ «Mamma Mia!» αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και διασημότερες χολιγουντιανές παραγωγές που φιλοξένησε η χώρα μας.

 Πρωταγωνιστούν οι Μέριλ Στριπ, Πιρς Μπρόσναν, Κόλιν Φερθ και Αμάντα Σέιφριντ, ενώ το μιούζικαλ είναι βασισμένο στα τραγούδια του θρυλικού συγκροτήματος ABBA.

 Οι περισσότερες σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στη μαγευτική Σκόπελο. Αν και οι παραγωγοί είχαν στη λίστα τους 21 ελληνικά νησιά, τελικά τα κρυστάλλινα νερά και το καταπράσινο τοπίο της Σκοπέλου κέρδισαν στον άτυπο διαγωνισμό.

 Πριν τα Μεσάνυχτα (2013)

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της ρομαντικής τριλογίας «Before» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, με την Ζιλί Ντελπί και τον Ίθαν Χοκ, γυρίστηκε και στην Ελλάδα.

 Σύμφωνα με το σενάριο, ο Τζέσι και η Σελίν, 18 χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση, αποτελούν πλέον ζευγάρι με παιδιά και αποφασίζουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο.

 Η ταινία γυρίστηκε σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου, με πανέμορφα καταπράσινα τοπία και έχει ως κεντρικό σκηνικό, το σπίτι όπου έμενε ο Άγγλος συγγραφέας, Πάτρικ Λη Φέρμορ και η γυναίκα του, ως το θάνατό του.

 Αυτές δεν είναι παρά μόνο μερικές και ίσως οι πιο διάσημες από τις ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα, που είχε εκπληκτικά τοπία, χαμηλό κόστος και έναν κινηματογραφικό ήλιο, ο οποίος επιτρέπει να γίνουν καλύτερες λήψεις συγκριτικά με άλλες χώρες, όπου τα σύννεφα και οι βροχές εμποδίζουν τα γυρίσματα.

 Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Διαβάστε επίσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ από την ομάδα μουσικού θεάτρου ΕΥΤΟΠΙΑΠολιτισμός

«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»: μια πόλη αποκλεισμένη, καταδικασμένη. Ένας κλοιός που σφίγγει ασφυκτικά και πνίγει τις φωνές και τις ζωές τους· ή τις δικές μας. Τι μπορεί να κάνει ο άνθ...

 Faliro Summer Theater: Νέο ανοιχτό θέατρο 1.400 θέσεων στα νότια προάστια -Το πρόγραμμα των παραστάσεωνΠολιτισμός

Το νέο καλοκαιρινό θέατρο, δίπλα στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο προαύλιο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, ανοίγει τις πόρτες του αυτό το Σάββατο 10 Ιουλίου Το Faliro Summer Theater είναι ο νέος ανοικτός...

Πλούσιο το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής και το πρώτο 15νθήμερο του ΙουλίουΠολιτισμός

Γ. Πατούλης: «Με πράξεις στηρίζουμε την πολιτιστική επανεκκίνηση της Αττικής στην μετά- Covid εποχή» Το πολιτιστικό καλοκαίρι της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζεται με παραστάσεις και...

Μαθητές ερμηνεύουν την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν με ρυθμικές κρούσεις του σώματος (βίντεο)Κόσμος

    Mπορεί λόγω της πανδημίας να μετατέθηκαν oι επίσημοι εορτασμοί για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν από το 2020 στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά αυτό δε...

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Δυναμική εκκίνηση για τη σεζόν 2021-2022Πολιτισμός

Δυναμική εκκίνηση σχεδιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, με εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την τριαντάχρονη ιστορία του και τη σημαντική συμβολή του...

Αυτοί είναι οι κλεμμένοι πίνακες της Εθνικής Πινακοθήκης - Παρουσίαση από την ΕΛΑΣΠολιτισμός

  Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα   Πώς έφτασε η αστυνομία στους κλεμμένους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν - «Το πάθος για την τέχνη με οδήγησε στην κλοπή», λέει ο δράστης   Στα...

Βρέθηκαν οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη - Σήμερα συνέντευξη Τύπου Μ. Χρυσοχοΐδη - Λ. Μενδώνη Πολιτισμός

  Οι δύο πίνακες που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και συγκεκριμένα ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν, βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας . Σήμερα το πρωί ο Μ...

Ορφέας Περίδης: 30 χρόνια  - Τα τραγούδια σταθμοί μιας αξιοζήλευτης πορείας τριών δεκαετιών σε 300 αριθμημένα LPsΠολιτισμός

Ο Ορφέας Περίδης με την αφορμή της συμπλήρωσης 30 ετών από την πρώτη παρουσία του στη δισκογραφία παρουσιασε τον Νοέμβριο του 2019 σε cd τον δίσκο «30 χρόνια Ορφέας Περίδης» που κυ...

"Η πόλη ανταπαντάει. Ακούστε την στη Στέγη.": Mια συνεργασία του Theatrum Mundi και της Στέγης του Ιδρύματος ΩνάσηΠολιτισμός

    26 - 28 Ιουνίου 2021 Στο  Movement Radio  και το  Onassis Channel  στο  YouTube   Αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και ανθρωπολόγοι, εξερευνούν για δεύτερη χρο...