ΚΟΣΜΟΣ: Ο πλανήτης δεν είναι χωματερή
Στις 14 Δεκεμβρίου 2022, η Γενική Συνέλευση των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 30η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων
Την ώρα που οι πρακτικές παραγωγής και κατανάλωσης της ανθρωπότητας οδηγούν τον πλανήτη προς την καταστροφή, το μήνυμα της 2ης Διεθνούς Ημέρας Μηδενικών Αποβλήτων πρέπει να αφυπνήσει τη συνείδηση μας: “Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον πλανήτη μας σαν χωματερή”.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, κάθε χρόνο δημιουργούνται περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά για το 33% αυτών δε γίνεται σωστή διαχείριση σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο σχετικό μήνυμα του, εκλαϊκεύει με το σοκαριστικό στοιχείο πως κάθε λεπτό της ώρας, το ισοδύναμο ενός απορριμματοφόρου γεμάτου πλαστικό απορρίπτεται στον ωκεανό. Πρόκειται για περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο και περισσότερο στις ακτές της χώρας μας.
Στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας, η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη. Το 2020 για μια παραγωγή 5,5 εκ. τόνων αποβλήτων, το 80,3% διατέθηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ η ανακύκλωση για χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί ήταν 16,5%, η ανακύκλωση αποβλήτων μέσω κομποστοποίησης 1,6% και η ανάκτηση ενέργειας, επίσης 1,6%. Αυτό συνέβη τη στιγμή που ο στόχος προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση το 2020 ήταν 50%.
«Το όραμά μας στον ΚΟΣΜΟ είναι μια πλήρως κυκλική οικονομία όπου επαναχρησιμοποιούμε, μοιραζόμαστε και ανακυκλώνουμε τα προϊόντα μας για να διατηρούμε τα υλικά σε έναν κλειστό κύκλο όσο περισσότερο γίνεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΟΣΜΟΥ Ηλίας Παπαθεοδώρου.
Στόχος μας, η προστασία των πόρων και η εξοικονόμηση χρημάτων για τους καταναλωτές, με προϊόντα που διαρκούν περισσότερο. Ως ΚΟΣΜΟΣ θα πιέσουμε για την ταχεία εφαρμογή των υποχρεωτικών απαιτήσεων βιωσιμότητας για τα προϊόντα μας και για τη συμμόρφωση της βιομηχανίας.
Να πάψει η πρόωρη απαξίωση λογισμικού και συσκευών και η αδυναμία επισκευών που καταστρέφει τον πλανήτη και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Θέλουμε νέα τεχνικά πρότυπα, όπως ο κοινός φορτιστής, που θα δίνουν κίνητρα για την αντοχή των προϊόντων μας, ανοίγοντας το δρόμο για το όραμά μας για μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων και τερματίζοντας τις εξαγωγές αποβλήτων σε τρίτες χώρες.