ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΗΕ: Ο πλανήτης κινδυνεύει από μία ανεξέλεγκτη κρίση νερού

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων στις πόλεις που θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία αναμένεται να διπλασιαστεί από σχεδόν 930 εκατομμύρια το 2016 σε έως και 2,4 δισεκατομμύρια.

 

Ο πλανήτης κινδυνεύει από μία παγκόσμια κρίση νερού που απειλεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο μέλλον, καθώς η αυξημένη ζήτηση και οι εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ασκούν τεράστια πίεση στους υδάτινους πόρους, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

 

Η κατανάλωση του νερού αυξάνεται κατά περίπου 1% ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και τις αλλαγές στην κατανάλωση, σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ανάπτυξη των Υδάτων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, την παραμονή της μεγάλης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το νερό στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων στις πόλεις που θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία αναμένεται να διπλασιαστεί από σχεδόν 930 εκατομμύρια το 2016 σε έως και 2,4 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση. Η ζήτηση νερού στις πόλεις αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% έως το 2050.

 

Χωρίς δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, «θα υπάρξει σίγουρα μια παγκόσμια κρίση», δήλωσε ο Richard Connor, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της.

 

«Ολέθριες συνέπειες»

Η πρόσβαση στο νερό είναι ήδη προβληματική σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με την έκθεση, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα ασφαλές πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες που υπάρχει ήδη μεγάλη κρίση ύδρευσης. Η αστική και βιομηχανική ανάπτυξη και η γεωργία επιδεινώνουν τις υπάρχουσες ελλείψεις, με τη γεωργία να καταναλώνει το 70% παγκοσμίως, επισήμανε ο Connor.

Η εποχική λειψυδρία θα ενταθεί σε περιοχές που το νερό είναι σήμερα άφθονο, μεταξύ άλλων στην Κεντρική Αφρική, την Ανατολική Ασία και τμήματα της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με την έκθεση. Η λειψυδρία θα επιδεινωθεί στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή Σαχέλ στην Αφρική, όπου το νερό είναι ήδη ανεπαρκές.

Οι ακραίες και παρατεταμένες ξηρασίες, πιο συχνές και σοβαρές λόγω της κλιματικής κρίσης, ασκούν επίσης πίεση στα οικοσυστήματα, με δυνητικά «τρομερές συνέπειες» για τα φυτά και τα ζώα, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

 

Σύγκρουση για το νερό;

Μία από τις προτάσεις υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη διεθνή συνεργασία για την αποφυγή συγκρούσεων για το νερό. Ο έλεγχος των πλημμυρών και της ρύπανσης, η ανταλλαγή δεδομένων και οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη θα πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω συνεργασία και αύξηση των κεφαλαίων για το νερό, είπε ο Connor.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυροί, διεθνείς μηχανισμοί για να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη παγκόσμια κρίση νερού», δήλωσε η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO, του πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ.

«Το νερό είναι το κοινό μας μέλλον και είναι απαραίτητο να δράσουμε από κοινού για να το μοιραστούμε δίκαια και να το διαχειριστούμε με βιώσιμο τρόπο».

 

Πηγή: CNN/

kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

Μια μαύρη τρύπα «δραπέτη» εντόπισαν ερευνητές σε εικόνες του τηλεσκοπίου HubbleΠεριβάλλον

Μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που τρέχει μακριά από τον γαλαξία της με ταχύτητα περίπου 4 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα, τόσο γρήγορα που θα μπορούσε να ταξιδέψει από τη Γη στη Σελήνη σ...

Αποθήκευση ενέργειας: Τον Ιούνιο ο πρώτος διαγωνισμός ένταξης μπαταριών στο σύστημα ηλεκτρισμού.Περιβάλλον

Μετά τις ΑΠΕ, τη σκυτάλη για την ένταξη τους στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας παίρνουν τα συστήματα αποθήκευσης. Και για την ακρίβεια οι αυτόνομες (standalone) μονάδες  αποθήκευσης...

Θερμή η ανταπόκριση των μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης "Τhe Green City"Περιβάλλον

Πάνω από 2.736 μαθητές και μαθήτριες από 8 σχολεία δήμων της Αττικής συμμετείχαν το διήμερο 22-23 Μαρτίου στις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος ανακύκλωσης The Green City, πο...

Η Ελαφόνησος ανέδειξε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης που συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξηΠεριβάλλον

Η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ως προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα ομιλίας της δημάρχου Ελαφονήσου Έφης Λιάρου σε φόρουμ που πραγματοπο...

ΟΗΕ: Απαραίτητη «η αλλαγή πορείας» της ανθρωπότητας ώστε να υπάρχει ελπίδα να διασφαλιστεί νερό για όλουςΠεριβάλλον

Μπροστά στις  ελλείψεις νερού , που επιδεινώνονται,  η ανθρωπότητα κινδυνεύει και «πρέπει να αλλάξει πορεία»  στον τρόπο που διαχειρίζεται αυτό «το πολύτιμο δημόσιο αγαθό», τόνισε ...

Έρευνα: Τα ψάρια συναισθάνονται τον φόβο και έτσι προστατεύονται – Ο ρόλος της ωκυτοκίνηςΠεριβάλλον

Στο πλαίσιο νέας έρευνας διαπιστώνεται ότι τα ψάρια μπορούν να ανιχνεύσουν τον φόβο σε άλλα ψάρια με αποτέλεσμα να φοβηθούν και τα ίδια, ιδιότητα που ρυθμίζεται από την ωκυτοκίνη, ...

«Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ»: Δημοσιεύθηκε σήμερα η 1η τροποποίηση της ΔράσηςΠεριβάλλον

Δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου η 1η τροποποίηση της Δράσης «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ». Στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής Δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσε...