ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Μελέτη αποκάλυψε συναρπαστικά στοιχεία για τη διατροφή των ανθρώπων στη νεολιθική Βρετανία

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ανακάλυψε νέες πληροφορίες για τη διατροφή των ανθρώπων που ζούσαν στη νεολιθική Βρετανία και βρήκε στοιχεία ότι τα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, μαγειρεύονταν σε γάστρες.

Χρησιμοποιώντας χημική ανάλυση αρχαίας και απίστευτα καλοδιατηρημένης κεραμικής που βρέθηκε στα νερά γύρω από μικρά τεχνητά νησιά στη Σκωτία, η ομάδα μπόρεσε να διακρίνει ότι οι κόκκοι μαγειρεύονταν σε γάστρες και αναμειγνύονταν με γαλακτοκομικά προϊόντα και περιστασιακά με κρέας, πιθανώς για να δημιουργήσουν πρώιμες μορφές όπως χυλό η ένα είδος ..ραγκού (κρέας με λαχανικά). Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονταν αυτά τα νησιά χρησιμοποιούσαν μικρότερα σκεύη για να μαγειρέψουν δημητριακά με γάλα και μεγαλύτερα δοχεία για πιάτα με βάση το κρέας. Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο περιοδικό Nature Communications.

Η καλλιέργεια δημητριακών στη Βρετανία χρονολογείται γύρω στο 4000 π.Χ. και πιθανότατα εισήχθη από μετανάστες αγρότες από την ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύεται από ορισμένες, συχνά σπάνιες και σποραδικές, ανακτήσεις διατηρημένων κόκκων δημητριακών και άλλων υπολειμμάτων που βρέθηκαν σε νεολιθικές θέσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η κεραμική εισήχθη επίσης στη Βρετανία και υπάρχουν άφθονα στοιχεία για εγχώρια προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε μοριακά αποτυπώματα λιπιδίων που εξάγονται από τη σύνθεση αυτών των αγγείων. Ωστόσο, με εξαίρεση το κεχρί, δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να ανιχνευθούν μοριακά ίχνη άλλων συνοδευτικών κόκκων σε αυτές τις υπογραφές λιπιδίων, αν και συνέχισαν να είναι βασική τροφή επιβίωσης που σήμερα κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία.

Μια προηγουμένως δημοσιευμένη ανάλυση της ρωμαϊκής κεραμικής από το Vindolanda -το Τείχος του Αδριανού- έδειξε ότι οι ειδικοί για κόκκους λιπιδικοί δείκτες μπορούν να επιβιώσουν στην απορρόφηση σε αρχαιολογική κεραμική που διατηρούνται υπό συνθήκες εμποτισμού με νερό και μπορούν να ανιχνευθούν με μια προσέγγιση υψηλής ευαισθησίας, αλλά, σημαντικό, αυτή η ανάλυση ήταν «μόνο» 2.000 ετών και προέρχεται από περιβάλλοντα όπου είναι γνωστό ότι υπήρχαν σπόροι. Νέα ευρήματα που αναφέρθηκαν τώρα δείχνουν ότι οι βιοδείκτες των σιτηρών μπορούν να διατηρηθούν για χιλιάδες χρόνια υπό ευνοϊκές συνθήκες.

Ένα άλλο συναρπαστικό στοιχείο αυτής της έρευνας ήταν το γεγονός ότι πολλά από τα αγγεία που αναλύθηκαν ήταν άθικτα και διακοσμημένα, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μπορεί να είχαν κάποιο τελετουργικό σκοπό. Δεδομένου ότι η πραγματική λειτουργία των ίδιων των νησιών δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή (μερικά είναι πολύ μικρά για να είναι μόνιμα κατειλημμένα), η έρευνα προσφέρει νέες ιδέες για τους πιθανούς τρόπους χρήσης αυτών των κατασκευών. Οι δείκτες δημητριακών συσχετίστηκαν έντονα με τα υπολείμματα λιπιδίων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα πιάτα, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχαν μαγειρευτεί μαζί ως χυλό από γάλα.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ Simon Hammann και η Lucy Cramp από το Τμήμα Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ότι οι βιοδείκτες δημητριακών από αγγεία μπορούν να επιβιώσουν υπό ευνοϊκές συνθήκες σε δείγματα από την περίοδο που εισήχθησαν τα δημητριακά (και η κεραμική) στη Βρετανία. Η μοριακή μας μέθοδος που βασίζεται σε λιπίδια μπορεί να συμπληρώσει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση της εισαγωγής και της εξάπλωσης της γεωργίας δημητριακών» τόνισε.

«Αυτή η έρευνα μας δίνει ένα παράθυρο στις γαστρονομικές παραδόσεις των πρώιμων αγροτών που ζούσαν στο βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης, των οποίων οι τρόποι ζωής είναι ελάχιστα γνωστοί. Μας δίνει μια πρώτη ματιά στους τύπους πρακτικών που συνδέονταν με αυτές τις αινιγματικές τοποθεσίες», πρόσθεσε ο Δρ Cramp.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠεριβάλλον

Σημαντικές συζητήσεις, γαστρονομικές συναντήσεις, ποδηλατικές διαδρομές, περιπατητικές δράσεις στους συνοικισμούς, πικ νικ με μουσική από DJs και τοπικές μπάντες, και πολλές παράλλ...

image descriptionΠεριβάλλον

Αύξηση 680,3% καταγράφηκε στον αριθμό των επισκεπτών των μουσείων της χώρας τον Μάιο εφέτος, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου αυξήθηκε 627,1% και των εισπράξεων 755,1...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής "οδεύουν προς αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής", προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη δημοσιοποίηση μιας ...

image descriptionΠεριβάλλον

Εντυπωσιακές εικόνες από έξι σύγχρονα  ναυάγια  που κείτονται στον βυθό της Καρπάθου ήρθαν στο φως από την ομάδα του ερευνητή Κώστα Θωκταρίδη που, σε συνεργασία με το Δήμο  Καρπάθο...

image descriptionΠεριβάλλον

Η μεγάλη και συστηματική προσπάθεια ετών για την προστασία της Γυάρου που πραγματοποιείται από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με πλήθος άλλων φορέων, φαίνεται πως αποδίδει ήδη καρπούς,...

image descriptionΠεριβάλλον

Τα  Μερομήνια  «μίλησαν» τόσο για τους υπόλοιπους μήνες του 2022 και τις αρχές του 2023 και, όπως φαίνεται, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα βαρύς. Ο Σεπτέμβριος αναμένετα...

image descriptionΠεριβάλλον

Το κόστος των ζημιών από  πλημμύρες  σε ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο αυξάνεται δραστικά τροφοσδοτούμενο από την ανάπτυξη των πόλεων και την κλιματική αλλαγή, σ...

image descriptionΠεριβάλλον

Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία θα προκαλέσει άνοδο 27 εκατοστών στη στάθμη της θάλασσας , ανεξάρτητα από την κλιματική κρίση, προειδοποιεί μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ...

image descriptionΠεριβάλλον

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-27» με προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κο...

image descriptionΠεριβάλλον

«Οι επόμενοι πέντε έως δέκα χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα». Αυτή η προειδοποίηση της υπουργού Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε Φαν ντερ Στράτεν, αναδεικνύει με τον πιο...