image description

Κλιματισμός: Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει σε startup για τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον

Ο κλιματισμός έχει τη δυνατότητα να κρατά τους ανθρώπους δροσερούς, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να κάνει τον πλανήτη πιο ζεστό. Ταυτόχρονα, η συμβατική τεχνολογία κλιματισμού χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια, που σημαίνει ότι συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή — και θα έχει μεγαλύτερη επίδραση, καθώς περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται κλιματιστικά για να παραμείνουν άνετα ή ακόμα και να επιβιώσουν.

Ωστόσο, ο κλιματισμός είναι υπεύθυνος για σχεδόν το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με ανάλυση επιστημόνων από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας και το Ερευνητικό Κέντρο Palo Alto της Xerox που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο. Αυτές οι εκπομπές αναμένεται να αυξηθούν καθώς περισσότεροι άνθρωποι εγκαθιστούν κλιματιστικά, ειδικά στην Ινδία, την Κίνα και την Ινδονησία, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της NREL και της Xerox PARC.

«Είναι καλό και κακό», δήλωσε ο Τζέισον Γουντς, ανώτερος ερευνητής μηχανικός της NREL και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης. «Είναι καλό που περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά σημαίνει επίσης ότι χρησιμοποιείται πολύ περισσότερη ενέργεια και αυξάνονται οι εκπομπές άνθρακα».

Η συμβατική τεχνολογία κλιματιστικών χρησιμοποιεί έναν κύκλο συμπίεσης ατμού για την ψύξη του αέρα. Σε αυτό το σύστημα, χρησιμοποιείται ψυκτικό μέσο για την ψύξη.

Οι χλωροφθοράνθρακες και οι υδροχλωροφθοράνθρακες αποτελούσαν μέρος των πιο κοινών ψυκτικών ουσιών στα κλιματιστικά, αλλά αυτές οι χημικές ουσίες καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος και καταργούνται σταδιακά. Υπάρχουν μερικές δεκάδες εναλλακτικές λύσεις που δεν βλάπτουν το στρώμα του όζοντος, αλλά εξακολουθούν να έχουν υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επιπλέον, πολλή ενέργεια σε ένα συμβατικό κλιματιστικό χρησιμοποιείται για την υπερβολική ψύξη του αέρα, ώστε να είναι λιγότερο υγρός και πιο άνετος.

Το «κόστος» της αφύγρανσης

Από τους 1.950 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται κάθε χρόνο από την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του κλιματισμού, 531 εκατομμύρια από αυτούς τους τόνους προορίζονται για την ψύξη του αέρα και 599 εκατομμύρια τόνους για την αφαίρεση της υγρασίας, σύμφωνα με την έρευνα NREL και Xerox PARC. Επιπλέον 820 εκατομμύρια τόνοι προέρχονται από τη διαρροή ψυκτικών μέσων και από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά την κατασκευή και τη μεταφορά των κλιματιστικών μονάδων.

«Έχουμε ήδη κάνει την υπάρχουσα τεχνολογία ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική», είπε ο Γουντς. «Για να επιτύχουμε μια μετασχηματιστική αλλαγή στην αποτελεσματικότητα, πρέπει να εξετάσουμε διαφορετικές προσεγγίσεις χωρίς τους περιορισμούς της υπάρχουσας».

Αυτός είναι ο στόχος της Blue Frontier. Η startup εργάζεται σε τεχνολογία που θα κάνει τον κλιματισμό πιο αποτελεσματικό με λιγότερα επιβλαβή περιβαλλοντικά υποπροϊόντα και μόλις κέρδισε έναν γύρο 20 εκατομμυρίων δολαρίων υπό την ηγεσία του επενδυτικού ταμείου του Μπιλ Γκέιτς, Breakthrough Energy Ventures.

Ξεκίνησε με τον άνθρακα

Η Blue Frontier χρησιμοποιεί το ένα τρίτο έως το ένα πέμπτο της ποσότητας ψυκτικών που θα απαιτούνταν για ένα συμβατικό σύστημα και επειδή η κατασκευή του μηχανήματος είναι διαφορετική από ένα συμβατικό κλιματιστικό, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ψυκτικό με χαμηλότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Το συνδυασμένο αποτέλεσμα είναι μια μείωση 85% έως 87% στη συμβολή του συστήματός μας στην υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο CEO Ντάνιελ Μπετς στο CNBC.

Η τεχνολογία ανακαλύφθηκε στην πραγματικότητα στις προσπάθειες να εξουδετερωθεί ο αερομεταφερόμενος άνθρακας, ο οποίος είναι ένα πιθανό όπλο βιοτρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Μπετς. Βασίζεται σε υγρά αποξηραντικά, τα οποία είναι χημικά με χαμηλότερο επίπεδο πίεσης ατμών από το νερό. Όταν περνάει υγρός αέρας πάνω από αυτό το υγρό αποξηραντικό, το νερό τραβιέται προς τα έξω, αφαιρώντας την υγρασία από τον αέρα.

«Τα υγρά αποξηραντικά είναι εξαιρετικά αντισηπτικά και βακτηριοκτόνα. Έτσι η επαφή του άνθρακα με το υγρό ξηραντικό θα τον εξάλειφε. Αυτή η αρχική έρευνα οδήγησε σε καινοτομίες και ανακαλύψεις που αποτελούν τη βάση της τεχνολογίας της Blue Frontier», δήλωσε ο Μπετς στο CNBC. «Στην πραγματικότητα, ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας κλιματισμού Blue Frontier θα ήταν η γενική βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και ένα πιο υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον».

Ορισμένο ψυκτικό μέσο χρησιμοποιείται στο σύστημα Blue Frontier αλλά δεν χρησιμοποιείται για την ψύξη, χρησιμοποιείται για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας που ρυθμίζει τη συγκέντρωση αλατιού του ξηραντικού.

«Έτσι, το ψυκτικό και ο εξοπλισμός μεταφοράς ψυκτικού δεν έρχονται ποτέ σε επαφή με τον αέρα που εισέρχεται στο κτίριο ή τον αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό του κτιρίου», σύμφωνα με τον Betts. «Αυτό μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα να χρησιμοποιούμε άμεσα διαθέσιμα ψυκτικά που είναι ήπια εύφλεκτα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων στο κτίριο».

Πηγή: OT.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠεριβάλλον

Πλάνα από drone που καταγράφηκαν στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής δείχνουν τρεις φάλαινες να σκοτώνουν έναν μεγάλο λευκό καρχαρία . Για χρόνια, οι ερευνητές προσπαθούσαν να...

image descriptionΠεριβάλλον

Η κρατούσα θεωρία που θέλει τον λευκό καρχαρία να μην έχει φυσικούς εχθρούς δείχνει να καταρρίπτεται από βίντεο που καταγράφει βίαιη επίθεση από όρκες στη Νότια Αφρική. Το οπτικό υ...

image descriptionΠεριβάλλον

Ευάλωτο όσο λίγες άλλες πόλεις στην απειλή της κλιματικής κρίσης, το Φίνιξ της Αριζόνα άρχισε να βάφει τα οδοστρώματαμε ανακλαστική βαφή που περιορίζει την απορρόφηση θερμότητας στ...

image descriptionΕλλάδα

Tο καταστροφικό της έργο συνεχίζει από το απόγευμα της Πέμπτης η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου, στον Έβρο , και επεκτάθηκε σε έκταση τουλάχιστο...

image descriptionΠεριβάλλον

Η εξέλιξη των πιγκουίνων , ξεκινώντας από τους προγόνους τους, τα ιπτάμενα θαλασσοπούλια , μέχρι τα σημερινά πλάσματα που αδυνατούν να πετάξουν και κατοικούν περιοχές από την παγωμ...

image descriptionΠεριβάλλον

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως τα πεύκα της Κοιλάδας του Θανάτου , στη Νεβάδα , που μετρούν πάνω από μία χιλιετία ζωής πάνω στη γη, θα έφταναν στο σημείο να απειλούνται σο...

image descriptionΠεριβάλλον

Αντιμέτωποι με πιο «καυτούς», επικίνδυνους και επίμονους καύσωνες θα είναι από εδώ και στο εξής οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών και όχι μόνο, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κ...

image descriptionΠεριβάλλον

Φαίνεται πως είναι μία πολυάσχολη περίοδος για την ηλιακή δραστηριότητα, καθώς τους τελευταίους μήνες όλο κάτι συμβαίνει ή είναι να συμβεί. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022, η Γη«χ...