ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απίστευτο: Η ούρηση σώζει τη θαλάσσια βλάστηση

Είναι γεγονός ότι η θαλάσσια βλάστηση είναι υπό απειλή και τόσο οικολόγοι όσο και βιογεωχημικοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπους προστασίας της θαλάσσιας ζωής.

Η λύση φαίνεται πως δόθηκε από τον Patrick Inglett, βιογεωχημικό του πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος, με τη βοήθεια των συνεργατών του, ανακάλυψε πως τα ανθρώπινα ούρα «κρυσταλλοποιούνται» κατά την αποσύνθεσή τους στο νερό, ενισχύοντας και προστατεύοντας την θαλάσσια βλάστηση και κατ’ επέκταση το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Αναποτελεσματική η αναφύτευση και τα λιπάσματα

Η κλασική μέθοδος αναφύτευσης που ακολουθείται από οικολόγους σε όλο τον κόσμο φαίνεται αναποτελεσματική καθώς τα φυτά αυτά αναπτύσσονται αργά και παλεύουν να επιβιώσουν, ειδικά σε περιοχές φτωχές σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι αυτές της Φλόριντα.

Χρειάζονται λιπάσματα για να αναπτυχθούν και τα πεινασμένα κοπάδια των άγριων ψαριών της περιοχής δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση ως προς την πλήρη αποκατάσταση της βλάστησης.

Έτσι κι αλλιώς η χρήση λιπασμάτων δεν είναι η καλύτερη λύση αφού κατά τη διάλυση τους δημιουργούνται φύκια εχθρικά προς τα φυτά καθώς εξαντλούν τα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν και κλέβουν το απαιτούμενο οξυγόνο που χρειάζονται τα νεοσύστατα θαλάσσια χόρτα. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Inglett, ο στρουβίτης, μια ένωση που σχηματίζεται από τα ανθρώπινα λύματα, είναι η σωτήρια λύση σε αυτό το πολύπλοκο πρόβλημα.

Τι είναι οι κρύσταλλοι στρουβίτη- Τι ανακάλυψε ο Inglett

Οι κρύσταλλοι στρουβίτη δημιουργούνται από τη λάσπη λυμάτων σε περιβάλλοντα με χαμηλό οξυγόνο. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι πολύ πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αμμώνιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό τους είναι πως η διάλυση τους είναι πολύ αργή, πιο αργή και από τα συνθετικά λιπάσματα βραδείας αποσύνθεσης.

Ο Inglett και η ομάδα του γέμισαν μεγάλα  ενυδρεία με ένα συνηθισμένο στις ΗΠΑ θαλάσσιο χόρτο. Βοηθώντας την ανάπτυξή κάποιων χόρτων με στρουβίτη και άλλων με συνθετικό λίπασμα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μέσα σε δύο μήνες οι δεξαμενές με στρουβίτη είχαν αναπτύξει περίπου πενταπλάσιους βλαστούς θαλάσσιου χόρτου απ’ ότι εκείνες με το λίπασμα.

Οι δεξαμενές στρουβίτη είχαν επίσης λιγότερα θρεπτικά συστατικά διαλυμένα στο νερό, που σημαίνει και λιγότερη ρύπανση. Μετά από εννέα μήνες , το θαλάσσιο χόρτο που καλλιεργήθηκε με στρουβίτη ήταν μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα συμβατικά καλλιεργημένα, ακόμη κι όταν ο στρουβίτης εφαρμόστηκε σε χαμηλότερη συγκέντρωση.

Τα οφέλη κατά του επιστήμονες

Κατά τον Inglett, τα μακροπρόθεσμα οφέλη ενός λιπάσματος βραδείας αποσύνθεσης μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερα, αφού σε αντίθεση με τα συμβατικά λιπάσματα, ο στρουβίτης συνεχίζει και θρέφει το θαλάσσιο χόρτο με την πάροδο του χρόνου.

Ο Frank Shaughnessy, επίτιμος θαλάσσιος οικολόγος στο Humboldt State University στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, υποστηρίζει ότι ο στρουβίτης έχει μια εξαιρετικά θετική επίδραση στο θαλάσσιο χόρτο.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο στρουβίτης μπορεί να μην είναι χρήσιμος στα πιο νεφελώδη και πιο εύκρατα περιβάλλοντα του βορειοανατολικού Ειρηνικού ή του κόλπου Chesapeake όπου, σε αντίθεση με τη Φλόριντα, η ανάπτυξη του θαλάσσιου χόρτου καθορίζεται  από το φως και όχι από τα θρεπτικά συστατικά.

Ελπίδα για το μέλλον

Ο Inglett εκτιμά πως η «προσφορά» είναι ο κύριος περιοριστικός παράγοντα στην υιοθέτηση του στρουβίτη ως λιπάσματος. Παρόλο που ο στρουβίτης είναι από καιρό ένα απόβλητο προϊόν, μόλις πρόσφατα ορισμένες μονάδες επεξεργασίας νερού ξεκίνησαν να εξάγουν σκόπιμα τον κρύσταλλο για να τον πουλήσουν ως οργανικό λίπασμα.

Σε χώρες της Ευρώπης, η ανακύκλωση στρουβίτη ενθαρρύνεται ως τρόπος μείωσης της ρύπανσης  από τα λύματα και της εξάρτησης των γεωργικών προϊόντων από τον εξορυσσόμενο φώσφορο. Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ο στρουβίτης «δεν είναι τόσο διαθέσιμος όσο στην Ευρώπη», λέει ο Inglett. «Αλλά τελικά υποθέτω ότι θα μπορούσε να γίνει αρκετά δημοφιλής».

Εάν συμβεί αυτό, ο στρουβίτης θα μπορούσε να μετατρέψει τα ανθρώπινα απόβλητα σε καύσιμο για την αναβίωση οικοσυστημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

Διάστημα: Ηλιακή καταιγίδα θα «χτυπήσει» αύριο τη Γη – Πώς θα την επηρεάσει, τι δείχνει το μοντέλο της NASAΠεριβάλλον

Φαίνεται πως είναι μία πολυάσχολη περίοδος για την ηλιακή δραστηριότητα, καθώς τους τελευταίους μήνες όλο κάτι συμβαίνει ή είναι να συμβεί. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022, η Γη«χ...

Έργα υποδομών: Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τις περιβαλλοντικές μελέτεςΠεριβάλλον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Παρασκευή να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της EE για τη μη ορθή μεταφορά της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μ...

Κιλκίς: Νέο είδος φυτού ανακαλύφθηκε στη Γουμένισσα – Το κρεμμύδι Α.goumenissanumΠεριβάλλον

Συγγενεύει με το κρεμμύδι και το σκόρδο, έχει όμως πιο εντυπωσιακή ταξιανθία με καφεκόκκινα άνθη: είναι το Alium goumenissanum, το οποίο ανακαλύφθηκε στο νομό Κιλκίς και μόλις αναγ...

Οι επιστήμονες τα έλεγαν, έρχεται! Η κλιματική κρίση “χτυπά” με πρωτοφανείς καύσωνες την ΕυρώπηΠεριβάλλον

Σε τμήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας ενδέχεται να σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, ενώ οι υψηλές στην Ιβηρική θα μπορούσαν να αγγίξουν του...

Κλιματική αλλαγή: Η ΕΕ προειδοποιεί για καλοκαίρι φωτιάς και στάχτηςΠεριβάλλον

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες χρονιές όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, προειδοποιεί η Κομισιόν, καθώς η ακραία ξηρασία και οι φωτιές έρχονται να προστε...

Το πόρισμα του ΥΠΕΝ για το Αττικό Πάρκο, μετά τη θανάτωση του χιμπατζήΠεριβάλλον

Κλιμάκιο από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος διενήργησε έλεγχο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με αφορμή το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης χιμπατζή.     Το θλιβερό περιστα...

Πλωτές ανεμογεννήτριες επιλέγει η Νορβηγία για γιγάντιο υπεράκτιο πάρκοΠεριβάλλον

Το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο σε όλο τον κόσμο με χωρητικότητα 1 γιγαβάτ (GW) σχεδιάζει να κατασκευάσει ανοικτά της Νορβηγίας κοινοπραξία πετρελαϊκών ομίλων – κολοσσών. Η Equin...

Ζώα συντροφιάς: Εγκύκλιος για την εφαρμογή του νέου πλαισίου για την ευζωία τουςΠεριβάλλον

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του  «Νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα Άργος»  (ΦΕΚ Α’ 169),  εκδόθηκε η εγκύκλιος   με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις ανα...

«Πανσέληνος της Φράουλας»: Την Τρίτη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2022Περιβάλλον

Η πρώτη υπερπανσέληνος από τις συνολικά τρεις φετινές θα συμβεί την Τρίτη 14 Ιουνίου. Η πανσέληνος θα συμπέσει με την κοντινότερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, με αποτέλεσμα το φε...