ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υμηττός: Κονδύλι 17 εκατ. ευρώ για έργα θωράκισης και ανάδειξης

Χρηματοδοτήσεις πάνω από 17 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση και την ανάδειξη του Υμηττού εξασφάλισε ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), τον οποίο απαρτίζουν δέκα όμοροι δήμοι που βρίσκονται γύρω από το βουνό. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πράσινο Ταμείο έχουν ήδη εντάξει και δρομολογούν για τον ΣΠΑΥ:

Δράσεις για τη θωράκιση και την ανάδειξη του Υμηττού με ποσό χρηματοδότησης 5.7 εκατ. ευρώ και για «Ψηφιακή Σύγκλιση» άλλα 4.8 εκατ. ευρώ (Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»)
Εργασίες για ειδικά δασοτεχνικά έργα, τα οποία αφορούν στον καθαρισμό των δασών και των δασικών εκτάσεων καθώς και στη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, του όρους. Το ποσό των περίπου 6 εκατ. ευρώ έχει δεσμευθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών καθώς και πυροπροστασίας. Για το έργο έχει προβλεφθεί ποσό χρηματοδότησης 99.600 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού έως σήμερα λειτουργούσε κυρίως από τις ετήσιες εισφορές των δήμων που συμμετέχουν. Ωστόσο, τα ποσά που συγκεντρώνονταν δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες δασοπροστασίας και διαφύλαξης του πράσινου χαρακτήρα του Υμηττού– κυρίως κατά την αντιπυρική περίοδο.

Δίχως θεσμικό δίχτυ προστασίας

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ο Υμηττός δεν έχει ακόμη Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την προστασία του. Το προηγούμενο ΠΔ του 2011 ακυρώθηκε -εν μέρει- με τις αποφάσεις 2355-2361/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς δεν είχε υποβληθεί σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τον περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νέου ΠΔ με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς _ δήμους, Περιφέρεια, με περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ακολούθησε τον Ιούλιο η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), βάσει της οποίας συντάχθηκε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον «Καθορισμό μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων» για να αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έκτοτε …αγνοείται η τύχη του.

Πάντως, σύμφωνα με το νέο σχέδιο ΠΔ που είχε παρουσιαστεί προτείνονται νέες ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού. Σε σχέση με το προηγούμενο του 2011, η Α΄ ζώνη Προστασίας είναι επαυξημένη κατά 1.240στρέμματα, η Δ1 («Πυρήνας» των Μητροπολιτικών Πάρκων), κατά 445 στρέμματα, ενώ η συνολική περιοχή προστασίας του Ορεινού όγκου, επαυξάνεται κατά 238 στρέμματα. Ειδικότερα:

Ζώνη Α: Υψηλή προστασία της φύσης και των μνημείων. Στη Ζώνη Α1 επιτρέπονται χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, πυροφυλάκια, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Επιτρέπονται οι ήπιες ανασχετικές παρεμβάσεις σε ρέματα και η μελισσοκομία. Στη Ζώνη Α2 ισχύουν όλα όσα προβλέπονται για τη Ζώνη Α1 με την προσθήκη στις χρήσεις της γεωργικής χρήσης, χωρίς τη δυνατότητα ανέγερσης γεωργικών αποθηκών ή οποιουδήποτε άλλου τύπου δόμησης.

Ζώνη Β: Περιφερειακή ζώνη προστασίας. Καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ζώνη Γ: Καθορίζεται ως περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων. Επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 30 τ.μ., κατά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Ζώνη Δ: Καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων.

Ζώνη Ε: Υποδιαιρείται στις ζώνες Ε1 (Αθλητισμός – Πολιτισμός – Αναψυχή), Ε2 (Εκπαίδευση – Έρευνα), Ε3 (Κοιμητήρια), Ε4 (Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας) και Ε5 (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων).

Ζώνη Στ: οριοθετούνται οι υφιστάμενες άτυπες συγκεντρώσεις περιοχών κατοικίας. Οι όροι προστασίας της περιοχής των οικισμών Χέρωμα, Σκάρπεζα και Κίτσι – Θήτι, θα καθοριστούν με Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Πηγή: OT.gr

Διαβάστε επίσης

Παυλοπέτρι Λακωνίας: Η αρχαιότερη υποβρύχια πόλη παγκοσμίως αποκτά...ζωήΠεριβάλλον

Η  UNESCO   την ενέταξε στο  Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Μνημείων  το 2016 και την αναγνώρισε ως την παλαιότερη υποβρύχια πόλη στον κόσμο.   Πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη...

Μια φωτο,χίλες λέξεις: Ιδού πως λιώνουν οι πάγοι στην Γροιλανδία σε 20 χρόνια!Περιβάλλον

Κι όμως το λιώσιμο των πάγων, ως μια από τις πιο χαρακτηριστικές αποδείξεις της ήδη συντελούμενης κλιματικής αλλαγής, είναι εδώ. Οι πάγιοι λιώνουν και αυτό δεν είναι καθόλου καλό!!...

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής κορυφώνεται η βροχή από τα «πεφταστέρια» της άνοιξηςΠεριβάλλον

Οι Λυρίδες, η πρώτη σημαντική βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, θα κορυφωθούν φέτος στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευή...

Απίστευτη επιχείρηση διάσωσης φάλαινας 28 μέτρων στην Κίνα (βίντεο!)Περιβάλλον

  Αίσιο τέλος είχε η απίστευτη περιπέτεια μιας τεράστιας φάλαινας, η οποία εγκλωβίστηκε σε παραλία στην Κίνα.   Η φάλαινα-φυσητήρας κατέληξε από τον ωκεανό στο... έδαφος, εξαιτίας ...

Θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε νεκρή στον Αργολικό κόλπο - Τι αναφέρει ο Σύλλογος  "Αρχελών"Περιβάλλον

  Μια θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής 1 Απριλίου στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου στην Αργολίδα στο ύψος του Υπουργείου Συγκοινωνιών .   Τι αναφέρει ο Σύλλο...

ΔΝΤ: Η κλιματική κρίση προκαλεί σοβαρή αναταραχή στις ζωές και τον βιοπορισμόΠεριβάλλον

  «Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη σοβαρή αναταραχή στη ζωή και τον βιοπορισμό. Με μόλις 1,1 βαθμούς Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας, ο μισός πληθυσμός της γης αντιμετωπίζει αβεβαιό...

ΑΠΕ: Ήλιος και άνεμος προσφέρουν το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίωςΠεριβάλλον

Οι ηλιακές και αιολικές υποδομές συνεισέφεραν μαζί πάνω από το 10% της ενέργειας που παρήχθη παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιείται σήμερα από το κέντρο μελετών ...

Η Παγκόσμια Τράπεζα πρωτοτυπεί με ομόλογο για την προστασία του μαύρου ρινόκερουΠεριβάλλον

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε για πρώτη φορά ομόλογο για την προστασία της άγριας ζωής και συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια δολάρια για τον μαύρο ρινόκερο, εμβληματικό είδος της Αφρικής π...

Γρίπη των πτηνών: Κατακραυγή στη Γαλλία για τη μαζική θανάτωση κοτόπουλων με ασφυξίαΠεριβάλλον

Ενώσεις αγροτών και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων επικρίνουν την απόφαση της Γαλλίας να επιτρέψει σε ορισμένα πτηνοτροφεία να θανατώσουν με ασφυξία τα κοτόπουλά τους λόγω ε...