ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιατρός διέγνωσε ασθενή με «κλιματική αλλαγή» - Ποια η εξήγηση

 

Η ασυνήθιστη αυτή διάγνωση κέρδισε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως.
Πιθανόν για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, γιατρός στον Καναδά διέγνωσε ότι ηλικιωμένη ασθενής με άσθμα πάσχει από... «κλιματική αλλαγή».
 
 
Όταν μια 70χρονη γυναίκα εμφανίστηκε αυτό το καλοκαίρι με δύσπνοια σε νοσοκομείο στο Νέλσον της Βρετανικής Κολούμπια, ο δρ. Κάιλ Μέριτ προχώρησε στην ασυνήθιστη αυτή διάγνωση.
 
 
Αν και η ηλικιωμένη είχε αρκετά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη και καρδιοπάθεια, ενώ μένει σε τροχόσπιτο χωρίς κλιματισμό, ο Μέριτ υποστήριξε ότι το άσθμα της επιδεινώθηκε από τον καπνό από τις φωτιές, οι οποίες προκλήθηκαν από τον ιστορικό καύσωνα που άφησε 600 νεκρούς στην επαρχία αυτή του Καναδά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Βέβαια, η διάγνωση αυτή δεν άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η περίπτωση της γυναίκας αυτής, ενώ πολλοί επικριτές τη θεώρησαν «πολιτική δήλωση».
 
Ο συγκεκριμένος γιατρός, μαζί με 40 συναδέλφους του από το νοσοκομείο, δημιούργησε μια ακτιβιστική ομάδα με το όνομα «Γιατροί και Νοσηλευτές για την Υγεία του Πλανήτη» (Doctors and Nurses for Planetary Health).
 
 
Ο δρ. Κάιλ Μέριτ εξακολουθεί να μην έχει κανέναν ενδοιασμό για την κίνησή του: «Αν δεν κοιτάξουμε την υποκείμενη αιτία και απλά αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, θα συνεχίζουμε να αποτυγχάνουμε συνεχώς» δήλωσε στο Glacier Media.
 
H ιστορία αυτή προκάλεσε αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης του Καναδά, σε μια περίοδο που οι παγκόσμιοι ηγέτες - όπως ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό - συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη για τη σύνοδο του ΟΗΕ COP26 για το κλίμα.
 
 
Ήλιος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.11.2021
 
Πάντως, παρόλο που ο γιατρός συνέδεσε με βεβαιότητα την κλιματική αλλαγή με τις φωτιές στον Καναδά και το άσθμα της ηλικιωμένης, ειδικοί δασολόγοι αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο.
 
«Ακόμα και αν μπορούσαμε να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή, θα είχαμε και πάλι μεγάλες πυρκαγιές που θα έκαιγαν τα σπίτια του κόσμου» είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο Τζέσε Ζίμαν της Ομοσπονδίας Άγριας Ζωής της Βρετανικής Κολούμπια (BC Wildlife Federation).
 
 
Τον προηγούμενο μήνα, αναλυτές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολύμπια βρήκαν ότι το σταμάτημα της πρακτικής του καψίματος των νεκρών φυτών από τις αρχές επί της ουσίας δημιουργεί ακόμα περισσότερο ξερό υλικό και εξασφαλίζει ότι οι φωτιές θα είναι πολύ πιο μεγάλες, όταν συμβούν.
Αν και το θερμότερο κλίμα καθιστά πιο πιθανή την εμφάνιση πυρκαγιών, οι άνθρωποι μπορούν να τις ελέγξουν καθαρίζοντας τα δάση και με το εποχιακό κάψιμο των άγριων φυρών, όπως ανέφερε η συντακτική επιτροπή της Globe and Mail τον Ιούλιο.
 
«Οι τεράστιες πυρκαγιές στον Καναδά είναι αποτέλεσμα δεκαετιών κακών αποφάσεων. Υπάρχουν εργαλεία για να περιοριστεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» ανέφεραν.

Διαβάστε επίσης

«Πώς η διατροφή του σκύλου επηρεάζει την συμπεριφορά του και την υγεία του» - Online Σεμινάριο από τον Δήμο ΠεράματοςΠεριβάλλον

  Το  Τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Περάματος  σε συνεργασία με το  OnlineK9University.eu , θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021 στις 6 το απόγ...

COP26 – Έξι αυτοκινητοβιομηχανίες καταργούν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2040Περιβάλλον

Με τις συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κλίμα να εστιάζονται την Τετάρτη στις μεταφορές, δεκάδες χώρες, επιχειρήσεις και τοπικές κυβερνήσεις υπόσχονται να έχουν μηδενίσει τις εκπομπέ...

Πρόβλεψη σοκ – Ανά τρία χρόνια πλέον ο… «κλιματικός Eωσφόρος» με θερμοκρασίες 50 βαθμών ΚελσίουΠεριβάλλον

Οι χώρες της Μεσογείου πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με έναν «Κλιματικό Εωσφόρο», με το θερμόμετρο -τους καλοκαιρινούς μήνες – να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Την εφιαλτική ...

«Αρκετά με το μπλα μπλα»: Στους δρόμους της Γλασκώβης οι νέοι για το κλίμα (βίντεο)Περιβάλλον

    Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους της Γλασκώβης για να πιέσουν τις κυβερνήσεις να δράσουν Κατηγορώντας τους ισχυρούς του κόσμου ότι δίνουν κενές υποσχέσεις για την προστασία του πλα...

«Παρένθεση» για το κλίμα η πανδημία – Επανήλθαν σχεδόν σε επίπεδο ρεκόρ οι εκπομπές CO2Περιβάλλον

Η κρίση της πανδημίας του νέου κοροναϊού δεν αποτέλεσε παρά παρένθεση για το κλίμα και οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου αερίου που προκαλεί το φαινόμεν...

Κλιματική αλλαγή – Σε ποιες περιοχές σχεδιάζει η ΔΕΗ έργα ΑΠΕ ισχύος 10 GWΠεριβάλλον

Σε έναν «πράσινο» ενεργειακό «γίγαντα» εξελίσσεται η ΔΕΗ στοχεύοντας στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 10 GW έως το 2026. Όσο δηλαδή είναι σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς των σ...