ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ποσό-ρεκόρ 32 δισ. δολ. στις startups που μάχονται την κλιματική αλλαγή

Οι εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν συγκεντρώσει ποσό-ρεκόρ 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το ποσό των επενδυτικών κεφαλαίων που εισρέουν στην τεχνολογία που αντιμάχεται την κλιματική αλλαγή φέτος έχει ήδη ξεπεράσει ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας ανάλυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων Dealroom και της London & Partners.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία του κλίματος έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2016, όταν οι επενδυτές άρχισαν να στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο με μόλις 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου αναφέρονται στις δυνατότητες για νεοφυείς επιχειρήσεις που εστιάζουν στο κλίμα. Τη Δευτέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blackrock, Λάρι Φινκ, εκτίμησε ότι οι επόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αφορούν την κλιματική τεχνολογία. Ενώ ο Μπίλ Γκέιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να δημιουργηθούν οκτώ ή δέκα Tesla στο διάστημα!

Μεταξύ 2016 και 2021, οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας για το κλίμα στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενώ έπονται οι αντίστοιχες εταιρείες στην Κίνα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή παγκοσμίως στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία αναλύουν εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας για το κλίμα είναι επτά φορές υψηλότερες φέτος από ό,τι το 2016, και από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εκτιναχθεί στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο Λονδίνο εκατοντάδες startups για το κλίμα

Με εξαίρεση την περιοχή Bay Area στην Καλιφόρνια, το Λονδίνο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας κλίματος, σύμφωνα με την έκθεση. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, έχουν δημιουργηθεί 416 νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας για το κλίμα μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα – ένα παγκόσμιο σύμφωνο που σφυρηλατήθηκε στην COP21 το 2015, όταν σχεδόν 200 έθνη δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας στο Λονδίνο αποτιμώνται συλλογικά στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανταγωνίστρια της Google στην αναζήτηση, η Ecosia, η οποία χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις διαφημίσεις της για να φυτεύει δέντρα, ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου ταμείου επενδυτικών κεφαλαίων για την κλιματική τεχνολογία, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

«Στόχος μας είναι να επιλύσουμε την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Ecosia, Κριστιάν Κρολ, λίγες μέρες πριν από την επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 2021 στη Γλασκώβη, γνωστή και ως COP26.

«Το κάνουμε αυτό στην Ecosia εδώ και πολύ καιρό φυτεύοντας δέντρα», είπε και πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει φυτέψει 136 εκατομμύρια δέντρα μέχρι στιγμής. «Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό».

Πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες και CEO

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι πιέσεις σε παγκόσμιους ηγέτες και CEO μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι η Γη προχωρά με ταχείς ρυθμούς προς μια κλιματική καταστροφή.

Η έκθεση των Dealroom και London & Partners κυκλοφόρησε για να συμπέσει χρονικά με την COP26.

«Η βιομηχανία της τεχνολογίας διαδραματίζει θεμελιωδώς σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Λάουρα Σίτρον, CEO της London & Partners.

Και πρόσθεσε: «Τα σημερινά ευρήματα καταδεικνύουν τη δημιουργικότητα των εταιρειών κλιματικής τεχνολογίας στο Λονδίνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Πηγή: ΟΤ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠεριβάλλον

Σε έναν «πράσινο» ενεργειακό «γίγαντα» εξελίσσεται η ΔΕΗ στοχεύοντας στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 10 GW έως το 2026. Όσο δηλαδή είναι σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς των σ...

image descriptionΠεριβάλλον

  Με άκρως μελανά χρώματα περιέγραψε το μέλλον του πλανήτη Γη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τις πλούσιες χώρες να κάνουν περισσότερα για το κλίμα.   Ο γ...

image descriptionΠεριβάλλον

Ο κόσμος θα πρέπει να κλείσει σχεδόν 3.000 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα πριν από το 2030 αν θέλει να έχει πιθανότητα να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρ...

image descriptionΠεριβάλλον

Εγκρίθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι εκθέσεις για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης για το 2021. Παράλληλα, η Κομισιόν προχώρησε σε απολογισμό της προόδου που σημειών...

image descriptionΠεριβάλλον

Αυτόχθονες που κατοικούν σε απομονωμένα νησιά βόρεια της Αυστραλίας κατέθεσαν σήμερα προσφυγή στη δικαιοσύνη στην προσπάθεια να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προστατεύσει τα εδάφη το...

image descriptionΠεριβάλλον

Θησαυρός απολιθωμάτων που ήρθε στο φως στην Παταγονία της νότιας Αργεντινής επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι δεινόσαυροι ζούσαν σε οργανωμένα κοπάδια, με τους ενήλικες να φροντίζουν τα μ...

image descriptionΠεριβάλλον

  Τις προηγούμενες δεκαετίες, η υδάτινη πόλη της Βενετίας πλημμύριζε μόνο τον χειμώνα. Σήμερα όμως τα μνημεία της κατακλύζονται από τα υφάλμυρα νερά της λιμνοθάλασσας ακόμα καi το ...