Λέμε πολλά για τα social media, χρεώνοντάς τους πολλές φορές όλα τα κοινωνικά μας δεινά.

Και πράγματι, μπορεί κανείς να τα κατηγορήσει για πολλά, όμως οι πιο φωτεινές πτυχές τους καταφέρνουν να δικαιλογήσουν την ύπαρξή τους και με το παραπάνω.

Στον μικρόκοσμο του ελληνικού Facebook ήταν μια σελίδα-φαινόμενο που κατάφερε να ανοίξει λίγο χώρο για γνώση, διασκέδαση και feelgood αναρτήσεις μέσα σε ένα χάος τοξικότητας.

Ο λόγος, φυσικά, για τη διάσημη πλέον σελίδα «Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ» που έγινε η αφορμή για να ανοίξουν πολλές πολλές ακόμη αντίστοιχου περιεχομένου – και παραδόξως ποιότητας – σελίδες.

Μέσα σε αυτές, γνωστικά αντικείμενα που στο σχολείο μάς φαίνονταν από ανιαρά μέχρι απαίσια, ξαφνικά γίνονται συναρπαστικά, χάρη στις ζωηρές περιγραφές των συντακτών τους, αλλά και στην κατάλληλη πλαισίωσή τους. Γιατί η γνώση είναι πράγματι, πολύ κουλ.

Αν και δύσκολα μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο από αυτά τα πνευματικά παιδιά της… γεωγραφίας, αν ψάχνετε για μια σελίδα που να σας μαθαίνει κάτι, να συνδυάζει τις ακριβείς πληροφορίες με αφηγηματικά skills επιπέδου Ευγένιου Τριβιζά και να σας δείχνει πολύ, πολύ χαριτωμένα ζωάκια, η επιλογή του page «τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα» αποτελεί μονόδρομο.

Γιατί;

Γιατί θα σας μάθει σε ποιον ανήκουν οι κύκνοι

Γιατί θα σας συστήσει τα πιο παράξενα βατράχια

Γιατί θα σας μάθει ότι κάποια φασόλια, όταν μεγαλώσουν, γίνονται καγκουρό

Γιατί θα σας εξηγήσει ότι όχι μόνο δεν πετάει ο γάιδαρος, αλλά δεν πηδάει κι ο ελέφαντας

Γιατί κάτι είπαμε για παράξενα βατράχια, έτσι δεν είναι;