ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Μεγάλη προσπάθεια να σωθεί η φάλαινα στον Άλιμο - Πολύ σοβαρή η κατάσταση της

 

Συνεχίζονται το απόγευμα της Παρασκευής οι αγωνιώδεις προσπάθειες των ειδικών, των κτηνιάτρων και των εθελοντών για να σώσουν τη μικρή φάλαινα που εκβράστηκε από νωρίς το πρωί στα ρηχά στην παραλία Αλίμου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η κατάσταση της υγείας του νεαρού θηλαστικού κρίνεται πολύ σοβαρή, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των πρώτων αιματολογικών εξετάσεων.

 

Συγκεκριμένα, από την λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. Έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων.

 

 

Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωσηλευκοπενία και αναιμία. Αναμένονται την ίδια ώρα και τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξιδεικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.

 

 

Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγράηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με το υπουργείο, το ζώο παρακολουθείται στενά, ενώ οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου.

 

 

 

Μεγάλη κινητοποίηση από το πρωί

 

Από το πρωί της Πρασκευής, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό και την φροντίδα της μικρής φάλαινας. Στο σημείο μετέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σκάφος του Λιμενικού και δύτες, ενώ βρέθηκαν στο σημείο και στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης κητωδών ΑΡΙΩΝ προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο ζώο.

 

 

Στο θηλαστικό χορηγήθηκε ορός και αντιβίωση, ενώ τα τραύματα που φέρει φαίνεται πως δεν είναι πρόσφατα, αλλά παλαιότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το κήτος μεταφέρθηκε άμεσα σε αμμώδη περιοχή προκειμένου να μην τραυματίζεται από τα βράχια.

 

 

Αμυράς: Αυτή τη στιγμή υποφέρει

 

Η φάλαινα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά είναι βαριά άρρωστη. Όπως είπε, ζει σε θάλασσες με βάθος από 1 έως 3 χιλιόμετρα και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα τρία μέτρα υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Στην ερώτηση αν πρόκειται για χτυπήματα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι μάλλον δεν πρόκειται για χτυπήματα. «Οπως καταλαβαίνετε, το ζώο υποφέρει», τόνισε ο κ. Αμυράς.

 

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, εξειδικευμένος κτηνίατρος και νοσηλευτής πλησίασαν το ζώο και του πήραν αίμα για τις σχετικές εξετάσεις. Του έχουν γίνει και κάποιες ενέσεις και όλοι αναμένουν με αγωνία τις επόμενες ώρες.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η  Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής – Hellenic Rescue Team of Attica  κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Τμήματος Βουλιαγμένη μετέβη προς βοήθεια σε απεγκλωβισμό σπάνιου φαλαινοειδούς,...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

    Βλάβη παρουσίασε το  πλοίο  "Blue Horizon" το βράδυ της Τετάρτης κι ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια των  Χανίων . Αμέσως ο πλοίαρχος ενημέρωσε την οικεία Λιμενική Αρχή Χα...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, και σύμφων...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Πληθωρισμός και ακρίβεια κρατούν χαμηλά τα επίπεδα αγοραστικής κίνησης Σύμφωνα με τον  Πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Υπεγράφη χθες από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη, σύμβαση με προϋπολογισμό 9,3 εκατ. ευρώ για το αντιπλημμυρικό στην Παλαιά Κοκκινιά ...