ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής Νικηταρά στον Πειραιά

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και έντονα συναισθήματα ηρωισμού και εθνικής υπηρηφάνειας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα (23.03.2019) τα αποκαλυπτήρια προτομής του Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστού ως Νικηταρά, στον αύλειο χώρου του Γηροκομείου Πειραιώς.

Τόσο η επιλογή του χώρου που τοποθετήθηκε η προτομή, όσο και του προσώπου του ήρωα δεν είναι τυχαία.  

Σε αυτό το σημείο, δίπλα από τον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο μεγάλος αυτός ήρωας του Έθνους, επαιτούσε. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζητιάνευε. Του έλειψαν τα χρήματα για να μπορεί να ζει η οικογένειά του, δεν του έλειψε όμως η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια.

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στο, από ετών, όραμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, προκειμένου να τιμηθεί αυτή η μεγάλη προσωπικότητα του 1821. Ένα όραμα το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα,  χωρίς την προσφορά και δωρεά του κ.Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος ανέλαβε όλα τα έξοδα για την κατασκευή του έργου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Κικώτης.

Εμφανώς συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, σημείωσε πως ο Νικηταράς «στέκεται πλέον εδώ για να δείχνει το δρόμο στους νεοέλληνες, σε μια εποχή βαθιάς πνευματικής συγχύσεως, σε μία εποχή τραγικής απομοιώσεως των ζωπύρων του γένους. Σε μια εποχή που τα πάντα πλέον πωλούνται και αγοράζονται».

Επισημαίνοντας ότι ο Νικηταράς υψώνει το λάβαρο της πνευματικής αντιστάσεως, υπογράμμισε πως «μία αντίσταση καλούμεθα όλοι να ενστερνιστούμε τώρα, καθώς ατενίζουμε αυτό το πρόσωπο και καθώς δύο χρόνια πριν τη συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, καλούμεθα όλοι να αντιδράσουμε σε αυτή την φενάκη που έρχεται να απλωθεί επάνω στον τόπο μας, όταν δυστυχώς πωλήθηκε το ένδοξο όνομα της Μακεδονίας μας σε Σλάβους, σε καταδολιευτές, σε παραχαράκτες της ιστορίας μας».

«Ο ήρωας έρχεται να μας κινήσει όλους σε μία αντίσταση πνευματική, όχι μόνο να επιβιώσουμε ως έθνος σε μία χαοτική και συγκεχυμένη εποχή, αλλά να μάθουμε και πάλι το μεγάλο μάθημα της ιστορίας: ότι λαοί που ξεχνούν την ιστορίας τους… λαοί που δεν υψώνουν την σημαία της πίστεως και της πατρίδος, πρόκειται να ξαναζήσουν τραγωδίες και εθνικές απομοιώσεις», ανέφερε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος.

Τέλος, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες «στον τελευταίο ίσως φιλογενή και μεγάλο ευεργέτη» κ.Ευάγγελο Μαρινάκη», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος «δεν φείδεται της προσωπικής του περιουσίας για να καταδείξει την αλήθεια του Ελληνικού Έθνους και της Ορθοδόξου πίστεώς μας. Τον ευγνωμονώ εκ βάθους ψυχής, διότι όλα όσα προσφέρει ο Πρόεδρος Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν είναι από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά είναι από μία καταξιωμένη επιχειρηματική δράση εκτός Ελλάδος, εκεί όπου μεγαλύνει το μέγα της θαλάσσης κράτος των Ελλήνων», κατέληξε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τον Δήμαρχο Πειραιά κ.Ιωάννη Μώραλη, ο οποίος, όπως σημείωσε, είναι «θερμός συνεργός στο έργο αυτής της πόλης», αλλά και στον γλύπτη κ.Γεώργιο Κικώτη, ο οποίος «με τα έργα του μεταλαμπαδεύει την ιστορική μνήμη».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο δωρητής κ.Ευάγγελος Μαρινάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως «είναι μεγάλη τιμή η δωρεά της προτομής του Νικηταρά, ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, στη μνήμη του πατέρα μου Μιλτιάδη Μαρινάκη, ενός ανθρώπου σφυρηλατημένου με τις διαχρονικές αρχές του Ελληνισμού που έτρεφε ταυτόχρονα ανιδιοτελή αγάπη για τον Πειραιά. Αυτές τις αρχές υπηρέτησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του».

Επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό στην εποχή της Ελληνικής κρίσης, να μπορέσουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ένδοξη ιστορία μας και να αντλούμε δύναμη από τους αγωνιστές του ‘21 που έδωσαν την ψυχή τους για τις αξίες, τα ιδανικά και υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση το δικαίωμα στην ελευθερία τους», τονίζοντας παράλληλα πως αυτή ακριβώς την ιστορική μνήμη «θέλαμε να αναβιώσουμε από την πρώτη στιγμή που Πειραιώτες εμπιστεύτηκαν το πρόγραμμά μας πριν από 5 χρόνια. Μαζί με τα έργα υποδομής και τις πρωτοβουλίες μας στο κοινωνικό πεδίο θέσαμε ως βασική προτεραιότητα μας την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης του Πειραιά, προκειμένου και οι επόμενες γενιές των Πειραιωτών να εμπνευστούν από αυτή».

Κατά την διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, ο κ.Μαρινάκης στάθηκε στην προσωνυμία του Νικηταρά ως τουρκοφάγου, αλλά και στα τελευταία χρόνια της ζωής του στον Πειραιά.

Τέλος, συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά και για την οργάνωση της όλης εκδήλωσης.

Ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης προς τον κ.Μαρινάκη, ο Σεβασμιώτατος του προσέφερε «ένα απείκασμα της ωραίας μορφής του ήρωά μας, έργο του εικαστικού των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ.Γεωργίου Μποζά».

Για τον ήρωα Νικήτα Σταματελόπουλο (Νικηταρά )μίλησαν:

εκ μέρους του Συλλόγου Τουρκολεκαίων (τόπος καταγωγής του ήρωα), ο ιστορικός, ερευνητής κ.Αντώνιος Παναγόπουλος.

 εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας Μεσσηνίας (γενέτειρα του ήρωα) ο π.Βασίλειος Βεργινάδης.

εκ μέρους του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων του 1821, ο κ.Κωνσταντίνος Πλαπούτας.

Η τραγουδίστρια Βασιλική Καρακώστα απέδωσε με εξαιρετική συγκίνηση δημώδες άσμα (μοιρολόι) για τον Νικηταρά, προκαλώντας, με την εξαιρετική φωνή της, σε όλους τους παρευρισκομένους συναισθήματα υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης.

Ίδια συναισθήματα χαράς και συγκίνησης, αλλά και αισιοδοξίας για την νέα γενιά, δημιούργησε όλους και η Θεατρική ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, από τον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Καστέλλας, παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο από την επαιτεία του ήρωα στον Πειραιά.

Τέλος, παραδοσιακούς χορούς, παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα του Ιερου΄Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Μετά την λήξη της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Φιλελληνικής Συλλογής Μιχαήλ και Δήμητρας Βαρκαράκη η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γηροκομείου Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης

Ξενάγηση εν πλω: To λιμάνι των αρχαίων, πρώτων και νεότερων χρόνωνΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ένα ταξίδι στο λιμάνι από τους αρχαίους έως του νεότερους χρόνους. Διπλές ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι του Πειραιά από ομιλητές κύρους που γνωρίζουν τον ιστορικό, επιστημονικό αλλά...

Έως και το 1850 διέσχιζαν την Πειραιώς περισσότερα από 900 άλογα την ημέραΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα που έγιναν με αφετηρία τον Πειραιά αφορούσε στην κατασκευή της Λεωφόρου Πειραιώς, του δρόμου ο οποίος κρίθηκε αναγκαίος για την τροφοδοσία της Αθήνας α...

Οικειοθελής στήριξη των Εφοπλιστών στην ελληνική οικονομίαΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Το σύνολο σχεδόν των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών δέχονται να συμβάλουν με ένα ποσοστό της τάξεως του 10% επί των προσωπικών τους μερισμάτων στην στήριξη της ελληνικής οικον...

Μηχανή του Χρόνου :Τα επαγγέλματα που «γεννήθηκαν» στο λιμάνι του Πειραιά (video)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Τα επαγγέλματα που δημιουργήθηκαν και συνδέθηκαν με την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, όταν η πόλη έγινε δήμος το 1835, παρουσιάστηκαν στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος για την...