ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέσσερις εταιρείες κρουαζιέρας "βλέπουν" επανεκκίνηση από ελληνικό λιμάνι

Περιμένουν τα πρωτόκολλα και προετοιμάζονται για το restart

 

Κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στο θέμα επανεκκίνησης της κρουαζιέρας αναμένοντας τις τελικές οδηγίες από το EU Healthy Gateways- τα πρωτόκολλα αλλά και από τους διεθνής οργανισμούς και την CLIA. Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και στην συνέχεια να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα λάβει η κάθε χώρα όχι μόνο σε επίπεδο πλοίου αλλά και λιμανιού και εκδρομών.

 

Οι εταιρείες ετοιμάζουν δικά τους ακόμα πιο αυστηρά πρωτόκολλα που θα περιλαμβάνουν σειρά προληπτικών μέτρων όπως screening, θερμομετρήσεις, συνεχής απολυμάνσεις, εκπαίδευση, περισσότερο ιατρικό προσωπικό κτλ.

 

Τα πρωτόκολλα επιβατών αναμένεται να είναι ως εξής:

 

Θα υπολογίζεται ο μέγιστος αριθμός επιβατών και το 10% από αυτό θα μεταφράζεται σε άδειες μονές καμπίνες που θα είναι και το δίχτυ ασφαλείας, μειώνοντας έτσι την μέγιστη χωρητικότητα σε αυτήν την φάση στο 70-75%.

 

Σύμφωνα με πηγές του ΝΜ τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες κρουαζιέρας έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την επανεκκίνηση τους από ελληνικό λιμάνι.

 

Το σταδιακό άνοιγμα των λιμανιών και της κρουαζιέρας ανοίγει τον κατάπλου στα πλοία αλλά προϋποθέτει την τελική συμφωνία για τα πρωτόκολλα που θα περιλαμβάνουν τα πλοία, τα λιμάνια και τις εκδρομές.

 

Επιπλέον, αναμένονται πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Τουρισμού, στην βάση που έγινε και για τον τουρισμό.

 

Οι κρουαζιέρες αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου 60 ημέρες μετά καθώς χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί και εγκατασταθεί νέο πλήρωμα, να γίνουν οι προμήθειες και φυσικά να διαφημιστεί και πωληθούν οι καμπίνες. Επίσης θα πρέπει να έχουν αποκατασταθεί οι πτήσεις από τις αγορές αντλήσεις πελατών, δηλαδή την Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση το καλό σενάριο για το ξεκίνημα θα είναι το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Στελέχη της αγοράς με γνώση στην εξέλιξη των πραγμάτων διατηρούν την αισιοδοξία τους για επανεκκίνηση με δοκιμαστικές κρουαζιέρες, αν η χώρα καταφέρει να συντονιστεί εγκαίρως με την έκδοση κανονισμών και πρωτοκόλλων αλλά κυρίως με την στρατηγική της επόμενης μέρας μιλώντας με τις εταιρείες και δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το re-start.

 

Υπάρχουν πολλές φωνές που ανησυχούν για την στάση του Υπουργείου Ναυτιλίας και την επίδραση που αυτό μπορεί να έχει, όχι μόνο στην επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, αλλά και στο ενδιαφέρον επενδυτών για το πρόγραμμα αξιοποίησης των λιμένων της χώρας.

 

Σημαντική κρίνεται η ανακοίνωση της MSC Cruises ότι ψάχνει για πλήρωμα για πιθανή επανεκκίνηση μέσα στον Αύγουστο όπως και η επιστροφή του προσωπικού της Royal Caribbean στα γραφεία τους στο Μαϊάμι.

 

Ο ρόλος της Ελλάδας στην παγκόσμια επανεκκίνηση της κρουαζιέρας μπορεί να είναι καταλυτικός, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αρκεί να υπάρξει η βούληση για συντονισμό και επαγγελματισμό.

*του Μηνά Τσαμόπουλου από το newmoney.gr

 

Portnet.gr

 

Διαβάστε επίσης

Ερώτηση 24 βουλευτών για την κατάσταση στα Λιπάσματα της ΔραπετσώναςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλος για τη ρύπανση στη Δραπετσώνα, αλλά και αυτήν της Δ. Μανωλάκου, βουλευτού του ΚΚΕ, σειρά πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτηση...

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για τα έργα της Cosco που αφορούν τον Δήμο Κερατσινίου-ΔραπετσώναςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η Δημοτική Αρχή, μαζί με τους δικηγόρους του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Κ. Καραπαναγιώτη και Χρ. Μυργιαλή, καταθέτουν αίτηση ακύρωσης των έργων της Cosco που έχουν αδειοδοτηθεί...

Ερώτηση Χρ. Μπουτσικάκη στη Βουλή σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιθέσεων με βιτριόλιΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς Νήσων, κ.  Χριστόφορος Μπουτσικάκης κατέθεσε την υπ’ αρ. 7370/15-6-2020 ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. ...

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στη Γλυφάδα – «Άδειασαν» τα ταμεία κι εξαφανίστηκανΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Στιγμές τρομου έζησαν χθες βράδυ οι υπάλληλοι γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της Γλυφάδας, σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το Αστυνομικό Τμημα της περιοχής, όταν δύο κουκουλοφόρ...

Γ. Σγουρός: Τιμήθηκε για την προσφορά του για την κατασκευή του κλειστού Π. ΦαλήρουΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Γ. Σγουρός: Τιμήθηκε για την προσφορά του για την κατασκευή του κλειστού Π. Φαλήρου Σοφία Μπεφόν   Ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του ΑΟΠΦ και εκπρόσωπος του συλλόγου στην ΕΟΚ   Επίτ...