Αποτελεί σημείο αναφοράς της Πρωτεύουσας και αναπόσπαστο μέρος του παραλιακού της μετώπου, γνωστού και ως «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Τοποθετείται σε μία εξαιρετική γεωγραφική – στρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Αθήνας, 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης, 8 χλμ. νότια του Λιμανιού του Πειραιά και 30 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετείται από ένα πυκνό δίκτυο συγκοινωνιών που περιλαμβάνει Τραμ, Λεωφορεία και Ταξί.

Η Εταιρεία Ανάπτυξης Νέας Μαρίνας Αλίμου που έχει συσταθεί από την Ελλάκτωρ, σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, θα προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση συνολικής αξίας περίπου €100 εκατ. στο ταχέως αναπτυσσόμενο παράκτιο μέτωπο της ελληνικής πρωτεύουσας, με πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Με χερσαίο χώρο έκτασης 210.000 τ.μ., θαλάσσιο χώρο 428.000 τ.μ. και λιμενοβραχίονες μήκους 1.170 μ., είναι η μεγαλύτερη μαρίνα της Ελλάδας και των Βαλκανίων με 1100 μόνιμες θέσεις σκαφών εκ των οποίων 50 θέσεις για μεγάλες θαλαμηγούς άνω των 25 μέτρων. Λειτουργεί σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και διαθέτει χώρο διαχείμασης για περίπου 350 σκάφη. Το μέγιστο βάθος της είναι τα 6,5 μέτρα.

Τα έργα που θα γίνουν

Η κατασκευαστική περίοδος των 20 μηνών θα αποτελέσει την περίοδο στην οποία θα γίνει η μεταμόρφωση της Μαρίνας σε ένα σύγχρονο μέρος για σκάφη, ενώ θα υπάρχει ανεμπόδιστη πρόσβαση για τους επισκέπτες της. Η Μαρίνα Αλίμου, είναι σήμερα η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, χωροθετείται ανάμεσα στην παραλία του Έδεμ και στο παράκτιο πάρκο Αλίμου και θεωρείται ως ένα από τα διαμάντια της παραλιακής ζώνης. και ακολούθως εντός 20 μηνών θα προχωρήσει στην πλήρη ανάπλαση της Μαρίνας.

Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης της Μαρίνας στη δυτική πλευρά της Μαρίνας (δίπλα από την παραλία Έδεμ) θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονων προδιαγραφών ξενοδοχείο, υπάρχει μέριμνα για τη διαχείμανση των σκαφών, ενώ κοντά στην είσοδο θα δημιουργηθεί το κέντρο διοίκησης.

Κατά μήκος της Λ.Ποσειδώνος θα δημιουργηθούν χώροι γραφείων, καταστημάτων και χώροι αναψυχής, θα συνεχίσει να λειτουργεί το κολυμβητήριο ενώ στην κεντρική προβλήτα θα λειτουργήσουν χώροι εστίασης. Στην ανατολική πλευρά δίπλα από το παράκτιο πάρκο Αλίμου, θα λειτουργήσει ο Ναυτικός Όμιλος.

H Μαρίνα Αλίμου είναι προσβάσιμη με το αυτοκίνητο καθώς θα υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης, με το Τραμ (υπάρχει στάση ακριβώς έξω από τη Μαρίνα) και από πολλές λεωφορειακές γραμμές που την συνδέουν με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και τα νότια πρόαστια.

Στο έργο υπάρχει πρόβλεψη για εκτεταμένους χώρους ιδανικούς για περίπατο και ποδήλατο. Ο περιβάλλοντας χώρος θα έχει δόμηση κάθετη στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, και φυτεμένα δώματα που θα «ενώνουν» την πόλη με τη Μαρίνα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε μια σύγχρονη, «πράσινη» ανάπτυξη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα επηρεαστεί η χρήση του κολυμβητηρίου, το οποίο παραμένει ενταγμένο στην περιοχή.

Στο μεταξύ η θυγατρική του ομίλου για τα ακίνητα Reds θα είναι και η εταιρεία υλοποίησης όλων των έργων ενώ θα εκπονήσει και τις μελέτες  για την συνδεδεμένη εταιρεία Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου (θυγατρική της Άκτωρ Παραχωρήσεις). Στις 20 Μαϊου 2020 η Μαρίνα Αλίμου παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελλάκτωρ για 40 χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης για 10 ακόμα).

Το συμβατικό τίμημα που θα λάβει η Reds ως Κατασκευαστής για την εκτέλεση των Εργασιών και την εν γένει εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έχει οριστεί σε 48,3 εκατ. ευρώ ενώ η  Ελλάκτωρ θα επενδύσει για την ανάπλαση της Μαρίνας 50 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβάλει στο δημόσιο είναι 57,5 εκατ. ευρώ.

Το πρωτοποριακό σχέδιο «απαντάει» στις πλέον σύγχρονες επιταγές για φιλικές προς τον πολίτη αναπτύξεις καθώς ο όγκος των κτιρίων θα είναι διασπάσιμος και τα κτίρια ισόγεια, δηλαδή ύψους έως 4,5 μέτρα, ενώ όπου υπάρξει και πρώτος όροφος, το συνολικό ύψος δεν θα ξεπερνά τα 7 μέτρα. Με δεδομένο μάλιστα πως η λεωφόρος Ποσειδώνος βρίσκεται υψομετρικά πιο πάνω από τη Μαρίνα, όποιος περπατάει στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της λεωφόρου θα μπορεί να  βλέπει τη θάλασσα σχεδόν σε όλο το μήκος της λεωφόρου, όπως συμβαίνει και σήμερα.

ypodomes.gr