ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γιορτή θεσμός «Ημέρες Θάλασσας» για όγδοη χρονιά στον Πειραιά

Με επίκεντρο την ιστορία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την παράδοση και τον αθλητισμό της πόλης του Πειραιά, ξεκινά η γιορτή-θεσμός «Ημέρες Θάλασσας» και επιστρέφει για 8η συνεχόμενη χρονιά, από τις 27 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, με πάνω από 100 δωρεάν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Ο δήμος Πειραιά, επτά χρόνια μετά από τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, έχει καταρτίσει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων με τη συμμετοχή και την υποστήριξη φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων. Ειδικά για φέτος έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη γκάμα θεματικών εκδηλώσεων, με στόχο την προβολή της πόλης και πηγή έμπνευσης τη θάλασσα του Πειραιά.
Νωρίτερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η παρουσίαση του προγράμματος των «Ημερών Θάλασσας 2022» σε συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, της αντιδημάρχου Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανδριάνας Ζαρακέλη, του προέδρου του Ο.Π.Α.Ν. Ιωσήφ Βουράκη, του προέδρου της ΔΗ.ΡΑ.Π. Αλέξανδρου Τζεφεράκου και του αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρη Καρύδη.
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε: «Έχουμε ξαναπεί ότι ο Πειραιάς κοιτάζει προς την θάλασσα, ότι η ναυτιλία και ο τουρισμός περνάνε από τον δήμο του Πειραιά, άρα οι εκδηλώσεις μας είναι ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πλουραλισμός στις εκδηλώσεις μας και θεωρώ ότι και εφέτος θα έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Ο δήμος Πειραιά με τις «Ημέρες Θάλασσας» αναδεικνύει τη δυναμική του και γίνεται ακόμη πιο εξωστρεφής. Καλούμε λοιπόν όλους τους Πειραιώτες και όχι μόνο, να έρθουν και να απολαύσουν  όμορφες και σημαντικές εκδηλώσεις».
Η αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού  και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανδριάνα Ζαρακέλη, κατά την ομιλία της επεσήμανε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μετά από δύο χρόνια εφέτος επιστρέφουν στις «Ημέρες Θάλασσας» οι συναυλίες, το πάρτι στην Τρούμπα, οι ανοιχτές εκδηλώσεις, οι χοροί και τα τραγούδια, στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δεκάδες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, με το βλέμμα βεβαίως στα μικρά παιδιά που κλείστηκαν αναγκαστικά στο σπίτι τα δύο προηγούμενα χρόνια».  
Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης, Δημήτρης Καρύδης, από την πλευρά του τόνισε πως «το θέμα της βιώσιμης κινητικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης είναι πυλώνας. Το θέλουμε αυτό ως δημοτική αρχή, διότι θέλουμε να προτρέψουμε κυρίως τις νέες ηλικίες, να χρησιμοποιούν, αντί αυτοκίνητα, και τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης. Θέλουμε ο Πειραιάς, κι αυτό το προσπαθούμε και μέσα από τις αναπλάσεις που κάνουμε, να αποκτήσει και ποδηλατοδρόμους οργανωμένα και για εμάς αυτό έχει μία ιδιαίτερη αξία. Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα θέματα της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και ο τρίτος πυλώνας αφορά στα θέματα μετανάστευσης. Στις Ημέρες Θάλασσας έχουμε σχετικές εκδηλώσεις και θα χαρούμε να συμμετέχει ο κόσμος».
Ο πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν., Ιωσήφ Βουράκης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει «ο κολυμβητικός μαραθώνιος που θα κάνουμε από τον Σεπτέμβριο πλέον, λόγω αδυναμίας της χρήσης του κολυμβητηρίου αυτές τις ημέρες. Είναι μια δράση αφιερωμένη στον φίλο μας, Βασίλη Τοκάκη και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου, 'Αγκαλιάζω'». 
Ο πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. Αλέξανδρος Τζεφεράκος από την πλευρά του επεσήμανε πως «ό,τι έχει σχέση με τη θάλασσα είναι Πειραιάς. Όταν λες Πειραιάς εννοείς και θάλασσα. Όταν έγινε πρώτη φορά μία γιορτή με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις «Ημέρες Θάλασσας», αυτό δημιούργησε την ιδέα - και έτσι ανέλαβε την πρωτοβουλία η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος κ. Μώραλης - το 2015 να κάνουμε ετήσια τη γιορτή. Αποτέλεσμα είναι να φτάσουμε στην τωρινή μορφή των Ημερών Θάλασσας που περιλαμβάνει 100 δράσεις».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, και φέτος θα δέσει η Τριήρης «Ολυμπιάς» στον Πειραιά, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό λειτουργικό αντίγραφο της αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στις εν πλω ξεναγήσεις στις ακτές της πόλης.
Την Πέμπτη 26 Μαΐου στην πλατεία Αλεξάνδρας θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης, με μια θαλασσινή συναυλία από τους «the Swingin' cats», ακολουθούν το Κρητικό Πανηγύρι στο Νέο Φάληρο, η συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με τους Χρήστο Θηβαίο και Κώστα Θωμαΐδη στο Βεάκειο Θέατρο, η Ρεμπέτικη βραδιά στα βράχια της Πειραϊκής με τον Μπάμπη Τσέρτο, την Νάντια Καραγιάννη και τον Νίκο Καραγιάννη, ενώ οι μουσικές βραδιές μας συνεχίζονται με τη συναυλία της Λένας Αλκαίου στο Πασαλιμάνι. Την ίδια ώρα, οι μουσικοί περίπατοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Πειραιά, θα δώσουν μια ευχάριστη νότα στους δρόμους της πόλης, ενώ η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει στο διήμερο Street Party στην Τρούμπα, όπου η θρυλική περιοχή του Πειραιά θα ενωθεί σε ένα τεράστιο πάρτι, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, διασκέδαση και πολλές εκπλήξεις.
Το τριήμερο 27, 28 και 29 Μαΐου ο όρμος της Αφροδίτης μετατρέπεται και φέτος σε θερινό σινεμά, όπου δημότες και επισκέπτες θα απολαύσουν τις ταινίες «LUCA», «Ουζερί Τσιτσάνης», «Ο άνθρωπος του Θεού» και «Η Ρόζα της Σμύρνης», με θέα το ηλιοβασίλεμα και υπό τους ήχους του κύματος.
Ως προς τους μικρούς επισκέπτες, ο δήμος έχει οργανώσει την δυνατότητα γνωριμίας των παιδιών με την ιστιοπλοΐα, αλλά και τις αρετές του αθλητισμού και του προσκοπισμού. Θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν σε μεγάλες παιδικές γιορτές στο Βεάκειο Θέατρο, να παίξουν στον «Ναυτικό Κήπο» της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και να συμμετάσχουν στο κυνήγι θησαυρού στο πάρκο Δηλαβέρη. Επίσης, οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν και στα μαθήματα ρομποτικής στο Σ.Ε.Φ. και τα εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού.
Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, παραστάσεις καραγκιόζη, φαντασμαγορικά σόου στη θάλασσα, θα ψυχαγωγήσουν δημότες και επισκέπτες. Παρών φυσικά σε όλη τη διάρκεια των «Ημερών Θάλασσας» θα είναι και φέτος ο Ζαχαρίας, η χαριτωμένη μασκότ- καρχαρίας.
Η πλατεία Αλεξάνδρας μετατρέπεται σε ένα πάρκο ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του "BLUE PARK", παιδιά και γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσω διαδραστικών παιχνιδιών για τους τρόπους προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ελληνικές θάλασσες, ενώ μέσα από συναρπαστικές δραστηριότητες, μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν τον κόσμο της θάλασσας.
Από την βιώσιμη αστική κινητικότητα, δεν θα μπορούσε να λείπει και η βόλτα με ποδήλατα. Ο δήμος Πειραιά διοργανώνει μια συμβολική «ποδηλατοβόλτα με θέα θάλασσα», από την παραλία του Σ.Ε.Φ. έως το Μικρολίμανο, ενώ στα Πάρκα Ποδηλάτου και Κυκλοφοριακής Αγωγής, που θα στηθούν στις γειτονιές της πόλης, οι μικροί φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πρώτες τους πεταλιές με βοήθεια από εξειδικευμένους εκπαιδευτές.
Η πλατεία Κανάρη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα και φέτος σε «πάρκο ανακύκλωσης» με δράσεις ενημέρωσης και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ την ίδια ημέρα στα Βοτσαλάκια, την Φρεαττύδα και το Μικρολίμανο θα πραγματοποιηθούν εθελοντικοί παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί.
Επίσης, θα υπάρξουν δράσεις για τα αδέσποτα ζώα στην πλατεία Κοραή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έπειτα από τέσσερα χρόνια το Posidonia Running Event επιστρέφει στον Πειραιά, ενώ φέτος θα πραγματοποιηθεί το 1st Indoor Rowing Cup 2022, οι πρώτοι διασυλλογικοί αγώνες κλειστής κωπηλασίας στην Πλατεία Αλεξάνδρας.
Από τις εκδηλώσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δράσεις πολιτισμού όπου εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχαιολογικές ξεναγήσεις, θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, συμπληρώνουν το πάζλ του προγράμματος των Ημερών Θάλασσας.
Τα μουσεία του Πειραιά, ανοίγουν τις πύλες τους και προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις σε δημότες και επισκέπτες συμμετέχοντας στη γιορτή - θεσμό για την πόλη μας.
Ξεχωριστή θέση στο εφετινό πρόγραμμα έχουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιάτικη Καταστροφή.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους αρχαίους λιμένες της πόλης, να ξεναγηθούν στα Μακρά Τείχη του Πειραιά και να συμμετάσχουν σε περιπατητικές ξεναγήσεις σε ιστορικές γειτονιές του μεγάλου λιμανιού.
Στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας εγκαινιάζεται φέτος η 34η Έκθεση Βιβλίου Πειραιά, με το Πασαλιμάνι να γίνεται πόλος έλξης για τους φίλους του βιβλίου από ολόκληρη την Αττική.
Οι «Ημέρες Θάλασσας» θα φιλοξενήσουν και τη διημερίδα για τη "Γαλάζια Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη", το συνέδριο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος blueAct,  αλλά και την παρουσίαση των νικητών των διαγωνισμών καινοτομίας από τις 7 ευρωπαϊκές πόλεις-λιμάνια. Στην φετινή διοργάνωση, θα υπάρξουν ημερίδες και συνέδρια για τον αλιευτικό τουρισμό, τη ναυτιλία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και σεμινάρια ιστορικού χαρακτήρα, ενώ φέτος φιλοξενείται το Συνέδριο Ναυτιλιακής & Οικονομικής Στρατηγικής, Mareport 2022.
Οι επιχειρηματίες της πόλης, θα συμμετάσχουν και αυτοί με τον τρόπο τους στις εκδηλώσεις, σε μια ακόμη «Γαλάζια Νύχτα», όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα και θα περιμένουν τους καταναλωτές με ειδικές προσφορές, σε μια βραδιά με ειδικά happenings και εκπλήξεις. Στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας θα πραγματοποιηθεί επίσης, επίδειξη μόδας στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας.
Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορεί να ενημερώνεται στο: www.imeresthalassas.gr

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

"Το Μέλλον της Ναυπηγικής Βιομηχανίας" - Ημερίδα στο πλαίσιο των "Ημερών Θάλασσας 2022" στον Πειραιά ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ημερίδα για τις προοπτικές και την ανάπτυξη του κλάδου   Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που στόχο θα έχουν την επίλυση βασικών ζητημάτων που λειτουργούν ανασχετικά στην ανάπτυξη του ν...

 Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Νεκρός άνδρας σε διαμέρισμα από πυρκαγιά - Διασώθηκε η γυναίκα τουΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Τραγωδία στην Ηλιούπολη, όπου ένας άνδρας απανθρακώθηκε έπειτα από πυρκαγιά σε διαμέρισμα. Η πυροσβεστική κλήθηκε τα ξημερώματα για φωτιά σε ισόγειο διαμέρισμα στην οδό Πριάμου. Οι...

Εντυπωσιακή βραδιά με την επίδειξη μόδας του Εμπορικού Συλλόγου ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μια εντυπωσιακή βραδιά έζησαν χθες εκατοντάδες Πειραιώτισσες και Πειραιώτες στην  επίδειξη μόδας που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραι...

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου για τις «Ημέρες Θάλασσας 2022»ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2022», της γιορτής - θεσμού, που πραγματοποιείται για όγδοη χρονιά στον Πειραιά,  το πρόγραμμα για τ...

Εντυπωσιακή έναρξη των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2022» στον ΠειραιάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Υποδοχή της ιστορικής τριήρους «Ολυμπιάς» από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη   Με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης στην πλατεία Αλεξάνδρας, ξεκίνησε για 8η χρονιά στον Πειραιά, ...

Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - Έκαψε ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Μόνο υλικές ζημιές, προκάλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία σε ημιυπαίθριο στεγασμένο χώρο στη θύρα "Ω θαλάσσης" στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ωστόσο έντονη παραμένει ...

Πειραιάς: Ο πλοίαρχος του "Αγ. Νεκτάριος" εντόπισε 5χρονο κορίτσι δίχως τις αισθήσεις του στη θάλασσα ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

 Στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Παίδων, νοσηλεύεται 5χρονο κορίτσι που εντοπίστηκε, χθες το μεσημέρι, χωρίς τις αισθήσεις του από τον πλοίαρχο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλο...

"SNF Nostos Health": Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

ΔΕΣ ΤΟ VIDEO ΕΔΩ   Στη μάχη για ένα καλύτερο επίπεδο υγείας, καθημερινά παλεύουμε, ονειρευόμαστε, αγωνιούμε και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, εξαντλώντας μέχρι και τα τελευταία α...