ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

«160 Χρόνια ΝΑΤ»: Γιορτάζει την ελληνική ναυτοσύνη με έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από 13 Δεκεμβρίου

Μια εντυπωσιακή και επίκαιρη Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, με τίτλο «160 Χρόνια ΝΑΤ» διοργανώνει στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, με σκοπό να ισχυροποιήσει το μήνυμα αλλά και την εμβέλεια της πολυετούς παρουσίας του, δίπλα στην Ελληνική ναυτοσύνη.

Η Έκθεση «160 χρόνια ΝΑΤ», από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την 6η Ιανουαρίου 2022, διαπραγματεύεται μέσω της εικαστικής οδού την αρχέγονη σχέση του ελληνικού λαού με την θάλασσα και υπογραμμίζει την αδιάλειπτη παρουσία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου- ΝΑΤ στο πλευρό του Έλληνα Ναυτικού για περισσότερο από ενάμιση αιώνα.

Η βιωματική διασύνδεση των Ελλήνων με την θάλασσα έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά την διάρκεια των χρόνων της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821, όταν ο ελληνικός εμπορικός στόλος, με πραγματική αυταπάρνηση, μετατράπηκε σε ισχνό πολεμικό ναυτικό του αγωνιζόμενου έθνους, κρατώντας ζωντανή την επανάσταση, αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος.

Το 1836, στο διάταγμα «περί σχηματισμού Απομαχικού Ταμείου δια τους Απομάχους», δρομολογήθηκε επισήμως η ίδρυση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, η οποία τελεσφόρησε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1861, με την θεσμοθέτηση του ΧΛΘ νόμου.

Ο τότε «Υπουργός των Ναυτικών» Αθαν. Α. Μιαούλης, στη σχετική εγκύκλιο που εκδίδεται μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, περιγράφει τον νεοσυσταθέντα οργανισμό ως κοινό κτήμα όλων των Ελλήνων που δεν ανήκει «εις τούτην ή εκείνην την πόλιν την ναυτική, αλλά είναι κτήμα ανεξαρτήτως όλων των ναυτιλλομένων και παντός άλλο θαλάσσης εργάτου» που θα ωφελήσει τους «από της θαλάσσης τα του βίου καρπούμενους, τους πατέρες, τις μητέρες, τους συζύγους και τα τέκνα αυτών», αποστολή που ορίζει την δραστηριότητα του ΝΑΤ καθ’ όλη την διάρκεια των 160 χρόνων της λειτουργίας του.

Μέσα από την Έκθεση, το Ν.Α.Τ. φιλοδοξεί σήμερα να παρουσιάσει και τους νέους κατευθυντήριους άξονες της στρατηγικής που προτίθεται να ακολουθήσει, απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος για το Ναυτικό επάγγελμα.

Η πορεία των 160 ετών του ΝΑΤ διακρίθηκε για την κοινωνική συνείδηση και συνεισφορά, καθώς και για το πνεύμα διαρκούς προσφοράς και αλληλεγγύης.

Το ΝΑΤ ξεκίνησε ως ένας από τους πρωτοπόρους θεσμούς κοινωνικής ασφάλισης στον κόσμο και εξελίχθηκε ως εχέγγυο των δικαιωμάτων που προκύπτουν από το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Ναυτικών.

Η Έκθεση «160 χρόνια ΝΑΤ» παρουσιάζει ανάγλυφα τον δομικό ρόλο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, μέσα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία, μια κοινωνία που εξακολουθεί να ζει, να αναπνέει και να ονειρεύεται ακόμη και σήμερα μαζί με τον ομηρικό «οίνοπα πόντο».

Στην Έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά) ? Αδαμάκης Γιάννης, Αλατσάκης Χρήστος, Ανδρούτσος Γιώργος, Γαβαλάς Στέλιος, Γκολέμας Μίλτος, Διακοδημητρίου Μαρία, Διαμαντοπούλου Αργυρώ, Καβάρνος Ευστράτιος, Krastev Martin, Κρέτσης Δημήτρης, Κόνιαρης Νίκος, Κουρκουντής Πάνος, Λαζαράκης Χρήστος, Λατινοπούλου Αθηνά, Λεοντόπουλος Νίκος, Μακρής Θανάσης, Μάρα Μάγδα, Μπλιάτσου Γεωργία, Παπαδάκης Έκτωρ, Πολυζωίδη- Μαυρολέων Κατερίνα, Σαλταφέρος Γιώργος, Σιάγκρης Παναγιώτης, Τάγκαλος Βασίλης, Φιλιππούση Βιργινία, Χατζή Αθηνά, Χριστάκη Ελευθερία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Πρώτη Υβριδική Ημερίδα ενημέρωσης της τοπικής κοινωίας στο ΕΒΕΠ Ο  Δήμος Πειραιά  και το  Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου  διοργανώνουν την  1η Υβριδική Ημερίδα  εν...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών Νικητή στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά έδωσαν τον Ηλία Κλάππα τα αποτελέσματα του β΄ γύρου των αρχαιρεσιών . Σύμφωνα με την επαναληπτ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση γεμάτη λάμψη, χρώμα, εορταστικές μελωδίες και χριστουγεννιάτικη μαγεία, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης φωταγώγησε με την οικογένειά του το Χρισ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

    Στην ίδρυση Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού προχωρά ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη σε μια προσφυγική πολυκατοικία επί των οδών Μαινεμένης-Καραολή και Δημητρίου-Ικονίου. Η Δημοτική...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Αλλαγές στα δρομολόγια των γραμμών από Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου Αλλαγές δρομολογούνται από την ερχόμενη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 στη λειτουργία του δικτύου του τραμ, καθώς από την Τετ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

                                                  Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος , κατέθεσε  σήμερα στις 02/12/2021 Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέ...