ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

«Θαλάσσια Ιερά Οδός» από τον Πειραιά έως την Ελευσίνα - Συμβολή της Περιφέρειας Αττικής

 

Η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει στη δημιουργία της «Θαλάσσιας Ιεράς Οδού» από τον Πειραιά έως την Ελευσίνα

 

Η πρωτοποριακή ιδέα της “Θαλάσσιας Ιεράς Οδού” αφορά στη χάραξη μιας νέας θαλάσσιας διαδρομής, σε αντιστοίχιση της αρχαίας χερσαίας Ιεράς Οδού, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης τον Πειραιά με την Ελευσίνα μέσω πλοιαρίων, ενώ προσπάθειες γίνονται το εγχείρημα να εγκαινιάσει η εμβληματική τριήρης “ΟΛΥΜΠΙΑΣ. Στη διάρκεια του πλου οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τα όσα διαδραματίστηκαν στις περιοχές που διασχίζουν. Ιστορικά γεγονότα από τη μακραίωνη ελληνική ιστορία, όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας και τα Ελευσίνια Μυστήρια, θα αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια της θαλάσσιας περιήγησης. 

 

Η πρωτότυπη αυτή περιήγηση μέσω της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού υλοποιείται με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ σε συνεργασία με την 2023 ELEVSIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και στόχο έχει την αναβάθμιση του Λιμένα Ελευσίνας σε συνδυασμό με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. 

 

Σημειώνεται ότι η “Θαλάσσια Ιερά Οδός”, αλλά και οι δράσεις που θα αναπτυχθούν γύρω από αυτήν, τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

                                   

                                                    Περιφέρεια Αττικής

 

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τα πολιτιστικά και τουριστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Αττικής»

 

Την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να συμβάλει και να βοηθήσει έμπρακτα στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη της πολιτιστικής - τουριστικής διαδρομής της «Θαλάσσιας Ιεράς Οδού», διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αρμόδιους φορείς, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

 

Στη συζήτηση στην οποία, εκτός από τον κ. Πατούλη, συμμετείχαν ο Διευθύνων  Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ Απ. Καμαρινάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, ο Διευθυντής  Τεχνικών Έργων Α. Καλογερόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τον κεντρικό πυρήνα της πρότασης και συμφωνήθηκε να υπάρξουν  επαφές για να καθοριστούν τα βήματα και οι τεχνικές διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου.

 

 

 

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρότασης από τον Διευθύνοντα  Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ Απ. Καμαρινάκη, διατύπωσε τη θετική θέση του για την υλοποίηση της πρότασης και επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Αττικής έχει τη βούληση να συμβάλλει έμπρακτα την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής».

 

Η νέα θαλάσσια σύνδεση σχεδιάζεται με στόχο την τουριστική και πολιτιστική ανάδειξη των περιοχών της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα των Δήμων της θαλάσσιας διαδρομής από τον Πειραιά έως την Ελευσίνα.

 

Να επισημανθεί ότι από την πλευρά τους οι επτά Δήμοι της περιοχής, (Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Χαϊδαρίου, Κερατσινίου Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας και Πειραιώς), σε αντίστοιχες συναντήσεις, έχουν εκφράσει τη θερμή τους υποστήριξη και την συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία.

 

Η ιδέα της αναβίωσης της «Θαλάσσιας Ιεράς Οδού»,  αναπτύσσεται με πρωτοβουλία της συνεργασίας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας με την Ελευσίνα 2023- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  του Θανάση Διαμαντόπουλου   Αυτό είναι το όραμα με το οποίο κτίστηκε ο Πύργος του Πειραιά. Το όνειρο έγινε κουφάρι μαζί με το κτίριο για 47 χρόνια και τώρα χάρη στον δήμαρχο Πειρ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Μία από τις πλέον εμβληματικές αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώνεται σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία - μέλος του Υπερταμείου, με την υπογραφή από το Ταμείο και την HE...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Γ. Πατούλης: «Όλοι μαζί δημιουργούμε μία συμμαχία ευθύνης και συμβάλουμε στην προσπάθεια να έχουμε καθαρές παραλίες»     Η Περιφέρεια Αττικής και το Όλοι Μαζί Μπορούμε, αύριο Σάβ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η παρουσίαση της δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στον Δήμο Πειραιά» πραγματοποιήθηκε σήμερα σε εκπροσώπους των παραγωγι...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  «Μέσα στην εβδομάδα, θα έχουμε την έναρξη του μεγαλύτερου ιδιωτικού και δημοσίου έργου που έχει γίνει στην Ελλάδα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στην μεταβίβασ...