ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελληνικό: Πώς θα είναι η νέα παραλία ελεύθερης πρόσβασης μήκους 1χλμ (βίντεο)

 
Στην καρδιά της ελληνικής «Ριβιέρας» είναι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου διεθνούς εμβέλειας, συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ.

 

Στην τελική ευθεία, όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, μπαίνει το έργο στο Ελληνικό, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

 

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την άδεια κατεδάφισης. «Αν όλα πάνε καλά, το project θα αρχίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, περίπου στις αρχές Ιουνίου», δήλωσε στο Spiegel, πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Το πρώτο βήμα είναι η άμεση κατεδάφιση 450 κτηρίων στο Ελληνικό από τους συνολικά 958 κτηριακούς όγκους, μετά και τη σύμφωνη γνώμη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, έχουν ανάψει από τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου το «πράσινο φως»

 

 

Στην καρδιά της ελληνικής «Ριβιέρας» είναι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου διεθνούς εμβέλειας, συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., καθώς και η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.

 

Η επένδυση θα περιλαμβάνει οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικές δραστηριότητες, χώρους οικογενειακής απασχόλησης – διασκέδασης, μουσεία, κέντρα πολιτισμού, κέντρα υγείας και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και την πλήρη διαμόρφωση της ήδη υπάρχουσας μαρίνας καθώς και την αναβάθμιση και ανάδειξη ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, που μαζί με το πάρκο θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο πόλο έλξης του έργου.

 

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Lamda Development, η επένδυση του Ελληνικού, ύψους 8 δισ. ευρώ, αναμένεται να συμβάλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξης, θα δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα εισφέρει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ έσοδα σε φόρους στο κράτος στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

 

 

Το ωραιότερο παραλιακό μέτωπο της Ευρώπης

 

Η ανανεωμένη παράκτια ζώνη του Ελληνικού θα είναι συνολικού μήκους 3,5 χλμ. (που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έναν παραλιακό οικισμό: μια περιοχή με παραθαλάσσιες κατοικίες, σύγχρονα διαμερίσματα και ένα πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα σε μια μαρίνα μικρών σκαφών). Παράλληλα θα δημιουργηθεί η νέα παραλία ελεύθερης πρόσβασης, μήκους 1 χλμ.

 

Στο ένα άκρο της ελεύθερης παραλίας θα βρίσκεται το νέο παγκόσμιας εμβέλειας ενυδρείο ενώ στο άλλο άκρο η μεγάλη υπερσύγχρονη μαρίνα. Στα σχέδια της μαρίνας περιλαμβάνονται ποικιλία καταστημάτων και χώρων διασκέδασης αλλά και το εντυπωσιακό ξενοδοχείο 6 αστέρων Marina Exclusive Hotel.

 

Η νέα αμμώδης παραλία, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, θα έχει μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου και πλάτος 50 μέτρων κατά μέσο όρο. Η παραλία θα συνδέεται απευθείας με το Μητροπολιτικό Πάρκο μέσω του κυρίως πεζόδρομου περιπάτου. Θα είναι, επίσης, εύκολα προσβάσιμη με Τραμ, λεωφορείο ή αυτοκίνητο και άρτια συνδεδεμένη με τους ποδηλατόδρομους του Μητροπολιτικού Πάρκου.

 

 

 Το Ενυδρείο στο άκρο της νέας παραλίας θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην εκπαίδευση για την θαλάσσια ζωή και τα εύθραυστα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ο Πύργος Κατοικιών στη μαρίνα – με απεριόριστη θέα προς το Μητροπολιτικό Πάρκο και το γαλάζιο της Αθηναϊκής Ριβιέρας- θα συμπληρώσει το αναβαθμισμένο παραλιακό τοπίο.

 

Το Integrated Resort, ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα 5 αστέρων στο άκρο της μαρίνας με υψηλού επιπέδου παροχές και υπηρεσίες, και το Marina Exclusive Hotel, ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο 6 αστέρων μπροστά στη νέα σύγχρονη μαρίνα με εστιατόρια και καταστήματα, θα προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

 

Ο Παραλιακός Οικισμός θα αναδεικνύει την υπέροχη ακτογραμμή, προσφέροντας κατοικίες χαμηλής δόμησης χτισμένες μπροστά από μια μικρή μαρίνα, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει τα σύνορα του Μητροπολιτικού Πάρκου αφού θα συνδέεται με αυτό.

 

 

 

Ο κύριος πεζόδρομος

 

Όλες οι παραπάνω περιοχές θα συνδέονται με τον κεντρικό πεζόδρομο περιπάτου μήκους 2,5 χλμ, που θα εκτείνεται από το Μητροπολιτικό Πάρκο μέχρι το παραλιακό μέτωπο.

 

Ο κύριος πεζόδρομος περιπάτου θα έχει πλάτος 56 μ. και θα εκτείνεται από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέχρι τη θάλασσα, συνδέοντας το Μητροπολιτικό Πάρκο με το παράκτιο μέτωπο, την παραλία και τη μαρίνα. Το ακρωτήριο του Άγιου Κοσμά με την υπέροχη εκκλησία του, στην ολοκλήρωσή του θα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα σε μια πεζοδρομημένη και ποδηλατική διαδρομή που θα το συνδέει με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

 

 

Το Μητροπολιτικό Πάρκο

 

Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αποτελείται από 7 περιοχές, με εύκολη πρόσβαση μεταξύ τους, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

 

Η περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών, ένα πολιτιστικό σύμβολο  και σημαντικός πόλος αναψυχής του Πάρκου, στην οποία  τα ιστορικά υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών θα στεγάσουν μεταξύ άλλων και το Μουσείο Αεροπορίας.

 

Η περιοχή Αθλητισμού, η οποία θα αποτελεί τον πυρήνα των αθλητικών δραστηριοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου με πλήθος και ποικιλία  αθλητικών εγκαταστάσεων. Στην περιοχή αυτή οι δεξαμενές του Κανόε Καγίακ διαμορφώνονται σε λίμνη-το μεγαλύτερο υδάτινο στοιχείο του Πάρκου- και το Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών  και Εκδηλώσεων με τον Πύργο Παρατήρησης που αποτελεί και το τοπόσημο του Μητροπολιτικού Πάρκου.

 

Η περιοχή ρέματος Τραχώνων για την Φύση και το Περιβάλλον, με την νέα ανοικτή κοίτη του ρέματος και την  αίσθηση των παραρεμάτιων και υγροτοπικών τοπίων της Αττικής, θα λειτουργεί ως μέσο για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των επισκεπτών.

 

Η Ολυμπιακή Πλατεία και περιοχή Αστικής Καλλιέργειας,  σημείο ανάδειξης της Ολυμπιακής κληρονομιάς με τους 5 κύκλους -συμβόλου των Ολυμπιακών Αγώνων-και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις  και πεζούλες, ισχυρές  εικόνες του ελληνικού τοπίου. Μονοπάτια και πεζόδρομοι μέσα από θεματικούς κήπους και μεσογειακά τοπία συνδέουν το Μητροπολικό Πάρκο με την παραλία.

 

Το Πάρκο Γλυπτικής, με το λοφώδες ανάγλυφο και τα μεγάλης κλίμακας γλυπτά, στοχεύει στο να γίνει προορισμός έκθεσης γλυπτικής  παγκοσμίου φήμης με έμφαση στους ντόπιους καλλιτέχνες.

 

Η περιοχή Εκθέσεων Ελληνικού, η πιο ευέλικτη αλλά και η πιο επίπεδη περιοχή του Πάρκου, θα φιλοξενεί προσωρινές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, και χόμπι. Είναι η περιοχή που διατηρεί στον μεγαλύτερο βαθμό την τοπογραφία αλλά και τις μορφές του αεροδρομίου. Τοπόσημο της περιοχής το διατηρητέο κτήριο  Σάαρινεν   το οποίο θα μετατραπεί σε εκθεσιακό κέντρο.

 

Το Αττικό Τοπίο, περιοχή που συνδυάζει την γραμμικότητα του εναπομείναντα διαδρόμου αποπροσγειώσεων με το οικείο ελληνικό τοπίο  με δέντρα και θάμνους. 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές : ethnos.gr / nou-pou.gr

Διαβάστε επίσης

Η υπουργός Πολιτισμού στον Πειραιά - Συνάντηση με τον δήμαρχοΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Το μεσημέρι της Πέμπτης επισκέπτεται τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στο δημαρχείο της πόλης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.  Και μόνο το σημειολογικό της ιστορίας, ότι δη...

Συνεχίζονται τα έργα σε Σιταποθήκες - Ρέντη - ΑΓΕΤ ΧαραυγήςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ενημέρωση από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά Σύμφωνα με ενημέρωση του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Κερατσινίου/Δραπετσώνας, δια του εντεταλμένου συμβούλου, κ. Δ. Θωμαΐ...

Συνάντηση στο λιμάνι της Ελευσίνας για την οργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΕ με την Πρόεδρο και την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ελευσίνας- Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 Συνάντηση εργασίας με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής...

Λαϊκή Συσπείρωση Περάματος: Να καλυφθούν τα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις επιχορηγήσεις και όχι από τα χρήματα των σχολείωνΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Περάματος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με τις δαπάνες των σχολείων του Περάματος, για την κάλυψη των αναγκών σε μέτρα ατομικής προστασίας από την...

ΕΒΕΠ: Επιτάχυνση του επιχειρηματικού «restart» σε συνεργασία με υπουργείο Ναυτιλίας και ΠεριφέρειαΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Οι ναυτιλιακές δραστηριότητες του μεγάλου λιμανιού θα ξεπεράσουν και αυτή την πανδημική «τρικυμία».   Αυτό ήταν και το βασικό αισιόδοξο συμπέρασμα, μεταξύ άλλων, στο οποίο κατέλη...

«Πειραιάς για Όλους»: Διαμαρτυρία για το έργο του νότιου προβλήτα ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Να παραστούμε στην τηλε-συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για άμεση αναστολή των έργων   Με νέα ανακοίνωσή του ο δημοτικός συνδυασμός "Πειραιάς για όλους" διαμαρτύρ...

Επεισόδια με πέτρες και δακρυγόνα έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στου ΡέντηΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Ομάδα ατόμων με μηχανές συγκρούστηκε με αστυνομικές δυνάμεις το βράδυ της Δευτέρας Μικρής έκτασης επεισόδια, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ομάδας ατόμων που επέβαιναν σε μηχανέ...