«Roses are red

We’ll keep financing conditions favourable

‘Til the crisis is through…»

(Τα τριαντάφυλλα είναι κόκκινα οι βιολέτες είναι μπλε, Θα συνεχίσουμε να κρατάμε τις χρηματοδοτικές συνθήκες ευνοϊκές μέχρι η κρίση να περάσει...).

Η ομοιοκαταληξία στην αγγλική δεν αποδίδεται στα ελληνικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτό που θα προσέξει κανείς.

Αυτό που ξαφνιάζει είναι η επιλογή της ΕΚΤ – με την προσωπική έγκριση της Λαγκάρντ, όπως λένε από την Φρανκφούρτη – να χρησιμοποιήσει τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, για να απαντήσει δημόσια «με χιούμορ και …αγάπη» στην λίγες ημέρες πιο πριν παρέμβαση της Bundesbank μέσω του κ. Βάιντμαν, με την οποία προειδοποιεί για τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις και «συνιστά» επανεξέταση και περιορισμό στο PEPP…

Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η προσωρινή εκτίμηση για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο (αύριο 2 Μαρτίου) και το Συμβούλιο της 10/11ης Μαρτίου στην ατζέντα του οποίου εισβάλει πλέον χωρίς αμφιβολία η συζήτηση για τον πληθωρισμό και για το πως θα κινηθεί από δω και πέρα και όχι από τον Μάρτιο του 2022 η ΕΚΤ, με τις αγορές ομολόγων μέσω του PEPP.

Μέσα στο «περιβάλλον» αυτό ήρθε την Παρασκευή η συνέντευξη του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στο Reuters να βάλει και επισήμως το θέμα στην ατζέντα και μάλιστα δημοσίως.

Όπως σημειώνεται από το Reuters είναι ο πρώτος διοικητής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρωζώνη που κάνει την επιλογή να θέσει δημόσια το θέμα νέας επέκτασης του PEPP, υποστηρίζοντας ότι «θα ήταν καλύτερο για την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν ευνοϊκές όσο συνεχίζεται η πανδημία…». Οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε αφήνουν περιθώρια «ερμηνειών» αλλά σε κάθε περίπτωση φάνηκε ότι θα ήταν ικανοποιημένος ακόμα και με μία αλλαγή στις λεκτικές (ευνοϊκές) διατυπώσεις της πολιτικής της ΕΚΤ…

Μια ματιά στο διάγραμμα αγορών της ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι η ΕΚΤ (δεν ξέρουμε ακόμα τι έγινε την περασμένη εβδομάδα) κράτησε σταθερό το ύψος των αγορών κρατικών ομολόγων και αυτό βέβαια αποτυπώθηκε στην ταχεία αύξηση των αποδόσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα, που ακολούθησαν την ανάλογη κίνηση στα αμερικανικά ομόλογα.

Όπως παρατηρεί αρμόδιο στέλεχος της ΕΚΤ, κρατώντας την ανωνυμία του «ο πληθωρισμός είναι ξανά ορατός στο βάθος της σκηνής…Πρέπει να δούμε αν θα εμφανισθεί (σ.σ. στο κέντρο της σκηνής)».

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι και ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί σ’ αυτό υποστηρίζοντας ότι «σε αυτό το στάδιο, μια υπερβολική μείωση των αποδόσεων θα ήταν ασυνεπής με την προσπάθεια αντιμετώπισης του σοκ από την πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού…». Και η Ιζαμπέλ Σνάιμπελ από τα «ημερά γεράκια» στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ παρενέβη στο θέμα δηλώνοντας ότι «μια σταδιακή αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα ήταν ευπρόσδεκτη ακόμη και αν αντικατοπτρίζει τις υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Τι θα συμβεί λοιπόν στις 10/11 Μάρτη; Ίσως είναι λίγο νωρίς να προεξοφλήσει κανείς τις αποφάσεις, αλλά μερικά πράγματα είναι δεδομένα: ο πληθωρισμός έχει εμφανισθεί στον ορίζοντα, οι αγορές αρχίζουν να τον προεξοφλούν και αυτό αντανακλά στο κόστος δανεισμού, στην ΕΚΤ τα δύο αντίθετα στρατόπεδα έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνουν τις προθέσεις τους, αλλά το τι ακριβώς θα γίνει μένει να διαπιστωθεί στις 11 Μάρτη.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μία φορά τον χρόνο και …έχει ήδη περάσει.