ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάλος στη Eurovision: Η EBU άλλαξε τις ψήφους των κριτικών επιτροπών έξι χωρών για λόγους χειραγώγησης – Ποιες είναι

Η EBU άλλαξε τις ψήφους των επιτροπών έξι χωρών στη Eurovision 2022, επισημαίνοντας παράλληλα ότι λαμβάνει «εξαιρετικά σοβαρά» κάθε «ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης» της ψηφοφορίας. 

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ανέφερε πως εντοπίστηκαν «συγκεκριμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας» στα αποτελέσματα έξι χωρών. 

 

Για αυτό τον λόγο, προκειμένου να τηρηθούν οι κανονισμοί, υπολογίστηκε ένα «υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα» για κάθε μία από αυτές τις χώρες, τόσο για τον δεύτερο ημιτελικό όσο και για τον τελικό της φετινής Eurovision, το οποίο υπολογίστηκε με βάση αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοιο ιστορικό ψηφοφορίας. 

 

Η EBU δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωση ποιες ήταν αυτές οι έξι χώρες. Σύμφωνα με το Euronews, επρόκειτο για το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία και το Σαν Μαρίνο. Σημειώνεται ότι με κάποιες από αυτές τις χώρες υπήρξε αδυναμία σύνδεσης κατά τη διάρκεια του τελικού, για την ανακοίνωση των ψήφων των επιτροπών τους. 

 

«Κατά την ανάλυση της ψηφοφορίας των επιτροπών, μετά τη δεύτερη πρόβα του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision, εντοπίστηκαν συγκεκριμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών», ανέφερε η EBU στην ανακοίνωση. 

 

«Για τη συμμόρφωση με τις οδηγίες ψηφοφορίας του διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εταίρο της για την ψηφοφορία, προκειμένου να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε μία από τις χώρες αυτές, τόσο για τον δεύτερο ημιτελικό όσο και για τον μεγάλο τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοιο ιστορικό ψηφοφορίας)», επεσήμανε η EBU. 

 

Τέλος, υπογράμμισε πως λαμβάνει «εξαιρετικά σοβαρά κάθε ύποπτη απόπειρα για τη χειραγώγηση της ψηφοφορίας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision» και τόνισε ότι έχει το δικαίωμα «να αφαιρέσει τέτοιες ψήφους» με βάση τις επίσημες οδηγίες ψηφοφορίας, «ανεξάρτητα από το αν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα». 

 

Η κίνηση της EBU προκάλεσε την αντίδραση του ρουμανικού TVR1, που εξέφρασε την έκπληξή του για την αλλαγή των ψήφων της επιτροπής του. «Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η ρουμανική επιτροπή αποφάσισε να δώσει τους μέγιστους βαθμούς στη Μολδαβία», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε και υπογράμμισε ότι ούτε οι εκπρόσωποι του καναλιού, ούτε η επιτροπή ενημερώθηκε μετά τον δεύτερο ημιτελικό για τις όποιες υποψίες σχετικά με τις ψήφους της Ρουμανίας. 

 

Επίσης, το TVR1 υπογράμμισε ότι δεν ήταν διαφανής ο τρόπος που υπολογίστηκαν τα νέα αποτελέσματα και γνωστοποίησε πως ζήτησε από τους διοργανωτές της Eurovision να δώσουν επίσημα μια εξήγηση για την αντικατάσταση των ψήφων της ρουμανικής επιτροπής. 

Διαβάστε επίσης

Eurovision 2022: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός – Σε ποια θέση θα εμφανιστεί η Αμάντα Γεωργιάδη Lifestyle

Αντίστροφα κυλάει ο χρόνος για τον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2022 που θα μεταδοθεί απόψε στις 22:00 από την ΕΡΤ. Το Τορίνο τις τελευταίες ημέρες ζει στους ρυθμούς του μουσικού...

Έκθεση για τον Λούσιαν Φρόιντ διοργανώνεται πρώτη φορά στο Μουσείο Φρόιντ στο ΛονδίνοLifestyle

Η πρώτη έκθεση με έργα του Λούσιαν Φρόιντ που θα φιλοξενηθεί στην κατοικία του παππού του, Σίγκμουντ Φρόιντ, στο Λονδίνο θα περιλαμβάνει άγνωστα σχέδια και γράμματα που ρίχνουν φως...

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ εμφανίστηκε με τη σημαία της Ουκρανίας στην πρώτη συναυλία του για το 2022Lifestyle

Ο Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ κυμάτισε την ουκρανική σημαία, καθώς ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του για το 2022 στο Σπόκειν στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.   Στις 28 Απριλίου, το πρώ...