ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στη Γλυφάδα

Το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην Άνω Γλυφάδα γίνεται -και εν μέσω lockdown- πόλος έλξης για τους λάτρεις της πεζοπορίας. O λόγος είναι απλός: Η θέα του ανταμείβει με το παραπάνω όποιον αποφασίσει να ανέβει το μονοπάτι μέχρι εκεί
 
Ωστόσο – ειδικά στους καιρούς της καραντίνας – η βόλτα στον Προφήτη Ηλία της Γλυφάδας δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι. Αποτελεί μια ωραία πεζοπορία μέσα στη φύση και με τελικό προορισμό που λαχταράς να δεις. Τη θέα φυσικά.

Το φωτισμένο μονοπάτι τον Ιούλιο, όταν γιορτάζει ο Προφήτης Ηλίας.

Το εκκλησάκι βρίσκεται ουσιαστικά στο νότιο Υμηττό, πάνω από την Άνω Γλυφάδα (Τερψιθέα) και ανεβαίνοντας βλέπεις όλα τα νότια προάστια και τον Πειραιά, ενώ με μια καλή ματιά θα δεις να ξεμυτίζει και το κέντρο της Αθήνας.

Το σημείο έχει περίπου 398 μέτρα υψόμετρο και το μονοπάτι σε αρκετά σημεία είναι δύσβατο, γι’ αυτό θα πρέπει όταν το διασχίζει κανείς να φορά καλά αθλητικά παπούτσια ή ακόμη καλύτερα παπούτσια πεζοπορίας. Όπως και να ‘χει, αξίζει τον κόπο!

Πώς φτιάχτηκε το εκκλησάκι

Πριν 60 χρόνια, το 1950, ένας οικοδόμος, ο κ. Σαράντος, είδε στον ύπνο του τον Προφήτη Ηλία, ο οποίος του είπε να ανέβει στο βουνό για να ψάξει να βρει την εικόνα του. Ο ευσεβής κ. Σαράντος δεν μπορούσε παρά να ψάξει την γύρω περιοχή για να βρει την εικόνα. Μετά από αρκετή προσπάθεια, κατάφερε να την βρει ψηλά, στην τοποθεσία όπου σήμερα δεσπόζει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Ως φόρο τιμής στον άγιο, με οικοδομικά υλικά και τη βοήθεια ενός ισοζυγίου κατάφερε με υπομονή και μεγάλες δυσκολίες – λόγω του ύψους και του δύσβατου μονοπατιού –  να χτίσει το μικρό ναό του. Η μεγάλη του πίστη, ήταν αυτή που το έδινε δύναμη, ώστε να ολοκληρώσει το έργο του. Έκτοτε, κάθε χρόνο εκατοντάδες κόσμου ανεβαίνουν στο εκκλησάκι τόσο για να τιμήσουν τον Άγιο, αλλά και για την εμπειρία, που πλέον έχει γίνει παράδοση.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως το συγκεκριμένο βουνό έχει επιβιώσει από πολλές μεγάλες πυρκαγιές, όπως ήταν για παράδειγμα αυτή του Ιουνίου του 2009, όταν κάηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος πρασίνου του. Παρ’ όλα αυτά, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στέκει επί 60 χρόνια αγέρωχο.

Η ιστορία του Προφήτη Ηλία

Όπως στη Γλυφάδα, έτσι και σε όλη την Ελλάδα, τα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία βρίσκονται σε κορυφές βουνών και λόφων. Το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού συνδέεται με τον τρόπο ζωής του Προφήτη.

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού, γιος του Σωβάκ και καταγόταν από το χωριό Θέσβη της Γαλαάδ. Το όνομα του αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού, το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά».

Σε πολλές περιοχές, ο προφήτης Ηλίας συνδέεται με τους αγρότες και τις μετεωρολογικές συνθήκες, καθώς θεωρούταν ρυθμιστής της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καλοκαιρινό ήλιο, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Τα θαύματα που αναφέρονται εκεί είναι πολλά και συνδέονται με την ιδιότητά του αυτή, καθώς είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε για τρεισήμισι χρόνια, ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και έκαψε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας. Επίσης, είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ, έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφήνοντας συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο και στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή. Όλα αυτά με βάση πάντα την Παλαιά Διαθήκη.

Ωστόσο, ο λόγος που οι εκκλησίες του είναι χτισμένες στο βουνό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας ήταν ναύτης. Σύμφωνα με αυτή, η θάλασσα προσπάθησε αρκετές φορές να τον πνίξει και όταν ο ίδιος κουράστηκε από τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην έχει καμία σχέση με τη θάλασσα. Για την ακρίβεια, επιθυμούσε να ζήσει σε ένα μέρος όπου κανείς δεν θα ήξερε τι σημαίνει θάλασσα και τι καράβι. Έτσι, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά. Όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τόσο ανέβαινε ψηλότερα, ώστε να φτάσει εκεί που κανείς δεν θα αναγνώριζε το αντικείμενο.

Όταν τελικά έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν βοσκό και του έκανε την ίδια ερώτηση. Ο βοσκός, αδυνατώντας να αναγνωρίσει τι ακριβώς ήταν αυτό που του έδειχνε, του απάντησε πως είναι ξύλο. Ο Προφήτης Ηλίας τότε βρήκε επιτέλους αυτό που έψαχνε και από τότε έμεινε εκεί, κοντά στους ανθρώπους των βουνών.

Αξίζει επίσης να γνωρίζουμε πως στις 20 Ιουλίου που γιορτάζεται η μνήμη του Προφήτη, δεν είναι η κοίμηση -γιατί ο Προφήτης σύμφωνα με τη θρησκεία δεν πέθανε ποτέ- αλλά η ανάληψή του. Συγκεκριμένα, ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, “εις τον ουρανό”, αλλά άφησε ο Θεός να νομίζουμε ότι ανελήφθη, και ζει κάτω στη γη μαζί μας, χιλιάδες χρόνια τώρα.

Διαβάστε επίσης

 Οι άγνωστες ιστορίες όσων επέζησαν από τον Τιτανικό: Ο αρωματοπώλης, οι καμαρώτοι, οι οικογένειες (ΕΙΚΟΝΕΣ- VIDEO)Stories

Το  ναυάγιο  του  Τιτανικού  άφησε πίσω του περισσότερους από 1.500 νεκρούς αλλά 705 επιζήσαντες: Αυτές είναι οι ιστορίες 8 εξ αυτών   Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου 1912...

Κοντόνιο: Το σημείο... μηδέν από όπου ξεκίνησε η πανδημία  του κορονοϊού στην Ευρώπη έναν χρόνο πρινStories

Ένα νοσοκομείο με τη χαρακτηριστική πρόσοψη με τούβλα από τη δεκατία του ’40 στην ήρεμη κωμόπολη Κοντόνια της Λομβαρδίας. Εκεί γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2020 η πρώτη σελίδα της π...

Ντουμπάι: Το… Ελληνικό Εμιράτο! - Πόσοι Έλληνες δουλεύουν εκεί και πόσο αμείβονται...Stories

    Γύρω στους 8.000 συμπατριώτες μας είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο Εμιράτο της υπερβολής όπου οι μισθοί για επιστήμονες και δυνατά στελέχη είναι τριπλάσιοι απο την Ελλάδα και με...

Αντώνης Καλογιάννης: Η φωνή που «πάντρεψε» τα τραγούδια του αγώνα με την τρυφερότητα του έρωτα (ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟ)Stories

Η μυθιστορηματική μουσική διαδρομή του σπουδαίου ερμηνευτή που σημάδεψε ανεξίτηλα το πολιτικό αλλά και το ερωτικό ελληνικό τραγούδι. Τις αναμνήσεις τους από εκείνον διηγούνται στο ...

Σαν σήμερα απελευθερώθηκε το Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό - Συγκλονιστικές επιχρωματισμένες φωτογραφίες Stories

Η 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία της απελευθέρωσης του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό το 1945, έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και...