ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ciao bambini!» Αμερικανός πρώην στρατιώτης βρήκε 76 χρόνια μετά τα τρία παιδιά που παραλίγο να σκοτώσει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο 96χρονος Αμερικανός Μάρτιν Άντλερ, στρατιώτης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκπλήρωσε το όνειρό του βρίσκοντας τα τρία Ιταλοπουλα που παραλίγο να σκοτώσει το 1944 κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης, αφού δημοσίευσε μια παλιά φωτογραφία σε έναν ιστότοπο βετεράνων.

Την Κυριακή το βράδυ - 76 χρόνια μετά - ο Μάρτιν, ο οποίος ζει στη Φλόριντα, μίλησε με τον Μπρούνο, τη Μαφάλντα και τη Τζουλιάνα Ναλντί, οι οποίοι ήταν τότε 7, 6 και 3 ετών αντίστοιχα όταν συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στο χωριό Μοντερέντσιο (κοντά στην Μπολόνια).

«Είναι μια όμορφη ιστορία που προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον», είπε ο Ιταλός Ματέο Ιντσέρτι, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία που αφηγούνται τέτοιες επανασυνδέσεις του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανήρτησε στην σελίδα του στο facebook την αναζήτηση του Αμερικανού πρώην στρατιώτη την περασμένη Πέμπτη. Και τρεις ημέρες αργότερα, τα αδέλφια μιλούσαν με τον βετεράνο στο τηλέφωνο από μια μικρή πόλη που δεν απέχει πολύ από το χωριό των παιδικών τους χρόνων.

Σε μια συνέντευξη με την κόρη του στρατιώτη και αυτόν τον Ιταλό συγγραφέα, ο Μάρτιν Άντλερ θυμάται με κάθε λεπτομέρεια εκείνο το φθινόπωρο του 1944 που ήταν μαζί με έναν άλλο στρατιώτη, τον Τζον Μπρόνσκι: «Επικρατούσε νεκρική σιγή, δεν ξέραμε αν οι Γερμανοί είχαν πραγματικά αποσυρθεί ή αν μας περίμεναν κρυμμένοι για να μας παγιδεύσουν».

«Μπήκαμε στο σπίτι. Υπήρχε ένα μεγάλο καλάθι με περίεργους θορύβους να βγαίνουν μέσα από αυτό. Εγώ και ο Τζον είχαμε ήδη το δάχτυλό μας στη σκανδάλη έτοιμοι να πυροβολήσουμε, θα μπορούσε να ήταν Γερμανοί», αφηγήθηκε.

«Bambini, bambini!» (Παιδιά, παιδιά) μια Ιταλή μητέρα φώναξε ξαφνικά. Στη συνέχεια, τα τρία παιδιά της βγήκαν έξω από το καλάθι.

Ο στρατιώτης αποθανάτισε τη στιγμή τραβώντας μια φωτογραφία μαζί με τα τρία παιδιά. Προηγουμένως η μητέρα τους ζήτησε να φορέσουν τα καλύτερα τους ρούχα.

«Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή των αναμνήσεών μου από αυτήν την κόλαση του πολέμου», περιγράφει ο Μάρτιν Άντλερ , του οποίου η κόρη Ρισέλ δημοσίευσε για πρώτη φορά την παλιά φωτογραφία σε έναν ιστότοπο Αμερικανών βετεράνων με την ελπίδα να εντοπίσει τα παιδιά, παρόλο που ο πατέρας της δεν θυμόταν την ακριβή πόλη.

Το κάλεσμα του Άντλερ αναμεταδόθηκε στην Ιταλία και δημοσιεύτηκε σε τοπικές εφημερίδες το Σάββατο.

«Το πουλόβερ που φοράω στη φωτογραφία φτιάχτηκε από τη μητέρα μου, όταν είδα τη φωτογραφία, είπα αμέσως 'εγώ είμαι",», είπε ο Μπρούνο, ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέρφια, σήμερα 83 χρονών, σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο TG1.

«Ciao bambini!», (Γεια σας παιδιά) αναφώνησε στο τηλέφωνο ο Μάρτιν Άντλερ την Κυριακή. «Είμαι η Μαφάλντα», απάντησε από την άλλη άκρη της γραμμής η 82χρονη σήμερα γυναίκα φορώντας μάσκα.

«Μου φαίνεται ότι μπορώ ακόμα να δω μπροστά μου αυτό το μπαούλο», είπε η μικρότερη από τα τρία αδέλφια, Τζουλιάνα, 79 ετών σήμερα.

Ο Μάρτιν Άντλερ αποβιβάστηκε στη Νάπολη τον Μάρτιο του 1944 και πολέμησε στην Ιταλία μέχρι το 1945.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Εμβόλια που άλλαξαν τη μοίρα μας: Από την ευλογιά ως την πολιομυελίτιδα Κόσμος

Περιμένοντας τους πρώτους μαζικούς εμβολιασμούς για τον κορονοϊό και στην Ελλάδα, αξίζει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να θυμηθούμε συνοπτικά την ιστορία των εμβολίων και μαζικούς...

"Ο δαίμων της Ασίας": Η ιστορία πίσω από την πιο τοξική ταινία του Χόλιγουντ - Νεκροί 46 συντελεστέςStories

Ήταν το 1956 όταν γυρίστηκε η ταινία "The Conqueror", που προβλήθηκε στην Ελλάδα υπό τον τίτλο "Ο δαίμων της Ασίας" με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Τζον Γουέιν. Η ταινία αυτή θεωρήθηκε...

Γυρίστηκε 10 φορές απ’ τα γέλια: Η σκηνή του Ελληνικού κινηματογράφου που παραλίγο να… ξεκάνει το συνεργείο(Vid)Stories

Ηίδια η ταινία, ιστορική- για περισσότερους από έναν λόγους. Από τη μία η συνύπαρξη δύο εκ των κορυφαίων θηλυκών σταρ της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, να «καταπατούν...

Η καραντίνα του ΚαποδίστριαStories

Γράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου   «Αν, περιστάσεως τυχούσης, πόλις τις ή χωρίον είναι ύποπτα λοιμού, συγχρόνως μετά την περιστοίχησίν των υπό υγειονομικής γραμμής, ανάγκη πάσα ληφθώσι...

Μοναχός Επιφάνιος: Ποιος ήταν ο αγιορείτης που σαγήνευσε βραβευμένους σεφ με τις συνταγές του - Τα μυστικά της κουζίνας τουStories

  Ο αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος αποτέλεσε για χρόνια τον εκπρόσωπο του Αγίου Όρους που μυούσε την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο στην αγιορείτικη κουζίνα. Από μικρό παιδί σαγ...

New York Times: Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας -Τι συνέβη το 1918 όταν η ισπανική γρίπη σκόρπιζε τον θάνατοStories

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα πρώτα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας. Κι ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αποφυγή οικογενει...