ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χειμερινό Ηλιοστάσιο: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Είτε είστε οπαδός του χειμώνα ή απλώς επιθυμείτε να ξεκουμπιστεί (join me), παρακάτω θα βρείτε 7 πραγματάκια που πρέπει να ξέρετε για τη συντομότερη ημέρα του έτους.

1. Το χειμερινό ηλιοστάσιο φέτος είναι στις 21 Δεκεμβρίου.
Η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου ποικίλλει από έτος σε έτος και μπορεί να πέσει οπουδήποτε μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και 23 Δεκεμβρίου, με την 21η και την 22η ημέρα να είναι οι πιο συχνές ημερομηνίες. Ο λόγος για αυτό είναι επειδή το τροπικό έτος – ο χρόνος που χρειάζεται για να επιστρέψει ο ήλιος στο ίδιο σημείο σε σχέση με τη Γη – είναι διαφορετικό από το ημερολογιακό έτος. Το επόμενο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 20 Δεκεμβρίου θα συμβεί το 2080 ενώ το επόμενο στις 23 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 2303.

 


2. Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει μια συγκεκριμένη ώρα κάθε χρόνο
Όχι μόνο το ηλιοστάσιο συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη ημέρα του έτους, αλλά επίσης και σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, που αντιστοιχεί στη στιγμή που ο Βόρειος Πόλος στοχεύει πιο μακριά από τον ήλιο στην κλίση των 23,5 μοιρών του άξονα της Γης. Αυτή είναι επίσης η στιγμή που ο ήλιος λάμπει κατευθείαν πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερου. Το 2021, αυτή η στιγμή θα λάβει χώρα στις 17:59 GMT+2 το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου. Ανεξάρτητα από το πού ζείτε, το ηλιοστάσιο συμβαίνει την ίδια στιγμή για όλους στον πλανήτη.



3. Για το βόρειο ημισφαίριο είναι η μεγαλύτερη νύχτα και η πιο σύντομη ημέρα του χρόνου
Όπως ξέρετε, οι ώρες της ημέρας γίνονται όλο και πιο σύντομες καθώς πλησιάζει το χειμερινό ηλιοστάσιο και αρχίζουν να μεγαλώνουν αφού το περάσουμε. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η ημέρα του ηλιοστασίου αναφέρεται σε ορισμένους πολιτισμούς ως «η συντομότερη ημέρα του έτους» ή «ακραία του χειμώνα». Η Νέα Υόρκη θα βιώσει 9 ώρες και 15 λεπτά ηλιακού φωτός, ενώ στο θερινό ηλιοστάσιο 15 ώρες και 5 λεπτά. Το Ελσίνκι της Φινλανδίας θα έχει μόλις 5 ώρες και 49 λεπτά φωτός. Το Barrow στην Αλάσκα, δεν θα έχει καθόλου ανατολή του ηλίου (και δεν έχει από τα μέσα Νοεμβρίου – η επόμενη ανατολή του θα είναι στις 22 Ιανουαρίου), ενώ ο Βόρειος Πόλος δεν έχει ανατολή από τον Οκτώβριο. Ο Νότιος Πόλος, ωστόσο, θα απολαμβάνει τη λάμψη του ήλιου, ο οποίος δεν σκοπεύει να δύσει πριν τον Μάρτιο.

4. Οι αρχαίοι πολιτισμοί αντιμετώπιζαν το χειμερινό ηλιοστάσιο ως ώρα του θανάτου και της αναγέννησης
Ο μειωμένος χρόνος του φωτός και η πολύ αληθινή απειλή λιμοκτονίας κατά τους χειμερινούς μήνες επιβάρυνε σημαντικά τις πρώτες κοινωνίες, οι οποίες πραγματοποιούσαν διάφορους εορτασμούς για το ηλιοστάσιο και τελετές που σηματοδοτούσαν την επιστροφή του ήλιου και την ελπίδα για νέα ζωή. Οι Σκανδιναβοί και Γερμανοί ειδωλολάτρες ανάβαν φωτιές και καλωσόριζαν το φως. Βοοειδή και άλλα ζώα θυσιάζονταν στα μέσα του χειμώνα, ενώ ακολουθούσε γλέντι με το τελευταίο φρέσκο κρέας που θα έτρωγαν για αρκετούς μήνες. Κατά την πιο πρόσφατη δρυιδική γιορτή Alban Arthan, εορτάζεται ο θάνατος του Παλιού Ήλιου και η γέννηση του Νέου Ήλιου.

5. Κατά τη συντομότερη ημέρα της χρονιάς έχουν σημειωθεί ανακαλύψεις νέων και παράξενων κόσμων
Προσκυνητές έφτασαν στο Πλύμουθ στις 21 Δεκεμβρίου 1620, για να βρουν μια κοινωνία που θα τους επέτρεπε να λατρεύουν ελεύθερα. Την ίδια ημέρα το 1898, οι Pierre και Marie Curie ανακάλυψαν το ράδιο, οδηγώντας σε μια ατομική εποχή. Και στις 21 Δεκεμβρίου 1968, το διαστημικό σκάφος Apollo 8 ξεκίνησε το ταξίδι του και έγινε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή για τη σελήνη.

 


6. Το Stonehenge είναι ευθυγραμμισμένο με το ηλιοβασίλεμα κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο
Ο πρωταρχικός άξονας του μεγαλιθικού μνημείου είναι προσανατολισμένος στον ήλιο που δύει, ενώ το Newgrange στην Ιρλανδία, ένα άλλο μνημείο που κατασκευάστηκε περίπου την ίδια εποχή με το Stonehenge, ευθυγραμμίζεται με την ανατολή του χειμώνα. Μερικοί έχουν θεωρήσει ότι η θέση του ήλιου ήταν θρησκευτικής σημασίας για τους ανθρώπους που έχτισαν το Στόουνχεντζ, ενώ άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι το μνημείο είναι κατασκευασμένο με φυσικά χαρακτηριστικά που τυχαίνει να ευθυγραμμίζονται με αυτό. Ο σκοπός του Στόουνχεντζ εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, αλλά και τουριστική ατραξιόν για αρκετό κόσμο που συγκεντρώνεται εκεί κάθε χρόνο για να γιορτάσουν την περίσταση.


7. Τα σκοτεινά πνεύματα περιπλανιούνται στη γη
Το ιρανικό φεστιβάλ Yalda γιορτάζεται τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Στην προ-ισλαμική εποχή, γιόρταζαν τη γέννηση του Μίθρα, του αρχαίου θεού του ήλιου, και του θριάμβου του ενάντια στο σκοτάδι. Η Ζωροαστρική παράδοση υποστηρίζει ότι τα κακά πνεύματα περιπλανιούνται στη γη και οι δυνάμεις του καταστρεπτικού πνεύματος Ahriman είναι ισχυρότερες αυτή τη μακρά νύχτα. Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να μένουν το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας μαζί τους, να τρώνε, να μιλούν, να μοιράζονται ιστορίες και να απαγγέλουν ποίηση. Πεποιθήσεις για την παρουσία του κακού κατά τη μεγαλύτερη νύχτα συναντάμε επίσης και στην κελτική και στη γερμανική λαογραφία.

 

Πηγή: Γεωγραφικοί 

Διαβάστε επίσης

Το σπάσιμο του ροδιού την Πρωτοχρονιά που φέρνει ...γούρι -Προλήψεις και δεισιδαιμονίεςLifestyle

Στη διάρκεια του ξεσκονίσματος, η νοικοκυρά ρίχνει τον καθρέφτη κι αυτός σπάει. Σκέφτεται τα χρόνια γρουσουζιάς που θα ακολουθήσουν. Σε γειτονικό διαμέρισμα, οι επισκέπτες έμειναν ...

Οι 5 προφητείες του Νοστράδαμου για το 2022: Σεισμός, πόλεμος και αστεροειδήςLifestyle

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του 2021 και άπαντες ευελπιστούμε το νέο έτος να είναι καλύτερο. Αν όμως κάποιος πιστεύει τις προφητείες του Νοστράδαμου, θεωρώντας πως όντως έχει πρ...