ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καραντίνα και... ξεγνοιασιά στα κάμπινγκ της Πορτογαλίας - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Κυρίως Βρετανοί και Ολλανδοί τουρίστες με βαν ή τροχόσπιτα έχουν βρει καταφύγιο στην επαρχία της χώρας, από όπου μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή την εργασία τους με τηλεδιάσκεψη και κοντά στη φύση χωρίς να φοβούνται τον κορωνοϊό.

Μπορεί η Πορτογαλία να πλήττεται θανάσιμα από τον κορωνοϊό, κάποιοι όμως έχουν βρει τον τρόπο για να οργανώσουν τη ζωή τους ευχάριστα και όσο το δυνατόν πιο ακίνδυνα εν μέσω καραντίνας. Στην περιοχή του Αλγκάρβε τα κάμπινγκ είναι φέτος ανοικτά, σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί στο πρώτο lockdown του 2020 και αρκετοί Πορτογάλοι και ακόμα περισσότεροι τουρίστες έχουν επιλέξει να περάσουν εδώ τις δύσκολες αυτές μέρες. Η περιοχή έτσι κι αλλιώς έχει χτυπηθεί λιγότερο από τις μεγάλες πόλεις. Ο καθαρός αέρας και οι αποστάσεις που τηρούνται εντός του κάμπινγκ εξασφαλίζουν στους εδώ εγκατεστημένους άνεση και ασφάλεια.

Το κάμπινγκ διασφαλίζει την «απόσταση» μεταξύ των ανθρώπων, ενισχύοντας την «αντίληψή τους για ασφάλεια» όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι. «Μπορούμε να βγούμε έξω, να περπατήσουμε και να πάμε στην παραλία χωρίς να βλέπουμε πάρα πολλούς ανθρώπους, οπότε αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς και καλωσορίζουμε εδώ. Δεν είμαστε εισβολείς ή απειλή για κάποιον » υποστηρίζει ένα ζευγάρι από την Ουαλία που σκοπεύει να μείνει σε αυτή την «αγροτική περιοχή» μέχρι τον Ιούλιο. Εχουν τα πάντα μέσα στο βαν, κουζίνα, ψυγείο και χρειάζονται μόνο κάποια ψώνια, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις επαφές τους με άλλους.

Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων χρειάστηκε απλώς να μειώσουν τις χωρητικότητες για να μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στα βαν και τα τροχόσπιτα και να αυξήσουν τις υποδομές τους σε ότι αφορά τις ταχύτητες του διαδικτύου, αφού πολλοί πελάτες είναι είτε φοιτητές που κάνουν τα μαθήματα τους μέσω ίντερνετ, είτε τηλεεργαζόμενοι. Οι ηλικίες που κυριαρχούν εδώ είναι πάντως μεταξύ 35 και 50 ετών. Οι ξένοι επισκέπτες προέρχονται κυρίως από τη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο ή τη Γαλλία, χώρες που έτσι κι αλλιώς η πανδημία έχει εκδηλωθεί με μεγάλη σφοδρότητα και επιμένουν ότι στην σχετικά ήσυχη αυτή περιοχή της Ευρώπης αισθάνονται πολύ πιο σίγουροι.

Ειδικά οι Βρετανοί δηλώνουν πολύ πιο ασφαλείς από ότι στην πατρίδα τους, όπου μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν παίρνει ακόμα και τώρα στα σοβαρά τις εκκλήσεις των αρχών για «μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή». Αντίθετα «οι Πορτογάλοι είναι πολύ πιο πειθαρχημένοι», όπως λένε και οι υπεύθυνοι των κάμπινγκ φροντίζουν να γίνονται σεβαστές όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Η επιλογή του χειμώνα για εγκατάσταση σε κάμπινγκ μπορεί να φαίνεται περίεργη, αλλά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των τροχόσπιτων, που επιλέγουν το Αλγκάρβε και κατά τη χειμερινή περίοδο αυξάνεται, λόγω του ήπιου κλίματος και της μειωμένης τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης της περιοχής, την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019 για παράδειγμα υπήρχαν σχεδόν 528.000 διανυκτερεύσεις για περίπου 104.000 επισκέπτες στα κάμπινγκ της περιοχής. Συνήθως επρόκειτο για ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών χωρίς παιδιά στο σχολείο ή άλλες υποχρεώσεις. Με την πανδημία η κοσμογεωγραφία έχει αλλάξει και ο αριθμός έχει αυξηθεί, αφού παλιότερα κάποια κάμπινγκ έκλειναν για το χειμώνα ενώ τώρα πολλά είδαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν κάπως τα χαμένα κέρδη της περσινής χρονιάς. Δεν λείπουν φυσικά και εκείνοι που συνδυάζουν την παραμονή τους στο κάμπινγκ με θαλάσσια σπορ, όπως το σέρφινγκ, αφού οι ακτές της Πορτογαλίας θεωρούνται ιδανικές για τέτοιες δραστηριότητες.

 

Διαβάστε επίσης

Ο Χιου Γκραντ «αναγκάζει» τα παιδιά του να βλέπουν κάθε βράδυ τις ταινίες τουLifestyle

Για τη σχέση με τα παιδιά του μίλησε σε συνέντευξη του ο διάσημος ηθοποιός Χιου Γκραντ. Αστειευόμενος μάλιστα είπε πως τα αναγκάζει να παρακολουθούν τις ταινίες του και ότι «δεν το...

Εγκέφαλος: Ο γεννήτορας του έρωτα αλλά και ο μέγας ...αδικημένος της ημέρας του Αγ. ΒαλεντίνουLifestyle

Εκατομμύρια κόκκινες καρδούλες πλημμυρίζουν όλο τον κόσμο στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ...αδικώντας κατάφωρα τον γεννήτορα του έρωτα αλλά και το πιο θαυμαστό και πολύπλοκο όργαν...