ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στόχοι και προοπτικές...

Ο νέος Πρόεδρος της Αναργύρειου Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών γράφει στο SM για τα σχέδια τόσο του ιδίου όσο και των άλλων μελών του νέου Δ.Σ. Του Νίκου Φιντικάκη Αποτελεί μεγάλη τιμή, ευθύνη και υποχρέωση έναντι του διαθέτη-ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, καθώς και της κοινωνίας των Σπετσών, η ανάθεση και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου της προεδρίας του Ιδρύματος. Τόσο το πνεύμα του μεγάλου ευεργέτη, όσο και οι σημερινές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες του νησιού, επιβάλλουν την ενίσχυση των μέχρι σήμερα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών στόχων του Ιδρύματος και τη σημαντική ανάπτυξή τους, με στόχο τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του ως «Πρότυπου Πανελλήνιου Πολιτιστικού Εκπαιδευτικού και Αθλητικού Κέντρου», σύμφωνα με την επιθυμία του ευεργέτη και την 2359/86 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Η έμπνευση του Ελευθέριου Βενιζέλου, προσωπικού φίλου του ευεργέτη, οδήγησε στην κληροδότηση –προς την ελληνική κοινωνία γενικότερα– ενός μεγάλου αριθμού εξαιρετικά αξιόλογων αποφοίτων, στους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, αλλά και της αρχιτεκτονικής, στην οποία υπάγονται εξαιρετικά νεοκλασικά δημιουργήματα, όπως τα κτίρια της Σχολής, το «Ποσειδώνιο» και η οικία του Ανάργυρου. Το πευκοδάσος που περιβάλλει τα κτίρια των Σχολών και οι μεγάλες εκτάσεις πρασίνου που έχει στην ιδιοκτησία του το Ίδρυμα αποτελούν την αλληλενέργεια του περιεχομένου και της μορφής με τη φύση και με την τοπική κοινωνία, με ζωτικό άξονα την τέχνη και τον πολιτισμό, στο πλαίσιο της παρεχόμενης από το Ίδρυμα πολιτιστικής εκπαίδευσης. Κινούμενος λοιπόν στις επιταγές και στο πνεύμα του ευεργέτη –και δοσμένης της οικονομικής δύσκολης συγκυρίας που περνάει η χώρα μας–, θεωρώ ότι βασική προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική, διαφανής και στα πλαίσια του καταστατικού και της νομιμότητας αξιοποίηση, οριοθέτηση και διαχείριση των τεράστιων δυνατοτήτων των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος, που άλλωστε αποτελεί πάγια κοινή πρόθεση όλων των φορέων των Σπετσών και των Διοικήσεων του Ιδρύματος, ώστε να αποτελέσει κεντρικό μοχλό ανάπτυξης και πόλο κοινωνικής συνοχής για τον Σπετσιώτη και τη Σπετσιώτισσα, καθώς και τόπος συνεύρεσης, διαλόγου, εκπαίδευσης, αλλά και σημαντικό τουριστικό-πολιτιστικό κέντρο σε συνέργεια με την ελληνική και διεθνή κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα καταβάλω, τόσο εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος, αλλά και όλα τα μέλη της Ε.Ε., μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην προώθηση μιας ουσιαστικής συνεργασίας και προγραμματικών συμβάσεων με Ελληνικά και Διεθνή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αναγνωρισμένου κύρους και με αντίστοιχους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς, με στόχο την καθιέρωση ενός συνεχιζόμενου διαλόγου της τοπικής κοινωνίας με ένα ευρύ φάσμα της Ελληνικής και Διεθνούς Επιστημονικής κοινότητας.
Βασικό εργαλείο για την επιτυχία των στόχων μου είναι ο « Ύμνος της Διαλεκτικής» από το ποίημα του Μπρεχτ «Εκείνος που μένει στο σπίτι», από το έργο του οποίου εμπνεύσθηκαν οι αδελφοί Ξενάκη…
Στο ίδιο πλαίσιο θα καταβληθεί προσπάθεια για συνεργασία και επωφελή διάλογο με τις Τοπικές Αρχές (Δήμος, Σωματεία, Κοινωνικές ομάδες) και με την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία υπάγεται το Ίδρυμα. Θα επιδιωχθεί επίσης συνεργασία του Ιδρύματος με όλους τους Πανεπιστημιακούς και Εκπαιδευτικούς φορείς σε προγράμματα συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Έρευνας (C.P.D. Continuing Professional Development) στους τομείς του πολιτισμού, της υγείας, της παιδείας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της βιολογίας, αλλά και της ρομποτικής, ως βασικών επίσης κατευθύνσεων της νέας Ε.Ε., και εμένα προσωπικά, ώστε να αποτελέσουν τη συνέχιση της έμπνευσης του Ελ. Βενιζέλου και του ευεργέτη Σ. Ανάργυρου. Η αλληλεπίδραση των στόχων που αναφέρθηκαν αντανακλούν τη φιλοσοφία που διδάχτηκαν διαχρονικά στην ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ όλοι οι εξαιρετικά σημαντικοί, επιστήμονες των γραμμάτων και των τεχνών και πολιτικοί που έχουν αποφοιτήσει, μεταξύ των οποίων και οι διεθνώς γνωστοί αρχιτέκτονες Ιάννης και Κοσμάς Ξενάκης και ο φιλόσοφος αδελφός τους Ιάσων, που ανέπτυξαν πρωτοποριακές συνθετικές μεθόδους, συσχετίζοντας τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική, αναζητώντας στο περιβάλλον και στη φύση μια «ιδεώδη και δίκαιη κοινωνία», όπως αναφέρει ο Πλάτωνας στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Βασικό εργαλείο για την επιτυχία των στόχων μου είναι ο «Ύμνος της Διαλεκτικής» από το ποίημα του Μπρεχτ «Εκείνος που μένει στο σπίτι», από το έργο του οποίου εμπνεύσθηκαν οι αδελφοί Ξενάκη, προκειμένου να μετουσιωθεί στην κατεύθυνση «καλλιεργούμε την άποψη του ενεργητικού θεατή», για το Ίδρυμα και την κοινωνία των Σπετσών, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και του μεγάλου ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου. Βιογραφικό Ο Νίκος Φιντικάκης είναι αρχιτέκτονας. Απόφοιτος του ΕΜΠ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Heriot Watt, στο Εδιμβούργο. Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων UIA. Διευθυντής του Διεθνούς προγράμματος της UIA – ‘’ARES’’ (Αρχιτεκτονική και Ήπιες μορφές ενέργειας – Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή) (www.uia-ares.org). Διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος της UIA – JCEP (Κοινή Επιτροπή Εκπαίδευσης και Επαγγέλματος). Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής της UIA – CPD (Continuing Professional Development). Εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων. Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΕ. Μέλος του Κ.Σ.Ν.Μ. (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων) του ΥΠΠΟ, ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ. Το επαγγελματικό και ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία σε ελληνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικής, έχει διδάξει και δώσει διαλέξεις σε ερευνητικά κέντρα, διεθνή επιστημονικά fora και πανεπιστήμια.

Διαβάστε επίσης

Καθεύδουν μακαρίωςΛαθρεπιβάτης

Μια απομυθοποιητική ματιά στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τους φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας, που «ουσιαστικά απενoχοποιούν» την Πολιτεία για την αδιαφορία της. Γράφει ο ...

Η ήρεμη γοητεία του Πόρου…Λαθρεπιβάτης

Μια αναπάντεχη γνωριμία με το νησί του Σεφέρη, που από… φυγή έγινε άφιξη και ύστερα φιλοξενία. Γράφει η Diane Shugart Στον Πόρο με έφερε μία από αυτές τις αναπάντεχες συγκυρίες που...