ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι αποτέλεσμα συμφέρει την Ελλάδα στις γερμανικές εκλογές; - Άρθρο του Ηλία Παπαθεοδώρου

Γράφει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στην Καθημερινή - 
 
 
Αν θέλαμε να απαντήσουμε στην ερώτηση του τίτλου, τότε, βάσει των προγραμματικών δηλώσεων και των θέσεων που έχουν λάβει τα γερμανικά κόμματα, το καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα μας θα ήταν μια συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς ή μια συγκυβέρνηση στην οποία Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι θα ελέγχουν τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών.
Είναι πιθανό ένα τέτοιο αποτέλεσμα;
 
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ένας συνασπισμός των τριών αυτών κομμάτων θα συγκέντρωνε 47% με 49%, ποσοστό επαρκές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι μαζί φαίνεται να λαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 42%.
Θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας μια κυβέρνηση με την συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών και Νεοφιλελευθέρων; Εάν εξετάσουμε τις απόψεις τους στην εξωτερική πολιτική, την οικονομική διαχείριση, το μεταναστευτικό και τις πολεμικές αποζημιώσεις η απάντηση είναι μάλλον όχι.
 
 
Εξωτερική Πολιτική
Στην εξωτερική πολιτική οι Χριστιανοδημοκράτες γενικά, αλλά και ο Αρμιν Λάσετ (το ψευδώνυμο του είναι «Τούρκος Αρμιν»), έχουν κρατήσει μια χλιαρή στάση έναντι της Τουρκίας, αφού βλέπουν σε αυτήν έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο. Επιπλέον, αντίθετα με τους Πράσινους και την Αριστερά, είναι υπέρ των πωλήσεων όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Τουρκία. Έχει υπάρξει έντονη αντιπαράθεση σε αυτό το σημείο με τους Πράσινους οι οποίοι έχουν λάβει ξεκάθαρη θέση ενάντια στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.
 
 
Οικονομία
Στα οικονομικά, Χριστιανοδημοκράτες και Νεοφιλελεύθεροι είναι υπέρ του δόγματος της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας Σόιμπλε και επαναφοράς του στην ΕΕ μετά την πάροδο της περιόδου χάριτος που διανύουμε -λόγω της πανδημίας. Στην περίοδο των μνημονίων πολλοί Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί είχαν υποστηρίξει την αποχώρηση της Ελλάδας από το Ευρώ, όπως και το κόμμα των Νεοφιλελεύθερων. Αντίθετα, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν ήταν υπέρ της αποχώρησης. Μάλιστα, προτείνουν την χαλάρωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου φρένου χρέους που θα επιτρέψει τον χαμηλότοκο δανεισμό του κράτους προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων στη Γερμανία. Αν λοιπόν υπάρξει μια τέτοια πολιτική εξέλιξη, αυτή θα είναι θετική για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, γεγονός σημαντικό για την χώρα μας αφού το χρέος της Ελλάδας κατά την διάρκεια την πανδημίας έχει εκτοξευτεί στα 387 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η πρόταση των Πρασίνων για τη δημιουργία Ταμείου που θα δανείζει στα κράτη μέλη χωρίς σκληρούς όρους, θα βοηθήσει τα μέγιστα όταν θα παρέλθει η περίοδος χάριτος και θα ανέβουν τα επιτόκια δανεισμού. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι Πράσινοι έχουν προωθήσει ενεργά τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας αλλά και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Έχουν τεθεί υπέρ της αύξησης κονδυλίων για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, της ερημοποίησης της υπαίθρου και της περιφερειακής ανάπτυξης. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Γερμανίας.
 
 
Μεταναστευτικό
Στο μεταναστευτικό αδιαμφισβήτητα η πολιτική των Πρασίνων θα βοηθήσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και στις δομές είναι η θετικότερη για την Ελλάδα. Οι Πράσινοι έχουν προτείνει τη μετεγκαταστάση προσφύγων συγκεκριμένα από τα Ελληνικά νησιά στην Γερμανία. Επιπλέον, έχουν συμβάλλει ώστε πολλές πόλεις στην Γερμανία να προετοιμαστούν για την υποδοχή και αποδοχή των μεταναστών αυτών.
Χριστιανοδημοκράτες και Νεοφιλελεύθεροι είναι αντίθετοι και δεν επιτρέπουν την υποδοχή επιπλέον μεταναστών. Η Γερμανία έχει χαμηλή ανεργία, η οικονομία της έχει διαθέσιμες θέσεις εργασίας και οι εργοδότες ζητούν από την Κυβέρνηση να αναπτύξει πολιτικές για την προσέλκυση εργαζομένων. Ως εκ τούτου είναι απορίας άξια η αρνητική στάση των δύο κομμάτων.
 
 
Πολεμικές αποζημιώσεις
Τέλος, στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων Πράσινοι και Αριστερά επανέφεραν φέτος για άλλη μια φορά το θέμα προς συζήτηση στη Γερμανική βουλή. Δυστυχώς, όλα τα άλλα κόμματα καταψήφισαν την πρόταση, αλλά είναι πιθανό σε μια κυβέρνηση συνασπισμού να έχουμε αλλαγή της πάγιας Γερμανικής πολιτικής στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων για πρώτη φορά.
Το διακύβευμα των φετινών Γερμανικών εκλογών είναι επί της ουσίας η πιθανή αλλαγή πάγιων πολιτικών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σε πολλά κεντρικά θέματα που θα επηρεάσουν άμεσα και την πολιτική της ΕΕ, άρα και τα κράτη μέλη. Η κατάρρευση των Χριστιανοδημοκρατών στο 20% δείχνει πως οι Γερμανοί ψηφοφόροι θέλουν μια συστημική αλλαγή μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης Μέρκελ. Βέβαια οι φετινές εκλογές μπορεί να εγκυμονούν περαιτέρω εκπλήξεις. Ας μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη βαρύτητα της επιστολικής ψήφου, αλλά και το 30% των αναποφάσιστων.
* Ηλίας Παπαθεοδώρου, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

Διαβάστε επίσης

14 μέτρα φρίκης και το μέλλον μας - Άρθρο του Ηλία Παπαθεοδώρου Ηλίας Παπαθεοδώρου

Την εικόνα την έχετε μάλλον δει. Δεκατέσσερα μέτρα ο μαζικός τάφος που βρέθηκε μετά την αποχώρηση στρατευμάτων στην Μπούτσα. 14 μέτρα φρίκης, 14 μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν απο...

Μπορεί να αμβλυνθεί η αυξανόμενη παγκόσμια οικονομική ανισότητα; - Άρθρο του Ηλία Παπαθεοδώρου Ηλίας Παπαθεοδώρου

Το 2021, για άλλη μια χρονιά, η ανισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε σημαντικά. Το παλιό γνωμικό «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» παραμένει κυρίαρχο ως αντανά...

Ο κλιματικός νόμος καθορίζει το μέλλον της οικονομίας - Άρθρο του Ηλία Παπαθεοδώρου Ηλίας Παπαθεοδώρου

Μετά τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γλασκόβης για την κλιματική κρίση και τον φετινό Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο, θα κατατεθεί σύντομα και στην Ελλάδα ο Ελληνικός Κλιματικός Νόμος....

Οφείλεται και στην Μέρκελ η άνοδος των Γερμανών Πρασίνων; - Άρθρο του Ηλία Παπαθεοδώρου Ηλίας Παπαθεοδώρου

Λίγο μετά την εκλογή της Ανγκελας Μέρκελ ως καγκελαρίου, το γερμανικό λεξικό Langenscheidt άρχισε έναν ετήσιο διαγωνισμό για την λέξη της χρονιάς της Γερμανικής νεολαίας. Το 2015, ...

Η έπαρση του ανθρώπου και οι φυσικές καταστροφές - Άρθρο του Ηλία Παπαθεοδώρου Ηλίας Παπαθεοδώρου

Γράφει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου -    Το φετινό καλοκαίρι αποδείχθηκε τραγικό, χειρότερο μάλιστα από προηγούμενες χρονιές. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές από πυρκαγιές και πλημμύρες ακόμα και ...