6 λόγοι που το λεμόνι σας κάνει καλό και δεν το γνωρίζατε
Μην τα υποτιμάτε! Τα λεμόνια, παρά την ξινή τους γεύση, κρύβουν έναν θησαυρό θρεπτικών συστατικών και μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία σας. Ανακάλυψε 6 λόγους για να τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου! Από το τραπέζι σου μέχρι το ποτήρι σου, υπάρχουν αμέτρητες δημιουργικές ιδέες για να τα απολαύσεις.
Προλαμβάνει την πέτρα στα νεφρά
Το λεμόνι είναι γνωστό για τις ωφέλιμες ιδιότητές του όσον αφορά την πρόληψη και τη μείωση της πέτρας στα νεφρά, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κιτρικό οξύ. Το κιτρικό οξύ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κιτρικών στα ούρα, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας, καθώς δεσμεύουν το ασβέστιο στα ούρα και εμποδίζουν τη δημιουργία κρυστάλλων. Το κιτρικό οξύ μεταβολίζεται σε διττανθρακικά, βοηθώντας να διατηρηθεί το pH των ούρων πιο αλκαλικό, κάτι που μειώνει επίσης την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας από ουρικό οξύ ή οξαλικό ασβέστιο.
Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Σύμφωνα με την American Heart Association, η κατανάλωση λεμονιών μπορεί να μειώσει κατά 19% τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο.
Καταπολεμά τον καρκίνο
Ως εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, τα λεμόνια και ο χυμός τους βοηθούν στην αντιμετώπιση της δημιουργίας ελευθέρων ριζών οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου μακροπρόθεσμα.
Διατηρεί την ομοιομορφία στο δέρμα
Τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στη βιταμίνη C, όταν καταναλώνονται στη φυσική τους μορφή ή εφαρμόζονται τοπικά, μπορούν να αντιμετωπίσουν βλάβες στο δέρμα σας που προκαλούνται από τον ήλιο ή το καυσαέριο, να μειώσουν τις ρυτίδες και να βελτιώσουν την υφή της επιδερμίδας σας. Η βιταμίνη C, άλλωστε, παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κολλαγόνου.
Προλαμβάνει το άσθμα
Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος είναι χαμηλότερος στους ανθρώπους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κάποιων συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων και βιταμίνης C.
Αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου
Ταιριάξτε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και τροφές με περιεκτικότητα σε σίδηρο (σπανάκι, φακές, συκώτι, πιπεριές κ.λπ) και θα δείτε ότι ο οργανισμός σας θα απορροφάει καλύτερα το σημαντικό αυτό μέταλλο, τονώνοντάς σας στην καθημερινότητά σας.
Πηγή: clickatlife.gr