ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι συσκευασίες τροφίμων θα πρέπει να έχουν ετικέτες στην πρόσοψη με τις επιπτώσεις στην υγεία, λέει ο ΠΟΥ

 

Τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να έχουν ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος των προϊόντων, ώστε να βοηθούν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο δεν συνιστά αυστηρότερες προειδοποιητικές ετικέτες.

Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά αποτελεί βασικό παράγοντα της παγκόσμιας κρίσης παχυσαρκίας, με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζουν με την πάθηση και περίπου οκτώ εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο λόγω σχετικών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

 
 

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις έχουν αγωνιστεί να εισαγάγουν πολιτικές για τον περιορισμό της επιδημίας. Επί του παρόντος, μόνο 43 κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν οποιοδήποτε είδος επισήμανσης στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας, είτε υποχρεωτική είτε εθελοντική, δήλωσε ο οργανισμός του ΟΗΕ στο Reuters. Tα στοιχεία δείχνουν ότι οι ετικέτες μπορούν να επηρεάσουν την αγοραστική συμπεριφορά.

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε το 2019 τις εργασίες για το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών. Στόχος τους είναι “να υποστηρίξουν τους καταναλωτές στη λήψη πιο υγιεινών αποφάσεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα”, δήλωσε στο Reuters η Κάτριν Ένγκελχαρντ, επιστήμονας στο τμήμα Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ.

Μια δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου και η οριστικοποιημένη έκδοση θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2025. Η καθοδήγηση του ΠΟΥ συστήνει στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν “ερμηνευτικές” ετικέτες που περιλαμβάνουν διατροφικές πληροφορίες και κάποια εξήγηση για το τι σημαίνει αυτό σχετικά με την υγιεινή ποιότητα ενός προϊόντος. Ένα παράδειγμα είναι το NutriScore, που αναπτύχθηκε στη Γαλλία και χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα από το Α (πράσινο, που περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά) έως το Ε (κόκκινο, που περιέχει υψηλά επίπεδα πρόσθετων αλάτων, σακχάρων, λιπών ή θερμίδων).

“Το πιο σημαντικό για τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως θα είναι να περιορίσουν την υπερβολική πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων, νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων γενικότερα – και αυτό κάνουν καλύτερα οι προειδοποιητικές ετικέτες”.

Έρευνα της Taillie φέτος το καλοκαίρι έδειξε ότι οι προειδοποιητικές ετικέτες της Χιλής, μαζί με άλλες πολιτικές, όπως οι περιορισμοί στο μάρκετινγκ για τα παιδιά, σήμαιναν ότι οι Χιλιανοί αγόραζαν 37% λιγότερη ζάχαρη, 22% λιγότερο νάτριο, 16% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και 23% λιγότερες συνολικές θερμίδες σε σύγκριση με την περίπτωση που δεν είχε εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί το καλύτερο σύστημα σήμανσης. Η Διεθνής Συμμαχία Τροφίμων και Ποτών IFBA, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η The Coca Cola Company και η Mondelez International Inc, δήλωσε ότι οι συσκευασίες περιλαμβάνουν την αναγραφή των θρεπτικών συστατικών στο πίσω μέρος, καθώς και λεπτομερή αναφορά στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τουλάχιστον για το ενεργειακό περιεχόμενο, όπου αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα με το διεθνές σύστημα Codex Alimentarius.

“Αυτό είναι κάτι που οι πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να κάνουν, αλλά σαφώς δεν είναι αρκετό, διότι αν πάρουμε τη Νιγηρία ή το Πακιστάν… η αγορά κυριαρχείται από τοπικούς παραγωγούς”, δήλωσε ο Rocco Renaldi, Γενικός Γραμματέας της IFBA. Είπε ότι τα μέλη της συμμαχίας υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ και τις ετικέτες με βάση τα θρεπτικά συστατικά. “Αλλά ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια – γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε προσεγγίσεις που δαιμονοποιούν συγκεκριμένα προϊόντα”, είπε. “Δεν πιστεύουμε ότι οι ετικέτες τύπου προειδοποίησης για την υγεία ανήκουν σε τρόφιμα που θεωρούνται ασφαλή, έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν στην αγορά και ειναι δημοφιλή στους καταναλωτές”.

Διαβάστε επίσης

Επαναστατική θεραπεία για την ΧΑΠ και το άσθμα: Η πρώτη σημαντική ανακάλυψη εδώ και 50 χρόνιαΥγεία

Μια κλινική δοκιμή έδειξε ότι η χορήγηση μιας ένεσης στους ασθενείς είναι πιο αποτελεσματική από την τρέχουσα αγωγή με στεροειδή. ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ /thetoc.gr Οι  γιατροί  χαρακτηρί...

Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στο σπίτι - Στην τελευταία θέση η ΕλλάδαΥγεία

Επτά στα δέκα σπίτια στην Ευρώπη είναι απαλλαγμένα από τον καπνό, σύμφωνα με έρευνα σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρε...

Γρίπη των πτηνών: Είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι νομίζουμε, προειδοποιούν οι ερευνητέςΥγεία

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ προειδοποιούν για τη συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών (H5N1), λέγοντας ότι είναι πολύ πιο διαδεδομένος από όσο πιστεύεται. «Είμαστε σε μι...

Μελέτη: Το 6% των καλλυντικών που κυκλοφορούν στην Ευρώπη περιέχουν απαγορευμένες χημικές ουσίεςΥγεία

Εκατοντάδες καλλυντικά προϊόντα από 13 ευρωπαϊκές χώρες που ανέλυσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) περιείχαν απαγορευμένες χημικές ουσίες , σύμφωνα με νέα έρευνα....

Π. Παπανικολάου: Ποια είναι τα ύπουλα συμπτώματα στους καλοήθεις όγκους εγκεφάλου- Στη Νευροχειρουργική του Κρατικού Νικαίας η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισηςΥγεία

Για την πιο σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική τεχνική αφαίρεσης των καλοήθων όγκων (αδενωμάτων) της υπόφυσης, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση, ή ακόμη να αποβο...

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πανελλήνια έρευνα για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις στην Υγεία!Υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πάρε μέρος στην πανελλήνια έρευνα για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις στην Υγεία!   Μεγάλη πανελλαδική διαδικτυακή έρευνα...

UNICEF: Η παιδική παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερα από 1 στα 3 παιδιά στην ΕλλάδαΥγεία

  Με κεντρικό μήνυμα «Μια Μεγάλη Γιορτή για άσκηση και διατροφή», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, στο ΟΑΚΑ η πρώτη ανοικτή για το κοινό εκδήλωση ενημέρωσης για την παιδι...