ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τεχνητή γλυκαντική ουσία αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, η ερυθριτόλη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, λόγω δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτημε την οποία όμως δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες.

Η ερυθριτόλη, η οποία σε φυσική μορφή υπάρχει σε πολλά λαχανικά και φρούτα, ενώ παράγεται ακόμη και από το ανθρώπινο σώμα σε μικρή ποσότητα, προστίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες ως τεχνητό γλυκαντικό σε διάφορα τρόφιμα και ποτά με λίγες θερμίδες και χαμηλούς υδατάνθρακες. Η ερυθριτόλη είναι περίπου 70% γλυκιά σε σχέση με τη ζάχαρη αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες, και παράγεται εμπορικά από τη ζύμωση του καλαμποκιού. Μετά την κατανάλωσή της δεν μεταβολίζεται καλά από το σώμα, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και φεύγει από το σώμα τελικά κυρίως μέσω των ούρων.

Παράγεται εδώ και πάνω από 30 χρόνια, χρησιμοποιείται ως τεχνητό γλυκαντικό σε περισσότερες από 50 χώρες και θεωρείται μία από τις γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ολοένα συχνότερα από τη βιομηχανία τροφίμων. Άνθρωποι παχύσαρκοι, διαβητικοί και με άλλες μεταβολικές διαταραχές (οι οποίοι παράλληλα ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου), που θέλουν να καταναλώσουν λιγότερη ζάχαρη και να πάρουν λιγότερες θερμίδες, θεωρείται ότι ωφελούνται από την εν λόγω ουσία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Στάνλεϊ Χέιζεν της Κλινικής Κλίβελαντ στο Οχάιο και του Ινστιτούτου Ερευνών Λέρνερ, οι οποίοι μελέτησαν περισσότερους από 4.000 ανθρώπους σε ΗΠΑ και Ευρώπη και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», βρήκαν ότι όσοι είχαν μεγάλες ποσότητες ερυθριτόλης στο αίμα τους, αντιμετώπιζαν έως διπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη τριετία, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη λιγότερη ερυθριτόλη στον οργανισμό τους. Κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε επίσης σε εργαστηριακά πειράματα σε ζώα.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πια αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουμε ότι πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες και να αποφεύγουμε την ερυθριτόλη, ιδίως όσοι κινδυνεύουν από καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε ο Χέιζεν. Όπως είπε, φαίνεται πως η ερυθριτόλη διευκολύνει τα αιμοπετάλια να σχηματίσουν θρόμβους και ο κίνδυνος αυτός αυξάνει αναλογικά όσο περισσότερη ερυθριτόλη έχει κάποιος στο αίμα του.

Άλλοι πάντως επιστήμονες, όπως η δρ Κάρεν Όσπρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας για την διατροφή και τον τρόπο ζωής, καθώς και το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων των ΗΠΑ, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και ανέφεραν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη προτού η ερυθριτόλη χαρακτηριστεί δυνητικά επιβλαβής για την υγεία. «Σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό να χρησιμοποιεί κάποιος μικρές ποσότητες ερυθριτόλης, αν και το ζήτημα χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω», ανέφερε η δρ Όσπρι.

Άλλοι ειδικοί επεσήμαναν ότι η νέα μελέτη βρήκε απλώς κάποια συσχέτιση και όχι μια επιβεβαιωμένη σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην ερυθριτόλη και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τόνισαν ότι οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν τη συνολική διατροφή των συμμετεχόντων, συνεπώς μπορεί στα ευρήματά τους να εμπλέκονταν και άλλοι διατροφικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Επίσης αντέτειναν ότι μπορεί να συμβαίνει το αντίστροφο: άνθρωποι με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα ή διαβητικοί να τρώνε περισσότερα φαγητά με ερυθριτόλη για να χάσουν βάρος.

Από την άλλη, ο Χέιζεν ανέφερε ότι «γλυκαντικά όπως η ερυθριτόλη έχουν αυξηθεί ταχέως σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, όμως είναι ανάγκη να γίνει περισσότερη σε βάθος έρευνα για τις επιπτώσεις τους σε βάθος χρόνου. Η καρδιαγγειακή νόσος χτίζεται σταδιακά στον χρόνο και αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Είναι ανάγκη να βεβαιωθούμε ότι οι τροφές που τρώμε, δεν συμβάλλουν κρυφά στη νόσο αυτή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ο καλός ύπνος χαρίζει χρόνια ζωήςΥγεία

Στη αδιάκοπη προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να αποκωδικοποιήσει τους μηχανισμούς και τα μυστικά του ύπνου αναδεικνύονται συνεχώς νέα ενδιαφέροντα ευρήματα για αυτή την τόσ...

Οποιαδήποτε τακτική σωματική δραστηριότητα σε οποιαδήποτε ηλικία οδηγεί σε καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλουΥγεία

Κάθε είδους τακτική σωματική δραστηριότητα στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σε οποιαδήποτε ηλικία συνδέεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα ...

Οι καλές σχέσεις στη μέση ηλικία μειώνουν τον κίνδυνο χρονίων παθήσεων αργότερα στη ζωήΥγεία

Οι μεσήλικες άνθρωποι που έχουν ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις με συντρόφους, φίλους και συναδέλφους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολλαπλά χρόνια προβλήματ...

Με ενδαγγειακή επέμβαση μπορεί να ρυθμιστεί η πίεση υπερτασικών που δεν συμμορφώνονται στην αντιυπερτασική αγωγήΥγεία

Με μία ενδοαγγειακή επέμβαση μπορεί πλέον να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση ασθενών οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να συμμορφωθούν στην φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται την α...

Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19 στους νέουςΥγεία

Οι υγιείς νέοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι είτε καπνιστές είτε ατμιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου, αντιμετωπίζουν πιθανώς αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση σοβαρής Covid-19, σύμφωνα με μια ν...

Εκπαιδευτικό σεμινάριο από το «Άλμα Ζωής» για γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο του μαστού και επιθυμούν να γίνουν εθελόντριεςΥγεία

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο του μαστού κι επιθυμούν εθελοντικά να στηρίξουν πρακτικά και συναισθηματικά άλλες γυναίκες με την `ίδια διάγνωση, διοργα...