ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η υγιεινή διατροφή ωφελεί και τον πλανήτη, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη

Τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα τείνουν να είναι πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από εκείνα που έχουν χαμηλή διατροφική αξία, διαπιστώνει ανάλυση περισσότερων από 57.000 τροφίμων που πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», είναι από τις πρώτες που εκτιμούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων που αποτελούνται από πολλαπλά συστατικά και όχι μόνο από μεμονωμένα τρόφιμα. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μάικλ Κλαρκ, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Βρετανία.

«Ό,τι είναι καλό για το ένα είναι γενικά καλό και για το άλλο», εξήγησε ο Κλαρκ. «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε μια επιλογή που να είναι καλή για το περιβάλλον και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας», σημείωσε.

(PNAS)

Η παραγωγή τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι ακόμη και αν οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων σταματήσουν σήμερα, οι τρέχουσες τάσεις στα συστήματα διατροφής θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ορισμένα τρόφιμα – όπως το κόκκινο κρέας – παράγουν πολύ περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από άλλα. Πέρυσι, μια έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της χώρας θέλουν να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές όσον αφορά τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Αλλά επειδή πολλά περιέχουν πολλαπλά συστατικά, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο ενός προϊόντος σε σχέση με ένα άλλο, είπε ο Κλαρκ.

Για να δημιουργήσουν ένα εύκολο σύστημα αξιολόγησης, ο Κλαρκ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για να υπολογίσουν την ποσότητα κάθε συστατικού που βρίσκεται σε χιλιάδες προϊόντα τα οποία πωλούνται στα βρετανικά σούπερ μάρκετ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδωσαν στα τρόφιμα μια βαθμολογία περιβαλλοντικών επιπτώσεων συνδυάζοντας τις επιπτώσεις των συστατικών σε 100 γραμμάρια κάθε προϊόντος. Παράλληλα, έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της χρήσης γης.

(PNAS)

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα προϊόντα που περιέχουν αρνίσιο και βοδινό κρέας, είχαν τις πιο σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σημειώνοντας έως και τρεις φορές υψηλότερη βαθμολογία από τα προϊόντα που περιείχαν πουλερικά. Τα τρόφιμα με τις χαμηλότερες επιπτώσεις ήταν τα προϊόντα ψωμιού, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Συγκρίνοντας τη βαθμολογία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τις διατροφικές πληροφορίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιο υγιεινά τρόφιμα τείνουν να έχουν μικρού επιπέδου περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Υπήρχαν όμως και ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις όπως οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά, τα οποία είχαν μεν καλή διατροφική βαθμολογία αλλά σχετικά υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αν τα συστήματα βαθμολόγησης τροφίμων γίνουν πιο φιλικά προς το χρήστη και ευρέως προσβάσιμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με το τι τρώνε, δήλωσε ο Ολιβιέ Ζογιέ, ειδικός σε θέματα ποσοτικής ανάλυσης και περιβαλλοντικής υγείας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, Kongens Lyngby.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των τροφίμων και μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε επιλογές που βελτιώνουν την υγεία μας και το περιβάλλον με ουσιαστικό τρόπο», πρόσθεσε ο ειδικός.

ΠΗΓΗ: Nature

Διαβάστε επίσης

Κένταυρος: Διάδοση, κίνδυνος επαναλοίμωξης, νέες μεταλλάξεις – Όλα τα δεδομένα για την υποπαραλλαγήΥγεία

Καθώς οι χώρες αναμένουν την ύφεση των κρουσμάτων COVID-19 που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον ή BA.5, οι ερευνητές βρίσκονται σε επιφυλακή παγκοσμίως για το τι θα ακολουθήσ...

Ένας στους 8 με Covid -19 εμφανίζει «long Covid»: Σε ποιους καταγράφεται συχνότερα – Τι γίνεται με τα παιδιάΥγεία

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid- 19 αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς συμπτώματα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρ...

Έρευνα: Το νερό της βροχής περιέχει «παντοτινά χημικά» που υπερβαίνουν τα επίπεδα ασφαλείαςΥγεία

Νέα έρευνα δείχνει ότι το νερό της βροχής στις περισσότερες περιοχές της Γης περιέχει επίπεδα χημικών ουσιών που «ξεπερνούν κατά πολύ» τα επίπεδα ασφαλείας. Αυτές οι συνθετικές ουσ...

Έρευνα: Μια πρωτεΐνη στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του διαβήτη και του θανάτου από καρκίνοΥγεία

Ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως  προειδοποίηση για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη και θανάτου από καρκίνο. Η ομάδα ερευνη...

Long Covid: Απώλεια μαλλιών και μειωμένη λίμπιντο, τα συμπτώματα για όσους πέρασαν την ασθένεια στο σπίτιΥγεία

Η Long Covid συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε ανθρώπους που νόησαν από κοροναϊό. Οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι η απώλεια μαλλιών και η μειωμένη λίμπιντο, σύμφωνα με Βρετανού...

Η προστασία των ματιών από την ηλιακή ακτινοβολία- Τι πρέπει να προσέχουμεΥγεία

Το καλοκαίρι μία από τις μέριμνες μας είναι η προστασία του δέρματος μας από τον ήλιο. Πόση σημασία δίνουμε όμως στην προστασία των ματιών από τις ακτίνες του ηλίου; Μια εφαρμογή μ...