ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Long Covid: Απώλεια μαλλιών και μειωμένη λίμπιντο, τα συμπτώματα για όσους πέρασαν την ασθένεια στο σπίτι

Η Long Covid συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε ανθρώπους που νόησαν από κοροναϊό. Οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι η απώλεια μαλλιών και η μειωμένη λίμπιντο, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, Βρετανοί επιστήμονες κατέγραψαν 62 συμπτώματα που σχετίζονται με τη Μακρά Covid-19.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα ήταν αναμενόμενα, όπως απώλεια της όσφρησης, δύσπνοια και κόπωση. Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπτώματα που βρήκαν ότι συνδέονται στενά με την Covid-19 πέραν των 12 εβδομάδων ήταν «περίεργα» και λιγότερο γνωστά, όπως η απώλεια μαλλιών και η μειωμένη λίμπιντο.

Άλλα συμπτώματα περιλάμβαναν πόνο στο στήθος, πυρετό, ακράτεια εντέρου, στυτική δυσλειτουργία και πρήξιμο των άκρων.

Εντοπίστηκε επίσης ότι η νεότερη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η αναγωγή σε ορισμένες εθνοτικές μειονότητες, η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας σχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο αναφοράς επίμονων συμπτωμάτων περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον κοροναϊό.

Για όσους την πέρασαν σπίτι τους

Τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο. Η παρούσα ανάλυση συμπεριέλαβε μόνον ασθενείς οι οποίοι είχαν αρρωστήσει ήπια και ανάρρωσαν στο σπίτι τους.

Τα συμπτώματα που ήταν πιθανότερο να ταλαιπωρούν επί μήνες τους ασθενείς που είχε νοσήσει ο κορoναϊός ήταν:

 • Η ανοσμία (η απώλεια της όσφρησης ήταν σχεδόν 6,5 φορές πιθανότερη σε όσους είχαν εκδηλώσει COVID)
 • Η αλωπεκία (σχεδόν 4 φορές συχνότερη μετά την COVID)
 • Το φτάρνισμα (2,77 φορές συχνότερο μετά την COVID)
 • Οι δυσκολίες στην εκσπερμάτιση (2,63 φορές συχνότερες μετά την COVID)
 • Η μειωμένη ερωτική επιθυμία (2,36 φορές συχνότερη μετά την COVID) Η δύσπνοια κατά την ανάπαυση (2,2 φορές συχνότερη μετά την COVID)
 • Η κόπωση (1,92 φορές συχνότερη μετά την COVID)
 • Ο πόνος στις πλευρές (1,86 φορές συχνότερος μετά την COVID)
 • Η βραχνάδα της φωνής (1,78 φορές συχνότερη μετά την COVID).

«Εξετάσαμε τη συσχέτιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός με 115 συμπτώματα και βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις για 62 από αυτά. Ορισμένα, όπως η τριχόπτωση και η σεξουαλική δυσλειτουργία ήταν άγνωστα έως τώρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anuradhaa Subramanian, από το Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Έρευνας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Όπως εξήγησε, οι δυσκολίες στην εκσπερμάτιση που ανέφεραν οι άνδρες πάσχοντες από εμμένουσα COVID ήταν πολλές και συμπεριλάμβαναν:

 • Πρόωρη, όψιμη (με καθυστέρηση) ή παλίνδρομη (προς την ουροδόχο κύστη) εκσπερμάτιση
 • Επώδυνη εκσπερμάτιση
 • Φόβο για την εκσπερμάτιση

Άλλα επίμονα συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν:

 • Αμνησία
 • Απραξία (είναι η αδυναμία εκτέλεσης απλών κινήσεων ή εντολών)
 • Ακράτεια εντέρου
 • Παραισθήσεις
 • Οίδημα (πρήξιμο) των άκρων

Διαβάστε επίσης

image descriptionΥγεία

Καθώς οι χώρες αναμένουν την ύφεση των κρουσμάτων COVID-19 που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον ή BA.5, οι ερευνητές βρίσκονται σε επιφυλακή παγκοσμίως για το τι θα ακολουθήσ...

image descriptionΥγεία

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid- 19 αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς συμπτώματα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρ...

image descriptionΥγεία

Νέα έρευνα δείχνει ότι το νερό της βροχής στις περισσότερες περιοχές της Γης περιέχει επίπεδα χημικών ουσιών που «ξεπερνούν κατά πολύ» τα επίπεδα ασφαλείας. Αυτές οι συνθετικές ουσ...

image descriptionΥγεία

Ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως  προειδοποίηση για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη και θανάτου από καρκίνο. Η ομάδα ερευνη...

image descriptionΥγεία

Το καλοκαίρι μία από τις μέριμνες μας είναι η προστασία του δέρματος μας από τον ήλιο. Πόση σημασία δίνουμε όμως στην προστασία των ματιών από τις ακτίνες του ηλίου; Μια εφαρμογή μ...