ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα: Ποιο εμβόλιο κατά του κοροναϊού έσωσε τις περισσότερες ζωές το 2021;

Ο αγώνας για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού ήταν θέμα ζωής και θανάτου.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 2021 μόνο, 20 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν από τα σκευάσματα και ερευνητές στην Airfinity, μια εταιρεία δεδομένων βιοεπιστημών, χρησιμοποίησαν αυτούς τους αριθμούς μαζί με δεδομένα για το ποια εμβόλιαχορηγήθηκαν ευρύτερα σε κάθε χώρα για να υπολογίσουν ποιο σκεύασμα απέτρεψε τους περισσότερους θανάτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής επιθεώρησης Economist.

Η Airfinity λοιπόν διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις μισές ζωές που σώθηκαν σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αποδοθούν σε δύο μόνο εμβόλια, τα οποία μοιράζονταν την πρώτη θέση: το AstraZeneca-Oxford και το Pfizer-BioNTech.

Το καθένα απέτρεψε μεταξύ 5 και 7 εκατομμυρίων θανάτων (λόγω της σημαντικής αβεβαιότητας, ο Economist έκρινε ότι πρόκειται για στατιστική ισοπαλία).

Στην τρίτη θέση ήταν το κινεζικό εμβόλιο Sinovac (μερικές φορές γνωστό ως CoronoVac), με περίπου 1,7-2,2 εκατομμύρια ζωές που σώθηκαν (εκτός Κίνας όμως), ακολουθούμενο από αυτό της Moderna με 1,5-2 εκατομμύρια ζωές.

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Για να εκτιμήσει πόσες ζωές είχε σώσει κάθε τύπος εμβολίου, η Airfinity χρησιμοποίησε πρόσφατη μελέτη από επιδημιολόγους στο Imperial College του Λονδίνου. Αυτή η μελέτη υπολόγισε τον αριθμό των θανάτων που αποφεύχθηκαν κατά το πρώτο έτος του εμβολιασμού, ο οποίος ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές της εταιρείας μοίρασαν αυτές τις ζωές που σώθηκαν μεταξύ των εμβόλων. Για να το κάνουν αυτό βασίστηκαν στο μερίδιο εμβολιασμών κάθε εμβολίου ανά χώρα μέχρι το τέλος της μελέτης. Υπήρξαν επίσης μικρές διαφορές στην αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη του θανάτου, όπως φαίνεται σε κλινικές δοκιμές.

Με αυτόν τον τρόπο, έκαναν αρκετές υποθέσεις. Πρώτον, ότι όταν μια χώρα πρόσφερε πολλαπλούς τύπους εμβολίων, αυτά είχαν χορηγηθεί σε παρόμοιους χρόνους. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι εμβολιασμοί έγιναν αρχικά όλοι με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech και μόνο αργότερα συμπεριέλαβαν εκείνους της Moderna και της AstraZeneca-Oxford.

Ούτε η Airfinity έλαβε υπόψη το γεγονός ότι ορισμένα εμβόλια χορηγήθηκαν δυσανάλογα σε πιο ευάλωτες ομάδες σε μια δεδομένη χώρα (όπως οι πολύ ηλικιωμένες), γεγονός που θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν περισσότερες ζωές.

Η μελέτη που βασίστηκε στην Airfinity απέκλεισε την Κίνα, όπου υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα δεδομένα, καθώς και μικρές χώρες με πληθυσμό κάτω των 90.000 κατοίκων. Αυτό υποδηλώνει ότι όλοι οι αριθμοί θα πρέπει να είναι λίγο υψηλότεροι, και ειδικά εκείνοι για τα κινεζικά τρυπήματα – αν και η περιορισμένη εξάπλωση του ιού στην Κίνα σημαίνει επίσης ότι ο αντίκτυπος της απουσίας τους από τη μελέτη δεν είναι τόσο μεγάλος όσο θα μπορούσε να ήταν.

Μεγάλη παραγωγή

Τό ότι τα σκευάσματα των AstraZeneca και Pfizer-BioNTech αναδείχθηκαν οι νικητές μέχρι το τέλος του 2021 δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Και οι δύο αύξησαν την παραγωγή νωρίς και μέχρι το τέλος της περιόδου μελέτης είχαν μακράν τις περισσότερες δόσεις που χορηγήθηκαν εκτός Κίνας, σε περίπου 2 δισεκατομμύρια και 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις αντίστοιχα.

Επιπλέον, πολλά από τα εμβόλιά τους πήγαν σε ηλικιωμένους πληθυσμούς που ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στην Covid. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν μόνο θανάτους που αποφεύχθηκαν μέχρι το τέλος του 2021.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να σώζουν ζωές και επέτρεψαν στις περισσότερες χώρες να επιστρέψουν σε μια φαινομενική κανονικότητα όπως πριν από την πανδημία. Στον αγώνα για την ανάπτυξη εμβολίων για τον κορωνοϊό, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια θεατές και τα αγαπημένα τους πρόσωπα ήταν οι απόλυτοι νικητές.

Με πληφορορίες από The Economist

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Το νερό της βροχής περιέχει «παντοτινά χημικά» που υπερβαίνουν τα επίπεδα ασφαλείαςΥγεία

Νέα έρευνα δείχνει ότι το νερό της βροχής στις περισσότερες περιοχές της Γης περιέχει επίπεδα χημικών ουσιών που «ξεπερνούν κατά πολύ» τα επίπεδα ασφαλείας. Αυτές οι συνθετικές ουσ...

Έρευνα: Μια πρωτεΐνη στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του διαβήτη και του θανάτου από καρκίνοΥγεία

Ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως  προειδοποίηση για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη και θανάτου από καρκίνο. Η ομάδα ερευνη...

Long Covid: Απώλεια μαλλιών και μειωμένη λίμπιντο, τα συμπτώματα για όσους πέρασαν την ασθένεια στο σπίτιΥγεία

Η Long Covid συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε ανθρώπους που νόησαν από κοροναϊό. Οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι η απώλεια μαλλιών και η μειωμένη λίμπιντο, σύμφωνα με Βρετανού...

Η προστασία των ματιών από την ηλιακή ακτινοβολία- Τι πρέπει να προσέχουμεΥγεία

Το καλοκαίρι μία από τις μέριμνες μας είναι η προστασία του δέρματος μας από τον ήλιο. Πόση σημασία δίνουμε όμως στην προστασία των ματιών από τις ακτίνες του ηλίου; Μια εφαρμογή μ...

Μελέτη: Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κατάθλιψη προκαλείται από χαμηλά επίπεδα σεροτονίνηςΥγεία

Η κατάθλιψη ίσως να μην προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης , σύμφωνα με νέα έρευνα. Μια ανασκόπηση μελετών του University College του Λονδίνου (UCL) διαπίστωσε ότι η κατ...

Έρευνα: Τα κορεσμένα και ζωικά λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρεςΥγεία

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων και ζωικών λιπαρών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες , σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από ...