Κορωνοϊός: Τα περισσότερα ανεμβολίαστα παιδιά δεν αναπτύσσουν αντισώματα αν προσβληθούν

Τα περισσότερα παιδιά δεν αναπτύσσουν αντισώματα μετά την ανάρρωσή τους από Covid-19, δείχνουν δύο νέες μελέτες, οι οποίες όμως αδυνατούν να εξηγήσουν το περίεργο φαινόμενο.

Δεδομένου πάντως ότι τα παιδιά σπάνια εκδηλώνουν σοβαρή Covid-19, είναι πιθανό ότι ο ιός εξουδετερώνεται από το λεγόμενο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και δεν παραμένει αρκετά στο αίμα ώστε να παραχθούν αντισώματα.

Η νεότερη από τις δύο νέες έρευνες, δημοσιευμένη στην επιθεώρηση Pediatrics, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας εξετάζει 218 άτομα 5-19 ετών που είχαν αναρρώσει από κοροναϊό το 2020, από τα οποία πάνω από το 90% δεν είχαν εμβολιαστεί. Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν ανά τρίμηνο, συνολικά τρεις φορές.

Στην πρώτη εξέταση, αίματος, μόνο το ένα τρίτο των παιδιών βρέθηκε να φέρει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Στην τελευταία μέτρηση έξι μήνες αργότερα, τα μισά από τα άτομα αυτά δεν διέθεταν πια αντισώματα.

Επιπλέον, η παρουσία αντισωμάτων δεν βρέθηκε να συνδέεται με το εάν το παιδί ήταν ασυμπτωματικό, τη σοβαρότητα της νόσου, το βάρος ή το φύλο.

«Ήταν ίδιο για όλους» δήλωσε η Σάρα Μεσάια, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι αφού το παιδί τους πέρασε Covid-19 είναι πλέον προστατευμένο και δεν χρειάζεται το εμβόλιο. Διαθέτουμε όμως ένα καταπληκτικό εργαλείο για να προσφέρουμε στα παιδιά περισσότερη προστασία μέσω του εμβολιασμού.

Η μελέτη δεν εξέτασε πάντως το εάν τα παιδιά που παρήγαγαν αντισώματα είναι πράγματι πιο προστατευμένα.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη έρευνα που συνέκρινε 57 παιδιά άνω των 4 ετών με 51 ενήλικες μέσης ηλικίας 37 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με Covid-19 στα τέλη του 2020.

Τα παιδιά ήταν δύο φορές λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αντισώματα κατά του κοροναϊού, αναφέραν οι ερευνητές στο JAMA Network Open. Παρόλο που παιδιά και ενήλικες εμφάνιζαν συγκρίσιμο ιικό φορτίο, αντισώματα ανιχνεύθηκαν μόνο στο 37% των παιδιών, συγκριτικά με 76% για τους ενήλικες.

Οι ερευνητές, αναφέρει το Nature, εικάζουν ότι τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να παραγάγουν αντισώματα επειδή εξουδετερώνουν γρήγορα τον ιό με το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού σε περίπτωση εισβολής μικροβίων ή ιών, η οποία όμως δεν είναι ειδική όπως τα αντισώματα της επίκτητης ανοσίας. Η απόκριση του έμφυτου συστήματος ίσως είναι πιο ισχυρή στα παιδιά.

Δεδομένου όμως ότι τα αντισώματα παίζουν πιθανότατα σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανοσία, τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα για το προστατευμένα είναι τα παιδιά από την επαναλοίμωξη.

Διαβάστε επίσης

Σακχαρώδης διαβήτης: Έως και διπλάσια πιθανότητα να καταλήξουν όσοι νοσηλεύονται βαριά με κορωνοϊόΥγεία

Θέματα σχετικά με τον ζαχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία σε ασθενείς με Covid-19 ανέλυσαν οι ειδικοί στο συνέδριο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πανδημία. Όπως τόνισε ο καθηγητή...

Η κατανάλωση πολλών λαχανικών δεν μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, δείχνει μελέτηΥγεία

Η συχνή κατανάλωση λαχανικών θεωρείται σημαντική για μία ισορροπημένη διατροφή και για την αποφυγή διαφόρων ασθενειών. Μπορεί, όμως, πράγματι, να μειώσει και τον κίνδυνο καρδιαγγει...

Κορωνοϊός: Φως στον «ένοχο» μηχανισμό των θρομβώσεων – Ο ρόλος των «κακών» αντισωμάτωνΥγεία

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Michigan Medicine) και του Εθνικού Ινστιτούτου για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι «κακ...

Υπό ανάπτυξη τεστ DNA που μπορεί να ανιχνεύσει ταυτόχρονα πολλές νευρολογικές παθήσειςΥγεία

  Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα γενετικό τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει διάφορες αρκετά κοινές νευρολογικές παθήσεις, τερματίζοντας έτσι τη σημερινή «διαγ...