ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: Νέο γρήγορο και αξιόπιστο τεστ «βλέπει» τον ιό

Ενα νέο τεστ που βασίζεται σε οπτική μέθοδο για ταχεία και ακριβή ανίχνευση του SARS-CoV-2 ανέπτυξαν ερευνητές διαφορετικών ισπανικών κέντρων με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης.

Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Scientific Reports», το τεστ έδειξε ευαισθησία (πρόκειται για την πιθανότητα να δώσει η διαγνωστική εξέταση θετικό αποτέλεσμα, εφόσον ο εξεταζόμενος φέρει τον ιό) της τάξεως του 100% και ειδικότητα (αφορά την πιθανότητα να δώσει το τεστ αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον ο εξεταζόμενος δεν φέρει τον ιό) της τάξεως του 87,% όταν δοκιμάστηκε σε ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα συμπτωματικών ατόμων (πρόκειται για το επίχρισμα που χρησιμοποιείται και στην εφαρμογή της μεθόδου PCR για ανίχνευση της COVID-19).

Ανίχνευση και στο σάλιο των ασυμπτωματικών

Παράλληλα το τεστ ανίχνευσε την παρουσία του κοροναϊού στο σάλιο ασυμπτωματικών ατόμων ενώ ήταν επίσης σε θέση να εντοπίζει, να διαχωρίζει και να μετρά τα επίπεδα δύο τύπων συνθετικών ιών (φακοϊοί και συνθετικοί κορωνοϊοί) σε δύο υγρά (αλατούχο διάλυμα και τεχνητό σάλιο).

Στην εικόνα με το γκρίζο ντεγκραντέ χρώμα αποτυπώνονται σταγονίδια βιολογικών υγρών με ή χωρίς ιό. Τα υπόλοιπα σχήματα καθώς και η έγχρωμη εικόνα αποτελούν τμήματα της διαδικασίας επεξεργασίας των δειγμάτων μέσω διαφορετικών τεχνολογιών προκειμένου να εξαχθούν τα γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα της νέας μεθόδου (Universidad de Sevilla)

Τα πλεονεκτήματα έναντι της PCR

Σύμφωνα με τους ερευνητές το κύριο πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας σε σχέση με τη μέθοδο PCR είναι η ταχύτητα επεξεργασίας των δειγμάτων και η ικανότητα του οπτικού συστήματος που χρησιμοποιείται να αναλύει ταυτοχρόνως μεγάλο αριθμό δειγμάτων.

Αξιολόγηση σε πραγματικές συνθήκες

Σε κάθε περίπτωση οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ακόμη πρώιμα καθώς αφορούν σχετικώς λίγα δείγματα τα οποία ελέγχθηκαν σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές αξιολογούν τώρα τη μέθοδο σε πραγματικές συνθήκες στις οποίες ανιχνεύονται οι νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 καθώς και η επίδραση των εμβολίων.

«Πάντρεμα» τεχνολογιών για γρήγορα αποτελέσματα

Σε τι συνίσταται όμως η νέα μέθοδος; Επιτρέπει την ανίχνευση ιών σε υγρά σταγονίδια αλλά και στερεά κατάλοιπα τα οποία βρίσκονται σε επιφάνειες μέσω υπερφασματικής απεικόνισης και επεξεργασίας δεδομένων που βασίζεται σε προηγμένες στατιστικές μεθόδους και στην τεχνητή νοημοσύνη. Με το «πάντρεμα» αυτών των τεχνολογιών επιτυγχάνεται η ταχεία επεξεργασία πολλών δειγμάτων ταυτοχρόνως με χρήση σχετικώς απλού εξοπλισμού η χρήση του οποίου δεν απαιτεί μάλιστα ιδιαιτέρως εξειδικευμένο προσωπικό. Ετσι η νέα τεχνική η οποία έχει ήδη πατενταριστεί από τους δημιουργούς της με επικεφαλής τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης Εμίλιο Γκόμεζ-Γκονζάλες, εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί πολύτιμη σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη κατάλληλων υποδομών.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πρότζεκτ που ονομάζεται C-CLEAN Project συμμετέχουν περισσότεροι από 30 ερευνητές από 11 ισπανικά ινστιτούτα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συμμετέχουν επίσης τρεις εταιρείες.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Τα περισσότερα ανεμβολίαστα παιδιά δεν αναπτύσσουν αντισώματα αν προσβληθούνΥγεία

Τα περισσότερα παιδιά δεν αναπτύσσουν αντισώματα μετά την ανάρρωσή τους από Covid-19, δείχνουν δύο νέες μελέτες, οι οποίες όμως αδυνατούν να εξηγήσουν το περίεργο φαινόμενο. Δεδομέ...

Σακχαρώδης διαβήτης: Έως και διπλάσια πιθανότητα να καταλήξουν όσοι νοσηλεύονται βαριά με κορωνοϊόΥγεία

Θέματα σχετικά με τον ζαχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία σε ασθενείς με Covid-19 ανέλυσαν οι ειδικοί στο συνέδριο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πανδημία. Όπως τόνισε ο καθηγητή...

Η κατανάλωση πολλών λαχανικών δεν μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, δείχνει μελέτηΥγεία

Η συχνή κατανάλωση λαχανικών θεωρείται σημαντική για μία ισορροπημένη διατροφή και για την αποφυγή διαφόρων ασθενειών. Μπορεί, όμως, πράγματι, να μειώσει και τον κίνδυνο καρδιαγγει...

Κορωνοϊός: Φως στον «ένοχο» μηχανισμό των θρομβώσεων – Ο ρόλος των «κακών» αντισωμάτωνΥγεία

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Michigan Medicine) και του Εθνικού Ινστιτούτου για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι «κακ...