ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορvωνοϊός: Ποιες μάσκες προστατεύουν περισσότερο – Τι δείχνει νέα μελέτη στις ΗΠΑ

Η χρήση οποιουδήποτε είδους προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους συνδέεται με σημαντικά αυξημένη προστασία από τον κορoναϊό, με τις υψηλής ποιότητας μάσκες N95 και KN95 να προσφέρουν την υψηλότερη ασφάλεια ενάντια στη μόλυνση, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC).

Στους εσωτερικούς χώρους, οι χειρουργικές μάσκες μειώνουν κατά 66% τις πιθανότητές μας να μολυνθούμε από τον ιό, όπως εκτιμά το CDC. Οι πιθανότητες όμως μειώνονται κατά 83% με τη χρήση μασκών N95 και ΚΝ95, οι οποίες εφαρμόζουν σφιχτά στο πρόσωπο και χρησιμοποιούνται συχνά από τους υγειονομικούς υπαλλήλους, αναφέρει η αμερικανική υγειονομική υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση υφασμάτινης μάσκας φάνηκε να μειώνει κατά 56% τις πιθανότητες να διαγνωστούμε θετικοί στον ιό, ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν έχουν μεγάλη στατιστική αξία.

«Τα στοιχεία αυτά από τον πραγματικό κόσμο υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας ή αναπνευστήρων προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από κοροναϊό (όταν βρισκόμαστε) σε δημόσιους χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους, όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι» αναφέρει το CDC στην εβδομαδιαία του έκθεση για τα στοιχεία Νοσηρότητας και Θνησιμότητας.

Αμφιλεγόμενο ζήτημα οι μάσκες

Σύμφωνα με την Washington Post, η χρήση μάσκας έχει υπάρξει αμφιλεγόμενο ζήτημα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν στους πολίτες να μην αγοράσουν μάσκες, καθώς -όπως ανέφεραν- εκείνο τον καιρό έπρεπε να φυλαχθούν για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, άλλαξε γρήγορα γραμμή πλεύσης σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας ως μέσο προστασίας απέναντι στον αερογενώς μεταδιδόμενο ιό, και παρότρυνε τους πάντες να φορούν προστατευτικά προσώπου.

Η συζήτηση σχετικά το αν πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, όπως και για το ποιος μπορεί να το αποφασίσει αυτό και σε ποιες συνθήκες, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που λένε ότι η χρήση μάσκας δεν αποδίδει» σημειώνει η Λίνσι Μαρ, ειδική στους ιούς που μεταδίδονται μέσω του αέρα, η οποία ωστόσο δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. Ανέφερε ότι η έκθεση του CDC στηρίζει περαιτέρω τη χρήση μάσκας, παρέχοντας μάλιστα επιπλέον στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο.

Επιπλέον, ο Χοσέ Λουίς Χιμένες, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη, ανέφερε σε e-mail ότι «παρέχει ακόμη περισσότερες αποδείξεις για όλα όσα γνωρίζουμε ήδη: Πρόκειται για έναν ιό που μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα και για τον λόγο αυτό έχουμε μια πανδημία που ευδοκιμεί σε εσωτερικούς χώρους. Η χρήση μάσκας στους χώρους αυτούς μειώνει τη μεταδοτικότητα, με την προστατευτική επίδραση να αυξάνεται ανάλογα με το πόσο υψηλή είναι η ποιότητα της μάσκας και πόσο καλά εφαρμόζει».

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια από τις 18 Φεβρουαρίου έως την 1η Δεκεμβρίου του 2021 – προτού βρεθούν οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με το κύμα της «Όμικρον».

Οι ερευνητές μελέτησαν 652 άτομα, τα οποία είχαν πρόσφατα βρεθεί θετικοί στον ιό και τους συνέκριναν με 1.176 άτομα που είχαν βρεθεί αρνητικά. Όλοι τους ρωτήθηκαν εάν είχαν βρεθεί σε καταστήματα, εκκλησίες, σχολεία, εστιατόρια ή σε άλλους εσωτερικούς χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, στις 14 ημέρες που προηγήθηκαν του θετικού τεστ.  Ρωτήθηκαν επίσης εάν χρησιμοποιούσαν μάσκες και αν ναι, πόσο συχνά.

Επιπλέον, η σύγκριση των συμμετεχόντων έγινε μεταξύ άλλων με κριτήριο το καθεστώς εμβολιασμού τους.

Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της έρευνας, οι 534 από τους συμμετέχοντες ερωτήθηκαν τι είδους μάσκας φορούσαν. Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι το να βασίζονται στη μνήμη των συμμετεχόντων ενδεχομένως να περιορίζει την αξιοπιστία των ευρημάτων της μελέτης, αν και φρόντισαν να ελαχιστοποιήσουν αυτό το ρίσκο. Επιπλέον, δεν έλαβαν υπόψη τα άλλα μέτρα προστασίας που μπορεί να έλαβαν οι συμμετέχοντες, όπως η τήρηση αποστάσεων.

Παρ’ όλα αυτά, τα οφέλη της χρήσης μάσκας αποδείχθηκαν σημαντικά. Ενίσχυσαν περαιτέρω τα στοιχεία – τόσο τα εργαστηριακά όσο και εκείνα από τον πραγματικό κόσμο – που δείχνουν ότι οι μάσκες αποτελούν ένα αποτελεσματικό μέσο θωράκισης απέναντι στον κοροναϊό.

«Όπως φαίνεται, εάν κάποιος προσέχει και φοράει πάντα μια καλής ποιότητας μάσκα, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να βρεθεί θετικός στην Covid-19» σημειώνει η Μαρ.

Διαβάστε επίσης

Η κατανάλωση πολλών λαχανικών δεν μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, δείχνει μελέτηΥγεία

Η συχνή κατανάλωση λαχανικών θεωρείται σημαντική για μία ισορροπημένη διατροφή και για την αποφυγή διαφόρων ασθενειών. Μπορεί, όμως, πράγματι, να μειώσει και τον κίνδυνο καρδιαγγει...

Κορωνοϊός: Φως στον «ένοχο» μηχανισμό των θρομβώσεων – Ο ρόλος των «κακών» αντισωμάτωνΥγεία

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Michigan Medicine) και του Εθνικού Ινστιτούτου για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι «κακ...

Υπό ανάπτυξη τεστ DNA που μπορεί να ανιχνεύσει ταυτόχρονα πολλές νευρολογικές παθήσειςΥγεία

  Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα γενετικό τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει διάφορες αρκετά κοινές νευρολογικές παθήσεις, τερματίζοντας έτσι τη σημερινή «διαγ...

Κορωνοϊός: Πλησιάζουμε σε ένα σημείο που οι περιορισμοί θα ανήκουν στο παρελθόν – Τι είπε ο Φάουτσι για την πορεία της πανδημίαςΥγεία

Συγκρατημένα αισιόδοξος φάνηκε ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι για την πορεία της πανδημίας κοροναϊού καθώς εκτιμά ότι ένας συνδυασμός εμβολίων, θεραπειών και προηγούμενης...

Αλλαγές που παραπέμπουν σε Αλτσχάιμερ ανιχνεύονται σε βαριά ασθενείς του κορωνοϊούΥγεία

Οι εγκέφαλοι ασθενών που πέθαναν από Covid-19 παρουσιάζουν συσσώρευση παθολογικών πρωτεϊνών που συνήθως παρατηρείται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, διαπιστώνουν νέες μελέτες, οι οποίες δ...