ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Όμικρον – Νέες μελέτες δείχνουν να εξηγούν γιατί προκαλεί πιο ήπια νόσο

Η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού τείνει να προκαλεί ηπιότερη νόσο επειδή η λοίμωξη περιορίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν εισχωρεί βαθιά στους πνεύμονες, δείχνουν οι τελευταίες μελέτες.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι η Όμικρον μολύνει το ανώτερο τμήμα του σώματος. Σε αντίθεση με τις άλλες παραλλαγές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή πνευμονία» δήλωσε την Τρίτη ο Αμπντί Μαχαμούντ, διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πρόκειται για «καλά νέα», επισήμανε.

Δεδομένα από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι η Όμικρον είναι έως και 80% λιγότερο πιθανό από τη Δέλτα να οδηγήσει στο νοσοκομείο, όμως το γιατί συμβαίνει αυτό παρέμενε ως τώρα ασαφές.

Μια πληθώρα νέων μελετών σε πειραματόζωα και ανθρώπινους ιστούς υποδεικνύει τώρα ότι η μειωμένη παθογένεια της Όμικρον σχετίζεται με τις ανατομικές προτιμήσεις της νέας παραλλαγής.

Σε ποντίκια και σε χάμστερ, η Όμικρον προκαλεί λιγότερες βλάβες στους πνεύμονες συγκριτικά με προηγούμενα στελέχη του πανδημικού κοροναϊού, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μεγάλη ομάδα ιαπώνων και αμερικανών ερευνητών. Τα συμπτώματα της Όμικρον ήταν γενικά ηπιότερα και η λοίμωξη περιοριζόταν κυρίως στη μύτη, το λαιμό και την τραχεία.

Η μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση. Βρίσκεται ωστόσο σε συμφωνία με άλλες αδημοσίευτες έρευνες σε ποντίκια και χάμστερ, όπως αυτή, αυτή και αυτή.

«Η εικόνα που σχηματίζεται είναι πως πρόκειται για ασθένεια που εκδηλώνεται κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα» δήλωσε στους New York Times o Ρόλαντ Έλις, υπολογιστικός βιολόγος στο Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη αδημοσίευτη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η οποία έδειξε ότι η Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό των πνευμόνων 10 φορές πιο αργά από το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Τα πειράματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα ανθρώπινων πνευμόνων, έδειξαν επίσης ότι, συγκριτικά με την παραλλαγή Δέλτα, η Όμικρον πολλαπλασιάζεται 70 φορές πιο γρήγορα στους βρόγχους, τους αεροφόρους σωλήνες που οδηγούν από την τραχεία στους πνεύμονες.

Σύμφωνα δε με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο λόγος που η Όμικρον δεν πολλαπλασιάζεται έντονα στο κατώτερο αναπνευστικό ίσως είναι ότι έχει μειωμένη ικανότητα πρόσδεσης στην πρωτεΐνη TMPRSS2 που υπάρχει σε πολλά από τα κύτταρα των πνευμόνων.

Εφόσον επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους, τα ευρήματα δείχνουν να εξηγούν γιατί η Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ίσως η προτίμηση που δείχνει η Όμικρον στο ανώτερο αναπνευστικό να είναι η εξήγηση και για την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής, αφού αυξάνεται, τουλάχιστον δυνητικά, ο αριθμός των ιικών σωματιδίων που εκπνέει ο ασθενής.

Αυτό πάντως παραμένει ανεπιβεβαίωτο, καθώς η υψηλή μεταδοτικότητα μπορεί να οφείλεται σε άλλα χαρακτηριστικά του ιού, όπως για παράδειγμα το πόσο επιζεί στον αέρα.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΥγεία

Το να νοσεί κάποιος με κοροναϊό και να μην το αντιληφθεί είναι κάτι αρκετά διαδεδομένο. Ήπια ή καθόλου συμπτώματα συνοδεύουν αρκετές φορές τη νόσηση με αποτέλεσμα κάποιος να είναι ...

image descriptionΥγεία

Να μην μετατοπίζουμε τη συζήτηση στην κάθε μετάλλαξη που προκύπτει και να μη ρίχνουμε το βάρος σε αυτή ζήτησε ο Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γερο...

image descriptionΥγεία

Την άποψη ότι η Όμικρον, είναι «στην ουσία ένας καινούριος ιός», εξέφρασε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρ...

image descriptionΥγεία

Η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον μάλλον οφείλεται στην ικανότητά της να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρει ο εμβολιασμός, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη στη Δανία, η οποία έδειξε ότι η ν...

image descriptionΥγεία

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλούν οι δύο παραλλαγές που δημιούργησε ο κοροναϊός. Σε τι διαφέρουν από τα συμπτώματα που θεωρούνται ως τα κύρια της COVID-19. Τι πρέπει...

image descriptionΥγεία

Επιστήμονες του Κοινού Κέντρων Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξαν γρήγορα μια μοριακή μέθοδο ανίχνευσης ειδικά για τη νέα παραλλαγή Όμικρον του ...

image descriptionΥγεία

Απειλεί να αλλάξει το πρόσωπο της επιδημίας της Covid-19. Εναν σχεδόν μήνα μετά την ανίχνευσή της, η παραλλαγή Ομικρον εμφανίζεται μεταδοτικότερη και φαίνεται ότι διαφεύγει εν μέρε...