ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Όμικρον – Έως και 4 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα στους εμβολιασμένους

Η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον μάλλον οφείλεται στην ικανότητά της να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρει ο εμβολιασμός, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη στη Δανία, η οποία έδειξε ότι η νέα παραλλαγή είναι έως και 3,7 φορές πιο πιθανό να προσβάλλει εμβολιασμένα άτομα από ό,τι η Δέλτα.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη διαφυγή από την ανοσία, παρά σε εγγενή αύξηση της μεταδοτικότητας» γράφουν οι συντάκτες της μελέτης, η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Ορολογικού Ινστιτούτου της Δανίας εξέτασαν δεδομένα ιχνηλάτησης για κρούσματα κοροναϊού σε σχεδόν 12.000 νοικοκυριά της Δανίας, από τα οποία τα 2.225 αφορούσαν οικογένειες με κρούσμα Όμικρον.

Η ανάλυση ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε διπλά εμβολιασμένα μέλη της ίδιας οικογένειας είναι περίπου 2,6 φορές υψηλότερος με την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα.

Στα άτομα που είχαν λάβει αναμνηστική δόση, ο κίνδυνος να προσβληθούν από την Όμικρον ήταν 3,7 φορές πιθανότερο σε σχέση με τη Δέλτα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης. Τα νούμερα αυτά απλώς δείχνουν ότι η τρίτη δόση προσφέρει μικρότερη προστασία από την νέα παραλλαγή σε σχέση με τη Δέλτα.

Συγκεκριμένα, στις οικογένειες με κρούσματα Όμικρον τα άτομα που είχαν λάβει αναμνηστική δόση ήταν 56% λιγότερο πιθανό να προσβληθούν, σε σχέση με όσους είχαν λάβει μόνο τις δύο πρώτες δόσεις.

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία του αναμνηστικού εμβολιασμού, λένε οι ερευνητές.

Ωστόσο η ανάλυση οδήγησε και σε ένα άλλο σημαντικό εύρημα: ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής μετάδοσης μεταξύ ανεμβολίαστων ήταν σχεδόν ίδιος στις περιπτώσεις της Όμικρον και της Δέλτα.

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Όμικρον δεν είναι εγγενώς πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά εξαπλώνεται γρήγορα ακριβώς επειδή προσβάλλει και τους εμβολιασμένους.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΥγεία

Για την πιθανότητα να χρειαστεί τέταρτη ενισχυτική δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, καθώς όπως είπε «η αποτελεσματικότητα ...

image descriptionΥγεία

Το να νοσεί κάποιος με κοροναϊό και να μην το αντιληφθεί είναι κάτι αρκετά διαδεδομένο. Ήπια ή καθόλου συμπτώματα συνοδεύουν αρκετές φορές τη νόσηση με αποτέλεσμα κάποιος να είναι ...

image descriptionΥγεία

Να μην μετατοπίζουμε τη συζήτηση στην κάθε μετάλλαξη που προκύπτει και να μη ρίχνουμε το βάρος σε αυτή ζήτησε ο Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γερο...

image descriptionΥγεία

Η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού τείνει να προκαλεί ηπιότερη νόσο επειδή η λοίμωξη περιορίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν εισχωρεί βαθιά στους πνεύμονες, δείχνουν ο...

image descriptionΥγεία

Την άποψη ότι η Όμικρον, είναι «στην ουσία ένας καινούριος ιός», εξέφρασε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρ...

image descriptionΥγεία

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλούν οι δύο παραλλαγές που δημιούργησε ο κοροναϊός. Σε τι διαφέρουν από τα συμπτώματα που θεωρούνται ως τα κύρια της COVID-19. Τι πρέπει...