ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτά είναι τα 2 σχήματα μονοκλωνικών αντισωμάτων που ενέκρινε ο ΕΜΑ: Πώς λειτουργούν, τι ποσοστά επιτυχίας έχουν

Το «πράσινο φως» για τη χρήση δυο θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα σε ασθενείς με κορωνοϊό έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Πρόκειται για την πρώτη άδεια που δίνει ο EMA μονοκλωνικά αντισώματα και την πρώτη θεραπεία που εγκρίνει μετά το remdesivir. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση τα μονοκλωνικά αντισώματα που εγκρίνει για τον κορωνοϊό ο ΕΜΑ είναι τα σχήματα Ronapreve (casirivimab/imdevimab) και Regkirona (regdanvimab).


Για ποιους συστήνονται τα μονοκλωνικά αντισώματα

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων επισημαίνει ότι η χρήση του Ronapreve συστήνεται για τη θεραπεία της Covid-19 σε ενήλικους και εφήβους, από 12 ετών και άνω και με βάρος τουλάχιστον 40 κιλά, οι οποίοι δεν χρειάζονται οξυγόνο και είναι σε ομάδα υψηλού ρίσκου για σοβαρή νόσηση. Το Ronapreve σχεδιάστηκε από τη Roche.

Σε ό,τι αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα με το σχήμα Regkirona, η επιτροπή συστήνει τη χρήση του σε ενήλικες με Covid-19 που δεν χρειάζονται οξυγόνο και είναι αυξημένου ρίσκου για σοβαρή νόσηση. Η εταιρεία που υπέβαλε την αίτηση για την έγκριση του Regkirona είναι η Celltrion Healthcare.


Μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο ΕΜΑ εξηγεί ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί να προσκολλώνται σε ένα συγκεκριμένο στόχο, που σε αυτή την περίπτωση είναι η πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, με την οποία ο ιός εισχωρεί στα ανθρώπινα κύτταρα.

Από τα δεδομένα που μελέτησε ο ΕΜΑ προκύπτει ότι οι θεραπείες με τα Ronapreve και Regkirona «μειώνουν σημαντικά το κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με Covid-19». Άλλη έρευνα έδειξε ότι το Ronapreve μπορεί να αποτρέψει πλήρως τη νόσηση ατόμου που έχει προσβληθεί με κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, στη πρώτη έρευνα μόνο 11 από τους 1.192 ασθενείς -δηλαδή το 0,9%- που έλαβαν το Ronapreve εισήχθησαν σε νοσοκομείο ή πέθαναν. Στην ομάδα που πήρε το placebo το ποσοστό ήταν 3,4%. Άλλη έρευνα έδειξε ότι με το Ronapreve αποτρέπεται η μόλυνση από άτομο που νοσεί στο ίδιο σπίτι. Με το Ronapreve διαγνώστηκαν θετικοί 29 από τους 100 που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Από την ομάδα που δεν έλαβε τα μονοκλωνικά αντισώματα το 42,3% τελικά κόλλησε (44 από τους 104).

Η βασική μελέτη για το Regkirona φανέρωσε ότι μεταξύ αυτών που έλαβαν τα μονοκλωνικά αντισώματα μόνο το 3,1% νοσηλεύτηκε, χρειάστηκε οξυγόνο ή πέθανε (14 άτομα από 446). Στην ομάδα που έλαβε το placebo το ποσοστό ήταν 11,1%.

Διαβάστε επίσης

Προειδοποίηση για μεγάλη έξαρση της πανδημίας - Λάβετε επειγόντως μέτρα, λέει το ECDCΥγεία

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη-μέλη της EE να λάβουν «επειγόντως» μέτρα για την αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη και τον κίνδυνο «πολ...

Τρίτη δόση εμβολίου – To ECDC αναθεωρεί τις συστάσεις, προτείνει ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικεςΥγεία

Επικαλούμενο νέα στοιχεία από το Ισραήλ και τη Βρετανία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων αναθεωρεί τη σύσταση για τις αναμνηστικές δόσεις και τις προτείνει πλέον για όλους τ...

Κοροναϊός – Μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εφήβους δείχνει μελέτη της PfizerΥγεία

Το εμβόλιό της Pfizer κατά του κοροναϊούπροσέφερε ισχυρή μακροπρόθεσμη προστασία κατά του ιού, σε μια μελέτη τελευταίου σταδίου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εφήβων ηλικίας από 12 έω...

Μόσιαλος – Πόσες πιθανότητες έχουν να κολλήσουν και να νοσηλευτούν όσοι έκαναν την τρίτη δόσηΥγεία

Στη σημασία της αύξησης του εμβολιασμού έναντι του κοροναϊού στους πολίτες άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economic...

Pfizer – Πράσινο φώς για χρήση πατέντας χαπιού κατά του κοροναϊού για παραγωγή γενοσήμου σε 95 χώρεςΥγεία

Η Pfizer, κατέληξε σε συμφωνία αδειοδότησης που θα επιτρέψει σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες, να παράγουν γενόσημα του χαπιού κατά της Covid19 σε φθηνές εκδόσεις σε 95 χώρες, ώστε να ε...