ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμβόλιο Pfizer: Πιθανός κίνδυνος οιδήματος σε χρήστες ενέσιμων θεραπειών προσώπου

Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε ενέσιμες θεραπείες προσώπου με τα λεγόμενα φίλερ ίσως αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο να εμφανίσουν πρήξιμο στο πρόσωπο μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA αναφέρει ότι το φυλλάδιο οδηγιών του εμβολίου θα πρέπει να ενημερωθεί με νέα προειδοποίηση, τονίζει όμως ότι τα οφέλη του εμβολιασμού συνεχίζουν να υπερσταθμίζουν τον κίνδυνο.

Η σχέση των ενέσιμων θεραπειών με την εμφάνιση οιδήματος στο πρόσωπο δεν είναι αποδεδειγμένη, φαίνεται όμως πιθανή σύμφωνα με τις αναφορές που έχει δεχθεί ο οργανισμός.

Οι εν λόγω θεραπείες χρησιμοποιούνται για το γέμισμα ρυτίδων ή την αύξηση του πάχους των χειλιών. Περιέχουν ουσίες σαν τζελ που συνήθως απορροφούνται σταδιακά από τον οργανισμό, όπως για παράδειγμα το υαλουρονικό οξύ.

Έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ακόμα, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι ερευνά αν υπάρχει σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με κρούσματα του σπάνιου νευρολογικού συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ.

Πρόκειται για διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα και προκαλεί πόνο, μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στη βάδιση.

Το σύνδρομο, διευκρινίζει ο ΕΜΑ, είχε αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια κατά τη διαδικασία αδειοδότησης του εμβολίου της Astra.

Συστάσεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΜΑ αναφέρει ακόμα ότι το φυλλάδιο οδηγιών του εμβολίου της Janssen, θυγατρικής της Johnson & Johnson, θα ενημερωθεί ώστε να συνιστά τους γιατρούς να παρακολουθούν τους λήπτες που εμφανίζουν θρομβοπενία (χαμηλά αιμοπετάλια) για τυχόν εμφάνιση θρόμων.

Το φυλλάδιο είχε ήδη ενημερωθεί ώστε να προειδοποιεί για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων σε συνδυασμό με θρομβοπενία, μια σπάνια αλλά σοβαρή διαταραχή που έχει αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια και του εμβολίου της Astra.

 

Διαβάστε επίσης

Οι πολλές ώρες δουλειάς μας σκοτώνουν - Έρευνα του ΠΟΥ για τους κινδύνους στην υγείαΥγεία

  Αύξηση κατά 30% των θανάτων λόγω αυξημένων ωρών εργασίας. Από πόσες ώρες και πάνω, ρισκάρουμε την υγεία μας.   Περισσότερες από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο...

«Βόμβα» από κορυφαίους επιστήμονες: Βιώσιμες οι θεωρίες περί απελευθέρωσης του κοροναϊού από εργαστήριοΥγεία

«Θεωρίες περί τυχαίας απελευθέρωσης του ιού από εργαστήριο ή περί ιού που μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα παραμένουν αμφότερες βιώσιμες»   Η προέλευση του νέου κοροναϊού εξακολο...

Κορονοϊός: Λοίμωξη σε εμβολιασμένους υγειονομικούς με το εμβόλιο της Pfizer - Τι δείχνει νέα μελέτηΥγεία

Το εμβόλιο BNT162b2 της Pfizer/BioNTech έχει λάβει επείγουσα έγκριση για χορήγηση με βάση τα αποτελέσματα κλινικών μελετών που έδειξαν την προστασία που προσφέρει απέναντι στη συμπ...

Εμβόλιο Pfizer: Η μεγαλύτερη μελέτη σε πραγματικές συνθήκες - Πάνω από 95% η αποτελεσματικότητα - Πότε μειώνεταιΥγεία

Αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 95% κατά του κορονοϊού είναι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μ...

ΠΟΥ: Αποφύγετε το αλάτι – Τι ισχύει για πατατάκια, πίτες, γλυκά και επεξεργασμένο κρέαςΥγεία

  Νέες οδηγίες για τον περιορισμό του νατρίου στις τροφές, εξέδωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας πως η υπερβολική περιεκτικότητα αλατιού σε τρόφιμα και ποτ...

Εμβόλια AstraZeneca και Pfizer: Στο 87% η αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση - Τι έδειξε έρευναΥγεία

Αποτελεσματικότητα 86,6% μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, εμφάνισαν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, σύμφωνα με δεδομένα από μελέτε...