ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

«Βόμβα» από τον επικεφαλής εμβολίων EMA: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Νέα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca αποκαλύπτει ο ΕΜΑ. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και των θρόμβων αίματος.

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

«Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς προκαλείται» συμπλήρωσε ο Καβαλέρι, προσθέτοντας ότι ο σύνδεσμος αυτός του εμβολίου με τις θρομβώσεις, θα επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής κάνουν το γύρω του κόσμου και αναμένεται τις επόμενες ώρες, όπως προανήγγειλε και ο ίδιος να δρομολογηθούν ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των εμβολίων.

Ένα επεισόδιο θρόμβωσης σε 346.000 εμβολιασμούς με δόση της AstraZeneca στην Ελλάδα

Για το εμβόλιο της Astrazeneca και τη θρόμβωση μίλησε η Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου υγείας, τονίζοντας πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το ζήτημα και αξιολογεί συνεχώς τα νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα.

"Τον τελευταίο μήνα απασχολεί ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο η σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με ένα ιδιαίτερα σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση και θρομβοπενία (Σύνδρομο προθρομβωτικής θρομβοπενίας ανοσολογικής παθολογίας). Το σπάνιο σύνδρομο φαίνεται πως πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών", είπε χαρακτηριστικά.

"Οι περιπτώσεις που αναφέρονται χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης", είπε.

Και συνέχισε: "Στην Ελλάδα 346.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι ένα από τα πρώτα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο σύνολο.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΥγεία

Σίγουρα θα σας έχει τύχει αρκετές φορές να μπείτε σε ένα δωμάτιο και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε ιδέα τι κάνετε εκεί. Με το που περάσατε την πόρτα ξεχάσατε το λόγο που πήγατ...

image descriptionΥγεία

H συμβουλευτική επιτροπή του Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ ανάστειλε προσωρινά την χρήση του εμβολίου της Johnson Johnson μετά την αναφορά έξι περιπτώσεων (όλες γυναίκες) που εμφάνισαν...

image descriptionΥγεία

Πώς επηρέασε η πανδημία τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο κάπνισμα; Πόσα ξέρουν, πραγματικά, οι καπνιστές για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου; Πώς επηρεάζεται η κοινωνική ζωή κ...

image descriptionΥγεία

Τα συμπεράσματα από το πόρισμα για την προέλευση του κορονοϊού, που προέκυψε από την κοινή έρευνα των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Κινέζων συναδέλφων τους, ...