ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ελαιόλαδο το «χρυσάφι» της ελληνικής γης

Τα τελευταία αποτελέσματα της πενταετούς έρευνας σχετικά με τα οπωροφόρα δέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δείχνουν ότι η έκταση που καλλιεργείται με ελαιόδεντρα στην ΕΕ ανήλθε σε περίπου 46 εκατομμύρια στρέμματα το 2018. Οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ είχαν ελιές που υπερέβησαν το όριο των 10.000 στρεμμάτων. Η Ισπανία (55%) και η Ιταλία (23%) αντιπροσώπευαν πάνω από τα τρία τέταρτα της συνολικής έκτασης της ΕΕ με ελαιόδεντρα, ακολουθεί η Ελλάδα (15%) και η Πορτογαλία (7%). Τα τέσσερα άλλα κράτη μέλη παραγωγής ελαιοκάρπου που καλύπτονται από την έρευνα (Γαλλία, Κροατία, Κύπρος και Σλοβενία) αντιπροσώπευαν μαζί το 1% της συνολικής έκτασης της ελιάς της ΕΕ.

Το σύνολο του ελληνικού ελαιώνα εκτιμάται ότι ξεπερνάει σήμερα τα 132.000.000 ελαιόδεντρα με μέσο όρο παραγωγής, τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των 250.000-300.000 τόνων ελαιολάδου. Ειδικοί στην ελαιοκομία, πανεπιστημιακοί ερευνητές, μελετητές των ελληνικών γενοτύπων ελιάς, γεωπόνοι, παραγωγοί, τυποποιητές και εξαγωγείς ελαιολάδου που μίλησαν στο πλαίσιο της έρευνας του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων επισήμαναν ότι για κάθε μια ρίζα ελιάς που φυτεύεται σήμερα, ένα παραγωγικό δέντρο εγκαταλείπεται ή χάνεται από την ελληνική καλλιέργεια. Στο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα της Θέρμης Θεσσαλονίκης φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου φύτεψαν πρόπερσι έναν γραμμικό ελαιώνα 12 στρεμμάτων με ποικιλίες της ελληνικής «Κορωνέικης» και της ισπανικής Arbeguina και σε λίγο καιρό αναμένουν να δώσουν καίριες απαντήσεις για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής ελαιοκομίας.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

«Aναβίωσε» η εποχή του Μίνωα και του Ερωτόκριτου στο 7ο φεστιβάλ κρητικής κουζίναςΓεύση

Με φόντο τη λαϊκή παράδοση, τις παλιές συνταγές της γιαγιάς, της μινωικής Κρήτης και του Ερωτόκριτου, πλημμύρισε από αρώματα, χρώματα και γεύσεις το Διεθνές εκθεσιακό κέντρο Κρήτης...

Οι Γλυκές Αλχημείες στην ΑίγιναSM TUBE

Αφορμή για ταξίδι δίνει στον αγαπημένο μας ζαχαροπλάστη το αιγινίτικο φιστίκι. Ο Στέλιος και η ομάδα του παίρνουν το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά και συναντούν τους ανθρώπους πο...

ΤΣΟΥΡΕΚΙΓεύση

Φέτος το Πάσχα θα σας δώσω μια εύκολη συνταγή για τσουρέκι χωρίς μαχλέπι και μαστίχα, αλλά με πορτοκάλι. Τώρα, όσοι το θέλετε παραδοσιακό δεν έχετε παρά να προσθέσετε από 1/2 κουτα...

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙΓεύση

Έρχεται η Σαρακοστή! Τι να κάνουμε... θα τηρήσουμε το έθιμο. Έτσι, σε αυτό το τεύχος σάς προτείνω νηστίσιμα μπισκότα, για να έχετε κάτι να τσιμπήσετε όλες τις ώρες. Υλικα • 150 γρ....

Askeli Restaurant: Η Μεσόγειος στο πιάτο…ΠΟΡΟΣ

Στο κοσµοπολίτικο Ασκέλι στον Πόρο, η αύρα της θάλασσας σε προκαλεί να ζήσεις το κάθε λεπτό ξεχωριστά. Να ικανοποιήσεις όλες σου τις αισθήσεις.Να αρπάξεις αχόρταγα οτιδήποτε σου πρ...

Μπατόν ΣαλέΓεύση

Πέρασαν 3,5 χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές, όπου κάποιοι από εσάς θυμούνται ακόμη τα μπισκότα τυριού με 3 υλικά που σας είχα δώσει, αφού τα φτιάχνετε μέχρι και σήμερα. Εκτάκτω...

ΚΕϊΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣΓεύση

Φέτος, για τη Σαρακοστή, η συνταγή μας θα είναι ένα υπέροχο κέικ σοκολάτας, έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε τους σοκολατομανείς, μιας και πέρυσι είχαμε βάλει το αντίστοιχο κέικ με πορτ...

Κέικ καρότου (Carrot Cake)Γεύση

Ζεστός μήνας ο Αύγουστος, τρώμε ελαφρά, αλλά πάντα θέλουμε και λίγο κέικ με τον απογευματινό καφέ μας. Γι’ αυτό προτείνω ένα αυθεντικό εγγλέζικο, ανάλαφρο και αέρινο κέικ καρότου χ...