ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ηφαίστειο που ξυπνά...

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το ηφαίστειο των Μεθάνων, επαναφέρει στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα της τουριστικής αξιοποίησης του.

Κείμενο Μπάμπης Κανατσίδης - Φωτογραφίες Tobias Schorr


Η αίσθηση που προκάλεσε η είδηση για την τοποθέτηση σεισμολογικών σταθμών, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για πρώτη φορά στο ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για τους κατοίκους των Μεθάνων και της ευρύτερης περιοχής του Σαρωνικού.


Στα τέλη Φλεβάρη, ανακοινώθηκε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα τοποθετήσει στην περιοχήτρεις μη μόνιμους σεισμολογικούς σταθμούς, που στην πορεία θα αντικατασταθούν με μόνιμους, προκειμένου να μελετήσουν τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.


Οι κάτοικοι των Μεθάνων, της Τροιζηνίας και των γειτονικών νησιών, γνωρίζουν από πρώτο χέρι την έντονη σεισμική δραστηριότητα που προκαλείται από το ηφαίστειο της περιοχής, ενώ και η επιστημονική κοινότητα πριν τρία χρόνια, σε συνεργασία με το Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων και την Περιφέρεια Αττικής, ανέδειξε το ηφαίστειο, μέσα από ένα διεθνές Γεω- Ηφαιστειολογικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στη λουτρόπολη των Μεθάνων.


Τότε, η καθηγήτρια Γεωλογίας Παρασκευή Νομικού είχε μιλήσει για την μετανάστευση του ηφαιστειακού τόξου, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Παυσανία, για τους 30 κρατήρες των Μεθάνων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στο ενεργό ρήγμα Β.Α. του Πόρου. «Όλη η περιοχή των ηφαιστείων εξαρτάται από αυτά τα ρήγματα, τα οποία δομούν τον χώρο τριγύρω μας. Άρα αυτά τα ρήγματα, θα πρέπει να τα γνωρίζουμε και να τα μελετάμε» είχε δηλώσει. Σύμφωνα με την κ. Νομικού, καταγράφονται κάθε χρόνο εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις στην θαλάσσια περιοχή του Πόρου, της Αίγινας και των Μεθάνων.


Το επιστημονικό ενδιαφέρον για το ηφαίστειο και την ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώθηκε με τη δημοσίευση σχετικού άρθρου στο παγκόσμιου κύρους επιστημονικό περιοδικό PLOSOne από ομάδα Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων που συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο IKYDA2016 κατά το οποίο οι ερευνητικές αποστολές στην θαλάσσια περιοχή των Μεθάνων στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Πανεπιστήμιο της Βρέμης, είχαν στόχο να μελετήσουν τις επιπτώσεις της οξίνισης των ωκεανών, σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς, σε ένα μοναδικό εργαστήριο φυσικής προσομοίωσης της κλιματικής αλλαγής, που συνδυάζει την ενεργειακή ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις φυσικές υποθαλάσσιες διαφυγές αερίου διοξειδίου του άνθρακα.


Παράλληλα όμως με την επιστημονική έρευνα του ενεργού ηφαιστείου, το Συνέδριο των Μεθάνων είχε αναδείξει και την αναγκαιότητα της τουριστικής αξιοποίησης του και της επιρεαζόμενης, από αυτό, περιοχής. Σε αντίθεση με τις εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, δεν έχουν σημειωθεί ανάλογα, αξιόλογα βήματα στο πεδίο της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.


Τα σχέδια για την ανάδειξη του γεωλογικού, περιπατητικού και περιβαλλοντολογικού τουρισμούπαραμένουν στα συρτάρια των αρμοδίων, όπως επίσης και το θέμα της αναγνώρισης, πιστοποίησης και λειτουργίας των ιαματικών των Μεθάνων, πάνω στις οποίες στηριζόταν η τοπική οικονομία κατά το παρελθόν.

Το... ηφαίστειο που ξυπνά, μπορεί να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, ωστόσο παραμένει ακόμη ανενεργό στην ατζέντα και τη συνείδηση των φυσιολατρών τουριστών. Παρ' όλα αυτά, η αναξιοποίητη αυτή περιοχή, συνεχίζει να προκαλεί δέος σε όσους την επισκέπτονται, χαρίζοντας στους απαιτητικούς μια μοναδική εμπειρία σε ένα σπάνιας ομορφιάς, φυσικό περιβάλλον. 

Διαβάστε επίσης

Οι εκδρομές της μνήμηςΕπιλεγμένα Άρθρα

Ο μήνας Μάης φέρνει μια περίεργη νοσταλγία. Νιώθεις ότι μπορείς να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο. Της Βιβής Σκούρτη     Η Πρωτομαγιά επίσημα είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Παγκόσμια...

Επιτέλους… φως στον ΝαόΕπιλεγμένα Άρθρα

Μετά από 30 χρόνια κυοφορίας (!), ο ηλεκτροφωτισμός του Αρχαίου Ναού της Αίγινας δρομολογείται από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού. Της Σίλας Αλεξίου   Στο... φως, 2.500...

Ο Άγιος Νικόλαος ο θαλασσινός – Μια εκκλησία πολλές ιστορίεςΕπιλεγμένα Άρθρα

Του Γ. Μπήτρου – Ο Άγιος Νικόλαος στο λιμάνι δεν είναι απλά μια από τις πολλές εκκλησίες του νησιού που είναι αφιερωμένες στον Άγιο των ναυτικών αλλά σύμφωνα με περιηγητές προηγούμ...