ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι πρωτεργάτες της Επανάστασης στην Αίγινα

Αναδημοσιεύουμε από την έντυπη έκδοση του τεύχους  του Saronic Magazine (Απριλίου 2021), το αφιέρωμα του Γιώργου Μπήτρους στους πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821 στην Αίγινα. 

 

Οι πρόκριτοι Γεώργιος Λογιωτατίδης και Σπύρος Μάρκελλος και οι οπλαρχηγοί Γεώργιος Τσελεπής και Κυριάκος Μούρτζης.

 

Γράφει ο Γιώργος Μπήτρος

 

Από τους 361 Αιγινήτες αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821, ξεχωριστή θέση στην τοπική ιστορία της Αίγινας κατέχουν δύο πρόσωπα. Πρόκειται για τους προκρίτους της Αίγινας Γεώργιο Λογιωτατίδη και Σπύρο Μάρκελλο, οι οποίοι ήταν πολιτικοί και στρατιωτικοί αρχηγοί της Αίγινας, δίπλα στους οπλαρχηγούς Γεώργιο Τσελεπή και Κυριάκο Μούρτζη. Ο Γ. Λογιωτατίδης υπήρξε από τους πλουσιότερους Αιγινήτες της εποχής του. Σύμφωνα με την παράδοση, κατείχε το 1/3 της έκτασης του νησιού, περιουσία αξίας 80.000 δρχ., είχε ετήσιο εισόδημα 8.000 δρχ. και ήταν μέτοχος σε καΐκια, ενώ στην κατοχή του ήταν το νησί Κυρά. Ο πατέρας του Παντελάκης Οικονόμου ήταν προεστός της Παλιαχώρας.

 

Επειδή ήταν μορφωμένος, τον ονόμασαν Λογιώτατο – το επίθετο αυτό συνόδευσε και μερικούς απογόνους του. Εκτός από τον Γεώργιο, ο Παντελάκης είχε και άλλους δύο γιους, τον Σωκράτη, που έγινε δήμαρχος Αίγινας και δολοφονήθηκε το 1865, και τον μοναχό Παρθένιο.

 

Ο Γ. Λογιωτατίδης μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και, μόλις ξέσπασε η Επανάσταση, ξεσήκωσε τους Αιγινήτες
μαζί με τον Σπύρο Μάρκελλο. Η συμμετοχή του στις πρώτες επιχειρήσεις του Αγώνα βεβαιώνεται από τους Θ. Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Δ. Υψηλάντη, Π. Μαυρομιχάλη και Α. Ζαΐμη. Πήρε μέρος στην πολιορκία της Ακροκορίνθου, στην εκστρατεία στα Δερβένια και στη μάχη στα Δερβενάκια. Αργότερα απέκτησε πολιτικά αξιώματα, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης ήταν δημογέροντας και μέλος της Επιτροπής Καταλυμάτων. Ήταν, επίσης, μέλος της Εφορείας των Αλληλοδιδακτικών Σχολείων και των Σχολείων Ελληνικών Σπουδών της Αίγινας.

 

Όσο ο Ιωάννης Καποδίστριας κυβέρνησε τη χώρα, ο Γ. Λογιωτατίδης στάθηκε στο πλευρό του. Ο Κυβερνήτης τον διόρισε ειρηνοδίκη στην Αίγινα, ενώ τον Αύγουστο του 1831 τον διόρισε πρόεδρο της συνάθροισης των εκλογέων.

 

Ως εκπρόσωπος των δημοτών της Αίγινας, συναντήθηκε με τον βασιλέα Όθωνα το 1841. Το 1842 εκλέχθηκε επαρχιακός σύμβουλος. Έγινε δήμαρχος της Αίγινας (1836, 1841, 1852) και πολλές φορές δημοτικός πάρεδρος.
Ο Σπύρος Μάρκελλος ήταν πρόκριτος της Αίγινας. Η οικογένειά του καταγόταν από την Κέρκυρα. Ο πρώτος Μάρκελλος που ήρθε στην Αίγινα έχτισε τον ομώνυμο Πύργο.
Ο Σπύρος Μάρκελλος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από νωρίς, ξεσήκωσε τους Αιγινήτες μαζί με τον Γ. Λογιωτατίδη και πήρε μέρος στην πολιορκία της Ακροκορίνθου. Μαζί με τον Γ. Λογιωτατίδη μάλιστα εκλέχθηκε παραστάτης της Αίγινας στην Α΄ Εθνική Συνέλευση. Το 1824 διορίστηκε στα Δερβενοχώρια, να φροντίζει για τις καυστικές ύλες του Αγώνα. Το 1828 έγινε μέλος της επιτροπής για την ίδρυση και τη συντήρηση των τοπικών σχολείων της Αίγινας μαζί με τον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Μοίρα.

 

Την ίδια χρονιά, διορίστηκε γενικός φροντιστής του στρατού της Ανατολικής Ελλάδας με μισθό 500άρχου. Συγχρόνως προμήθευε με τρόφιμα τους εργάτες που έχτιζαν το Ορφανοτροφείο στην Αίγινα. Με δικές του ενέργειες φρόντισε να γίνει η Αίγινα πρωτεύουσα της επαρχίας Πόρου, Αιγίνης και Αγκιστρίου. Η έντιμη δράση του συνεχίστηκε και στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα. Μαζί με τον Γ. Λογιωτατίδη επισκέφθηκαν τον βασιλέα το 1841 ως εκπρόσωποι της Αίγινας. Από τον γάμο του με την Ανθή απέκτησε τρεις γιους, τον Αντώνη, τον Παναγή και τον Γιωργάκη.

Διαβάστε επίσης

A.Σ. Τροιζηνιακός: 90 χρόνια προσφοράς στον αθλητισμό  και στη νεολαία της ΤροιζηνίαςΤΡΟΙΖΗΝΑ

To καμάρι του Γαλατά Τροιζηνίας, ο Τροιζηνιακός, που από την ίδρυσή του, πριν από 90 χρόνια, υπηρετεί με συνέπεια τον αθλητισμό και τη νεολαία της τοπικής κοινωνίας.   Του Μπ. Κανα...

Ο Ποριώτικος ΧασάπικοςΕπιλεγμένα Άρθρα

Χασάπικος. Ίσως ο πιο αγαπημένος και εντυπωσιακός ελληνικός χορός, χορεύεται διαφορετικά στον Πόρο, με μοναδικές φιγούρες και τοπική χορογραφία.   Ο «Ζορμπάς» του Κακογιάννη έκανε ...

Ν. Πορτοκάλογλου: «Στην Ύδρα, πρώτη μου επίσκεψη  σαν τραγουδοποιός, ονειρευόμουν  ότι θα συναντούσα τον Λέοναρντ Κοέν»Επιλεγμένα Άρθρα

Νίκος Πορτοκάλογλου – από το «Μουσικό Κουτί» της οθόνης στον δρόμο, περιοδεία με Jukebox, φίλους και αγαπημένα τραγούδια.   Μια κιθάρα αγκαλιά, ένα μουσικό κουτί, ένα συνεσταλμένο ...

Η Αθήνα πρέπει να προβάλλεται στις διεθνείς αγορές ως «νησιωτική πρωτεύουσα»Επιλεγμένα Άρθρα

Στη δυναμική αλληλεπίδραση Αττικής και Νησιών του Αργοσαρωνικού δίνει έμφαση ο κ. Ευγένιος  Βασιλικός, ηγετικό στέλεχος των Ξενοδόχων της Αθήνας, μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυ...

Ο δρόμος του μπαρουτιού της  Εξέγερσης άφησε ποριώτικα ίχνη...Επιλεγμένα Άρθρα

Αναδημοσιεύουμε από την έντυπη έκδοση του Saronic Magazine, το αφιέρωμα για την συνεισφορά του Πόρου στην Επανάσταση του 1821, με την μεταφορά του μπαρουτιού στην Μάνη.    Το θρίλε...