ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι εκδρομές της μνήμης

Ο μήνας Μάης φέρνει μια περίεργη νοσταλγία. Νιώθεις ότι μπορείς να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο.

Της Βιβής Σκούρτη

 

 

Η Πρωτομαγιά επίσημα είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Παγκόσμια ημέρα αργίας και εργατικών διεκδικήσεων, αλλά και ημέρα γιορτής, χαράς, απόδρασης στην εξοχή για το καλωσόρισμα της αναγέννησης της γης. Ο Μάης, μήνας των λουλουδιών, των αρωμάτων και των χρωμάτων, ο πέμπτος κατά σειρά μήνας του χρόνου, που –σύμφωνα με τη μυθολογία– αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα, όπου εορτάζονταν τα Ανθεοφόρια.

Εμείς θα αναφερθούμε σε μνήμες παλιές, παιδικές και σχολικές, και στον τρόπο που καλωσορίζαμε στην πατρίδα μας την Πρωτομαγιά, με τους σχολικούς μας περιπάτους ή με τις οικογενειακές και φιλικές συντροφιές. Η κλασική πρωτομαγιάτικη εκδρομή στα σχολικά μας χρόνια ήταν στα Ευκάλυπτα, με την πλούσια φυλλωσιά και δροσιά, δίπλα στην ταβέρνα του Νίκου Πολίτη και αργότερα του γιου του Κώστα, με το πηγάδι να δροσίζει τη δίψα μας από τα ατέλειωτα παιχνίδια, από τα οποία ένα ήταν και το βγάλσιμο του νερού με την μπρακάτσα.

Ξεκινούσαμε από το Δημοτικό σχολείο με τις τσάντες γεμάτες φαγητά, με μπάλες για παιχνίδι, με σχοινιά για το ρίξιμο της κούνιας, αλλά κυρίως με ευχάριστη διάθεση. Σε όλη τη διαδρομή το τραγούδι ήταν κυρίαρχο, ενώ οι δάσκαλοί μας μας προέτρεπαν:

«Λουλούδια ας διαλέξουμε και ρόδα και κρίνα κι ελάτε να πλέξουμε στεφάνια μ’ εκείνα. Στο Μάη που σήμερα προβάλλει στη γη...»


Αναψοκοκκινισμένοι κατασκηνώναμε κατά συντροφιές κάτω από τους ευκαλύπτους, δίπλα στη θάλασσα, που μας χάριζε γαλήνη κι ομορφιά, και οργανώναμε τα παιχνίδια μας. Εν τω μεταξύ, η όρεξη είχε ανοίξει. Τα κεφτεδάκια, τα βραστά αυγά, το ψωμοτύρι, η ντοματούλα στρώνονταν στην καρό πετσέτα, και το φαγοπότι άρχιζε.

Συνέχεια είχαν τα παιχνίδια και οι χοροί, με πρωτεργάτες τους κεφάτους μας δασκάλους, που λόγω της ημέρας είχαν ανάλαφρη διάθεση, αλλά και άγρυπνο μάτι για την ασφάλειά μας. Ποδόσφαιρο, βόλεϊ, κρυφτό, κούνια, σχοινάκι κ.ά. Οι μεγαλύτερες μαθήτριες με τη βοήθεια των δασκάλων έφτιαχναν το μαγιάτικο στεφάνι με τα λουλούδια που είχαμε συλλέξει (κίτρινες μαργαρίτες, παπαρούνες, ανθισμένα τριφύλλια, χαμομήλια κ.ά.) και το κρεμούσαμε, με την επιστροφή μας, στην κεντρική πόρτα του σχολείου. Ερχόταν το απόγευμα, και έπρεπε να επιστρέψουμε.

Στη γραμμή κατά τάξεις σκονισμένοι, ιδρωμένοι, κουρασμένοι, σέρναμε τα πόδια μας. Οι οικογενειακές και φιλικές συντροφιές οργάνωναν τις πρωτομαγιάτικες αποδράσεις τους στα Ευκάλυπτα, στο Καταφύκι, στο πηγάδι της Πικροδάφνης, στην Κουβέρτα κ.α. Πεζοπορώντας ή με τα αυτοκίνητα της εποχής, άλογα και γαϊδούρια φορτωμένα με τις προμήθειες και τα στρωσίδια, κουρελούδες και χράμια. Ο γάιδαρος, το άλογο και το μουλάρι χάρισαν στον άνθρωπο τα πιο όμορφα ταξίδια, περπατώντας μέσα στη ζωή και στη φύση. Καλή Πρωτομαγιά! 

Διαβάστε επίσης

Επιτέλους… φως στον ΝαόΕπιλεγμένα Άρθρα

Μετά από 30 χρόνια κυοφορίας (!), ο ηλεκτροφωτισμός του Αρχαίου Ναού της Αίγινας δρομολογείται από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού. Της Σίλας Αλεξίου   Στο... φως, 2.500...

Το ηφαίστειο που ξυπνά...Επιλεγμένα Άρθρα

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το ηφαίστειο των Μεθάνων, επαναφέρει στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα της τουριστικής αξιοποίησης του. Κείμενο Μπ...

Ο Άγιος Νικόλαος ο θαλασσινός – Μια εκκλησία πολλές ιστορίεςΕπιλεγμένα Άρθρα

Του Γ. Μπήτρου – Ο Άγιος Νικόλαος στο λιμάνι δεν είναι απλά μια από τις πολλές εκκλησίες του νησιού που είναι αφιερωμένες στον Άγιο των ναυτικών αλλά σύμφωνα με περιηγητές προηγούμ...