ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Πρωτογενές έλλειμμα: Μειώθηκε στο 5% για το 2021 -Το χρέος περιορίστηκε στο 193,3%

Σημαντική μείωση παρουσίασε το πρωτογενές έλλειμμα στην Ελλάδα στο 5%, από 7% που ήταν ο στόχος, σύμφωνα με την Eurostat.

 

Σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα έναντι του στόχου διαμορφώθηκε τελικά το πρωτογενές έλλειμμα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ εντυπωσιακή ήταν η μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.

Διέψευσε τις προβλέψεις η χώρα μας με την μείωση του ελλείματος

 

Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε για το 2021 στο 5%, έναντι στόχου 7%, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για γενναίες παρεμβάσεις - ασπίδα απέναντι στην ακρίβεια. Βέβαια δεν δημιουργείται απευθείας δημοσιονομικός χώρος και αυτό διότι η χώρα παράγει ελλείμματα και όχι πλεονάσματα.

 

Ωστόσο διευκολύνονται οι κινήσεις, αφού υπάρχει ένας «αέρας» δύο ποσοστιαίων μονάδων μέσα στον οποίο μπορεί να κινηθεί η χώρα εντός του 2022. Σε απόλυτους αριθμούς το ποσό που «απελευθερώνεται» είναι της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

 

Να σημειωθεί ότι με βάση τον σχεδιασμό, στις 30 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στην Κομισιόν τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για έλλειμμα, ανάπτυξη και πληθωρισμό το 2022 στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να περιοριστεί στο 3% εφέτος έναντι στόχου 4,5% και ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 5,5% όταν ο προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί με παραδοχή για μέσο εναρμονισμένο δείκτη 0,8%.

Το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε στο 5% από 7,2% για το 2021

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που ανακοίνωσε και η ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης υποχώρησε πέρυσι στο 7,4% του ΑΕΠ από 10,2% το 2020, το πρωτογενές έλλειμμα στο 5% από 7,2% του ΑΕΠ και το χρέος γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε σε 193,3% του ΑΕΠ από 206,3% ένα χρόνο νωρίτερα.

 

Τέλος να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Eurostat δεν ενσωματώνουν τον παραμικρό αστερίσκο, ενώ όσον αφορά το 2020 σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περασμένου Οκτωβρίου δεν υπάρχει μεταβολή στην εκτίμηση για το χρέος και καταγράφεται μια οριακή αναθεώρηση στο έλλειμμα από το 10,1% του ΑΕΠ στο 10,2% του ΑΕΠ.

 

Το ΑΕΠ το 2021 εκτιμάται στα 182,83 δισ. ευρώ από 165,326 δισ. το 2020, οριακά χαμηλότερο σε σχέση με τα 183,250 πριν την πανδημία, το 2019.

 

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΟικονομία

Να καταπολεμήσει το «εκρηκτικό» μείγμα ακρίβειας επιδιώκει η κυβέρνηση, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από 1η Μαΐου.   Οπως προέκυψε μετά τις ανακοινώσεις του Κ...

image descriptionΟικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου     Αθήνα 21 Απριλίου:  Με απόλυτη προσήλωση στον στρατηγικό σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα για την πορ...

image descriptionΟικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Μαΐου θα βρίσκεται στα 713 ευρώ με το υπουργείο Εργασίας να δίνει 12 ερωτήσεις και απαντήσεις ...

image descriptionΟικονομία

  Υποβολή αιτήσεων από 13 Μαΐου έως 17 Ιουνίου - Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια   Υπεγράφη σήμερα από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και μετά από ει...

image descriptionΟικονομία

Το ΑΕΠ της Ρωσίας, υπό το βάρος των μαζικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να συρρικνωθεί 8,5% φέτος και το ουκρανικό ΑΕΠ 35%, σύμφωνα...

image descriptionΟικονομία

Τη σταθερή στόχευση της κυβέρνησης για την επίτευξη διατηρήσιμης, πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης, ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη δήλωσή του στο πλαίσιο τ...