image description

Η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια το 2022 για πρώτη φορά - Προβλέψεις για την Ελλάδα

Οι προβλέψεις για καθοδική πορεία της Ελλάδας

Η βρετανική εταιρεία συμβούλων Cebr προέβλεψε ότι η Κίνα θα γίνει η κορυφαία οικονομία του κόσμου σε όρους δολαρίου το 2030, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι προβλεπόταν στην περσινή έκθεση της Παγκόσμιας Οικονομικής Λίγκας.

 
«Το σημαντικό ζήτημα για τη δεκαετία του 2020 είναι πώς οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετωπίζουν πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει τώρα στο 6,8% στις ΗΠΑ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Cebr, Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς.

«Ελπίζουμε ότι μια σχετικά μέτρια προσαρμογή θα θέσει υπό έλεγχο το πρόβλημα αυτό. Εάν όχι, τότε ο κόσμος θα χρειαστεί να προετοιμαστεί για ύφεση το 2023 ή το 2024».

Η έκθεση έδειξε, επίσης, ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει την Ιαπωνία όσον αφορά την οικονομική απόδοση το 2033. Η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει μια οικονομία στο Top 10 έως το 2036 και η Ινδονησία βρίσκεται καθ’οδόν για την ένατη θέση το 2034.

Η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα λογίζεται ως χώρα με υψηλό εισόδημα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που υπολογίζεται στα 31.821 δολάρια για το 2021.

Μια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020 ακολουθήθηκε από μια εκτιμώμενη επέκταση 6,5% το 2021. Αντίθετα, η οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ το 2022.

Το υψηλό ποσοστό του εργατικού δυναμικού που δεν εργάζεται αποτέλεσε εμπόδιο στην ανάπτυξη για την οικονομία. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει, σημειώνει η έκθεση, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 15,8% το 2021.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο 206,7% το 2021, από 211,2% το 2020.

Ο κρατικός δανεισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 10,2% το 2021. Αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην στήριξη της ανάκαμψης και της ταυτόχρονης οριοθέτησης στο βάρος του χρέους.

Κατά την επόμενη πενταετία, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά μέσο όρο στο 2,4%.

Μεταξύ 2027 και το 2036, η Cebr προβλέπει ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω στο 1,3% ανά έτος.

Στα επόμενα 15 χρόνια, η Ελλάδα αναμένεται να παρασυρθεί σταδιακά προς τα κάτω στον Παγκόσμιο Οικονομικό Πίνακα, από την 52η θέση το 2021 στην 58η θέση το 2036.

Σημειώνεται, δε, ότι το 2006 η χώρα μας βρισκόταν πολύ πιο ψηλά, στην 29η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

(Με πληροφορίες από Reuters)

Διαβάστε επίσης

image descriptionΟικονομία

Σοκ από το ράλι του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τις τιμές να εκτοξεύονται και να μελετώνται εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης. Τον χειρότερο εφιάλτη τους ζουν τα νοικοκυριά στην Ευρ...

image descriptionΟικονομία

  Η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός αναβάλλεται για τις αρχές του καλοκαιριού λόγω των νέων συνθηκών που προκαλεί η εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον. Στην ανα...

image descriptionΟικονομία

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συνάντησε το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή, εκπροσώπους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.   Συνομίλησε ...

image descriptionΟικονομία

Τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2022 στ...

image descriptionΟικονομία

  ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ολοκληρώθηκε ο μηχανισμός ενίσχυσης οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου – Καταβάλλεται η έκπτωση 16% για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο   Για τη στήριξη των οικιακώ...

image descriptionΟικονομία

H EKT θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα κατ΄εξαίρεση μετά την ολοκληρώση του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ τον Μάρτιο του 2022 , όπως απεφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο...