Ένα σχέδιο που θα συνδυάζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών και παράλληλα θα δίνει λύσεις στις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης που έχουν επιτείνει τα φαινόμενα λειψυδρίας και έντονης ξηρασίας, ετοιμάζεται να θέσει σε άμεση εφαρμογή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει το πακετάρισμα των έργων, συνδυάζοντας τεχνολογίες ΑΠΕ με αφαλάτωση και έργα αντλησιοταμίευσης και αφαλάτωσης που προορίζονται για τα άνυδρα νησιά των Κυκλάδων αλλά και σε νησιά του Αιγαίου.
Την λύση που θα συμβάλλει στο ξεδίψασμα των νησιών που έχει χτυπήσει καμπανάκι στην κυβέρνηση που προγραμματίζεται διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες μέρες, περιέγραψε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου θα είναι άμεσος ώστε να υπάρχουν σύντομα και οι προκηρύξεις των σχετικών διαγωνισμών με συνολικούς πόρους ύψους 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Αυτό όπως τόνισε σημαίνει την δημοπράτηση μικρών έργων της τάξης των 20 έως 30 εκατ. ευρώ για κάθε νησί που θα επιλεγεί να υιοθετήσει την νέα καινοτόμο λύση και σε θέσεις που να μπορούν να στηρίξουν την λύση της αντλησιοταμίευσης.
Πώς θα λειτουργεί το έργο
Όπως περιέγραψε ο υπουργός ένας ταμιευτήρας νερού θα χρειαστεί να εγκατασταθεί σε ένα υψόμετρο πλησίον της μονάδας αφαλάτωσης.
Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση ενός δεύτερου ταμιευτήρα σε χαμηλότερο υψόμετρο που εξαιτίας των χαρακτηριστικών των νησιών μας προβλέπεται να εγκατασταθεί μέσα στην θάλασσα με την μορφή πλωτής δεξαμενής. Από τον πάνω ταμιευτήρα θα κατεβαίνει στον κάτω γλυκό νερό από την αφαλάτωση και καθώς το νερό θα ανεβοκατεβαίνει θα παράγει ρεύμα μέσω της τεχνολογίας της αντλησιοταμίευσης που θα αποθηκεύεται για να λειτουργεί η αφαλάτωση.
Εφόσον επιλεγεί αυτό το μοντέλο (συνδυασμός ΑΠΕ, αντλησιοταμίευσης, αφαλάτωσης) και επιλυθούν οι τεχνικές δυσκολίες τότε θα προσφέρει σημαντικά οφέλη καθώς θα ενοποιεί τα κόστη τριών έργων εκτιμά ο κ. Σκυλακάκης.
Η λύση αυτή που βρίσκεται υπό μελέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί μέρος της άσκησης που κάνει η κυβέρνηση για τα πιεστικά προβλήματα υδροδότησης των νησιών που η έντονη ξηρασία έχει στεγνώσει φράγματα και λιμνοδεξαμενές και οι αφαλατώσεις αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που λόγω τουριστικής κίνησης η ζήτηση για νερό πολλαπλασιάζεται.
Σήμερα στα νησιά του Αιγαίου λειτουργούν 57 αφαλατώσεις και στις Κυκλάδες πάνω από τον μισό πληθυσμό πίνει νερό από αφαλατώσεις.
Το φετινό καλοκαίρι έχει σημάνει συναγερμό σε πολλά νησιά, τα οποία έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως η Λέρος και η Σίφνος ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στην Κέρκυρα. Στις αρχές της εβδομάδας μάλιστα λόγω των έντονων προβλημάτων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων νερού, ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας προσφέρθηκε να στείλει βυτία σε οικογένειες που το έχουν άμεση ανάγκη. Η Κέρκυρα όπως και πολλά άλλα νησιά αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων το σοβαρότερο πρόβλημα των τελευταίων 50 ετών.